Płyn chłodniczy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Tomek714
Raczkujący
Raczkujący

Płyn chłodniczy

Post autor: Tomek714 »

Mam problem poci się obudowa termostatu tam gdzie jest przykręcana do silnika i gdzie nachodzi wąz prosto na termostat ucieka z tego uchwytu co sie dokręca do obudowy termostatu sprawdzałem uszczelki dobre da sie to jakos uszczelnić ??
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Napisz jaki masz silnik .
Awatar użytkownika
Tomek714
Raczkujący
Raczkujący

1.6 a model to chyba AEF czy jakos tak nie mam pojecia jak to sprawdzić
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Nie wiem czy obudowa termostatu jest podobna jak w moim 1,4 ale jeśli tak to może ta uszczelka się wyrobiła między króćcem a ubodową ? albo śruby nie trzymają .
Awatar użytkownika
Tomek714
Raczkujący
Raczkujący

a mozna dokupic takie sruby ?? bo one nie były za specjalne to bardzie wkręty takie są a nie da sie to jakims hermetykiem albo silikonem ??
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

spróbować możesz i może Ci się uda. Oryginalnie są tam takie "blachowkręty".
Awatar użytkownika
Tomek714
Raczkujący
Raczkujący

nie wiem jutro bede kombinował moze inne wkręty wstawie albo jakoś uda mi sie uszczelnić czymś bo w końcu całkiem zacznie kapać i bedzie problem wtedy
P
Pawel-6N
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pawel-6N »

Nie baw się tymi fabrycznymi wkrętami tylko daj od razu 2 x dłuższe blachowkręty z dużym łebkiem lub takie same do drewna (jak będą cieńsze od standardowych śrub to się nic nie stanie). Wywierć tylko cienkim wiertłem w tym plastiku otwory prowadzące. Wiertło cieńsze o 2/3 od wkrętu wystarczy.

Nie bój się, że coś rozwalisz bo się raczej nie da. Jak wkręty będą za długie to wyjdą z tyłu - jest tam trochę miejsca.

Ja tak miałem rozwiązane przy mojej pierwszej wymianie termostatu. Normalny gwint się zerwał. Dokręciłem mocno tymi "szpaksami" i było git.
Awatar użytkownika
Tomek714
Raczkujący
Raczkujący

Dobry pomysł i tak zrobie jak bedzie ciekło bo narazie przestało jak posmarowałem silikonem jak bedzie ciekło to wymienie wkrety bo te są tragiczne i boje sie mocniej dokręcic zeby w termostacie nie został :) trzeba poprostu co jakis czas sprawdzac bo nie rozbierałem jak nie ciekło bo jak zaczne poprawiac to moze byc gorzej :)

Życze wesołych i pogodnych świąt i szczęsliwego nowego roku :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”