Witam wszystkich mam takie pytanie odnośnie rozruchu teraz jak jest troche chlodniej zauważyłem że po dluższym postoju ok. doby moja pola słabiej kręcie:/(tak jakby aku było słabe) nie wiem czy to normalne czy nie Aku mam nówke 50Ah ma ok 2 miesięcy i jesienią kreciło jak szalone, dodam że po dobowym postoju napięcie na aku jest 12.70V a ładowanie:14.05Vnie wiem czy reklamować aku czy tak może być. Chodzi o to że jak troche bardziej przymrozi żeby psikusa nie było w postaci nie odpalenie:P
Czekam na wasze sugestie i podpowiedzi
PozdraVwiam
na twoje pytanie nie odpowiem, ale dodam że dzisiaj kupowałem szczotki do alternatora, napięcie ładowania 14,5V pracy 14V
Oryginalny boszowski ładowanie ma o 0,5 volta mniej, co jest mało korzystne przy zimie, na włączonych światłach, i na włączonej dmuchawie + ewentualnie inny dodatkowy osprzęt typu elektryczne szyby, podgrzewanie foteli, radio i CB i inne przy takich obciążeniach alternatorek po prostu nie nadąża ładować.
teraz na minusowe temperatury też mam wolne kręcenie.
napisz jaki masz akumulator (firma i ile amper wyładunku ma)
Z tego co pamiętam to chyba 450 jest ale nie jestem pewien alternator smiga prawidłowo sprawdzalem go w warsztacie gdzie sie tym zajmuja;) a napiecie ładwania mierzyłem przy włączonych światłach, ogrzewaniu tylnej szyby i nawiewie na 1 stopniu:)
Ja mam polo 1,4 D i mam akumulator Topla 55 Ah i mam problemy z odpalaniem, akumulator kupiłem we wrzesniu nówkę - brak mu tego pierdut ! Jaki aku do mojego diesla będzie dobry? Jakie Wy macie u siebie?
[quote="Rafał 86c"]Ja mam polo 1,4 D i mam akumulator Topla 55 Ah i mam problemy z odpalaniem, akumulator kupiłem we wrzesniu nówkę - brak mu tego pierdut ! Jaki aku do mojego diesla będzie dobry? Jakie Wy macie u siebie?[/quote]
jak kupujesz aku to nie patrz tylko na pojemność ale też na prąd zapłonu czy coś takiego, ja u siebie w poli przy aku 45Ah mam prąd zapłonowy 320 albo 380A, jeśli kupujesz do diesla to patrz żeby był jak największy ten prąd bo diesle mocniejszego zapłonu potrzebują
Ortografia to moja bardzo słaba strona, więc wybaczcie mi wszystkie błędy