Ciężki rozruch POMOCY!!!!!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Ciężki rozruch POMOCY!!!!!

Post autor: kolunio21 »

Witam wszystkich mam problem z ciężkim porannym rozruchem:( Otóż sprawa wyglada nastepująco po odstanej nocy rano wsiadam do auta i strasznie ciężko kręci(aku nowe ma 2-me) ale odpala jak go zgasze po kilkunastu sekundach to od dotkniecia zapala nie mam pojecia gdzie jest problem:( tyle juz nasprawdzalem i nic :angry2: przeprowadzilem różne badania: sprawdzenie ładowania i jest ak najbardziej prawidłowe zrbiłem podmiankę aku moj zalożyłem w seacie a z seata do poli, seat odpalił bez najmniejszego problemu a pola z oporami odpaliła:( rozrusznik bedzie ok bo jak wyjme aku na noc do domu i rano włoże go to kreci ładnie. skończyły mi się już pomysły co mam sprawdzić. czeka na wasze podpowiedzi i z góry dziekuje:)
PozdraVWiam
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

a sproboj zrobic tak.

przed przekreceniem rozrusznikiem wlacz na jakies 20 sekund swiatla, wylacz i dopiero zacznij krecic.

to stary sposob z malucha, ma on za zadanie pobudzic elektrolit w akumulatorze. i powinien dawac wiekszy prad rozruchowy.
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

Jest zima. Olej w seacie może być rzadszy w tych temperaturach niż w polo.
Jak potrzymasz aku w domu, to będzie miał większy prąd rozruchowy i gęstość oleju nie będzie miała aż tak wielkiego wpływu.

Byle do lata!
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
Awatar użytkownika
CinkoPolo
Początkujący
Początkujący

Post autor: CinkoPolo »

Jak jeszcze miałem Sierre,to gdy postała ona pare dni bez odpalania,aku był pusty.Przyczyną była włączająca się co jakiś czas pompa od ABSu i to ona rozładowywała mi baterie.Moim zdaniem i u Ciebie coś ciągnie prąd na lewo :)
Ut vincas,disce pati,ut vivas,disce mori...
Obrazek
Moja Polusia na PJ
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

nic prostszego odlaczyc kleme na noc i zobaczyc co bedzie sie dzialo rano.
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

z klemą probowałem efekt był ten sam też ciężko kręcił:/ ale z tym włączeniem świateł jutro rano przetestuje i dam znać zastanawiałem się też nad tym że jakiś odbiornik prąd wyciąga z aku i mierzyłem miernikiem dokładnie amperomierzem szeregowo podpiętym i nic nie wykazało może coś źle pomierzyłem;)
Ma ktoś jeszcze jakieś sugestie?
pozdraVWiam
Awatar użytkownika
adr0444
Konkretnie zainteresowany

Post autor: adr0444 »

jak mierzyłem pobór pradu u mnie nic nie wykazało a jak nie odlacze klemy na noc to za chiny nie odpale jak jest zimno... chociaz teraz jak odlaczam aku to i tak ciezko kreci a aku mam nowe od lutego wiec moze to wina rozrusznika
Sprzedam części do POLO 86c coupe/steilheck
Awatar użytkownika
lukas2305

Post autor: lukas2305 »

u mnie dokładnie to samo:/ aku nowka Centra Plus, a postoi samochod dzien lub dwa i za chiny nie zapala...zrobilem ostatnio taki myk: oczywiscie nie chcial skubany zapalic (nie mial sily zakrecic rozrusznikiem), wrzucilem sobie na 2-ke, wysiadlem z auta, popchnalem go troszke do przodu(tak zeby sie obrocil korbowod w silniku), wsiadam do autka, i zakrecil jak oszalaly :shock: jakby tak pomyslec nad tym troche to w sumie jest taka mozliwosc ze przy -18st tloki przymarzna do cylindrow albo cos innego "ruszajacego" sie w silniku. Poprobujcie czy u was cos to da...
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Dobry pomysł ciekawa teoria może faktycznie coś takiego na rzeczy jest jutro z rańca przetestuje ten sposob. Jak narazie cuda wiaki robie i nic efektu nie daje :angry2: może faktycznie coś w silniku przymarza i rozrusznik nie daje rady sobie poradzić no i przy niskiej temp. eletrolit robi sie "ospały" i też nie radzi sobie. Umnie jak aku z domku przyniose to rozrusznik kręci bez problemu. Trzeba szukać dalej:/ ale kazda mysl sie liczy
PozdraVWiam
l
leszek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: leszek »

Teoria stara jak cały motoryzacyjny świat spytam tylko na jakim oleju jeździsz?Pewnie na mineralu?Przy takich temperaturach to olej mineralny w misce jest jak masło w lodówce więc co się dziwić gdyby to był syntetyk z cyferka 0w to bylo by miodzio ale wiadomo motor już nie pierwszej młodości i każdy leje minerala stąd opory rozruchu są wysokie.A jak go bujniesz ręcznonożnie to się bebechy rozruszają i starter ma lżej :grin:
Obrazek
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Pola moja jeździ na mineralu i podejrzewam że coś lub olej przymarza w środku bo dziś rano rozruch był strasznie cięzki już myślałem że wogóle nie zapale ale po 4 zdechłych obrotach rozrusznik zaczał żwawiej kręcić dziwne zjawisko ale auto zapaliło po kilku próbach. najwyraźniej trzeba bedzie na te wieksze mrozy aku do domku zabierac:/
PozdraVWam
B
Bizon301
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Bizon301 »

Czytając twój pierwszy post pierwsze co rzuca się do głowy to za mały prąd rozruchowy w aku. Jaki kupiłeś? Druga myśl, to jeśli rozrusznik jest ok, to warto obada połączenia. Zwłaszcza masowe. Bo gdzieś ten prąd znika. Jeśli pierwsze parę obrotów jest z bólem, a potem lepiej, to prawie na bank gdzieś zwiewa masa, która po chwili "lepi" na spaw.
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Kręcił lepiej bo już trochę pobudziłeś akumulator do życia.

Zobacz że jak weźmiesz akus do domu to jest zupełnie inaczej. Bo elektrolit jest ciepły. A olej ciągle zimny.

U mnie metoda pobudzenia aku działa. A mój aku ma 6 lat
m
mateoo
Newbie
Newbie

Post autor: mateoo »

Witam.
Mam pewien problem. Po tych mrozach ostatni raz jechałem swoim polo w dłuższą trasę,po tygodniu chciałem go odpalić,i wszystko kręci,ale nie zaskoczy. Aerometr pokazuje,że akumulator jest w porządku,świece też,ale po tygodniowym staniu w garażu,kręci ,ale nie odpala.. Wiele jest powodów,np bezpieczniki,ale jeśli to byłoby to ,by w ogóle nie kręcił.. w instrukcji wspominają coś,o Halla..
Nie jestem pewien co po tygodniu stania w garażu przy takich mrozach mogłoby się stać,żeby nie odpalił..
próbowałem też odpalając wciskać pedał gazu,ale to też nie pomogło..
z góry dzięki za podpowiedzi ;)
pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Kolego po pierwsze napisz jaki masz silnik, bo bez tego to CI nie pomożemy raczej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”