Problem z ogrzewaniem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
ncbmaniak
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Problem z ogrzewaniem

Post autor: ncbmaniak »

Witam,
Prosze o pomoc gdyż mam następujący problem, od jakiegoś czasu nie działa mi kontrolka wskazująca temperaturę silnika i świeci sie na okrągło kontrolka temp. cieczy chłodzącej. Wszystko było ok gdy nie zacząłem ostatnio używać ogrzewania bo nawet gdy silnik juiz jest nagrzany (po ok 15 minutach jazdy) dając dmuchawe na maxa na czerwone leci letnie powietrze, dodam ze ostatnio wlaczylem klime i dmuchawe i po chwili zaczelo leciec juz cieple powietrze. o co biega? :? z góry dziękuję za pomoc!
pozdrawiam!
zapraszam serdecznie na moje forum dla Gaduł! www.gaduly.forumex.pl
J
JaCEkkk
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: JaCEkkk »

A plyn chlodzacy masz dobry stan? Jak nie masz cieczy chlodzacej lub bardzo malo jej jest to ogrzewania nie ma lub jest slabe:)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

zapowietrzony układ masz, kontrolka nie powinna świecić, coś nie tak u ciebie,
autko ma się rozgrzewać po kilku kilometrach jazdy i trzymać 90 stopni,
co do dmuchawy nagrzewnicy to może zapowietrzony układ i dlatego mniejsza skuteczność ogrzewania.
civic r18a2/407 1,6 HDi
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

[quote=""ncbmaniak""]świeci sie na okrągło kontrolka temp. cieczy chłodzącej. [/quote]
Niedaleko mam do ciebie może podjade i doleje ci płynu do zbiorniczka to ci zgaśnie lapmka.
[quote=""ncbmaniak""]od jakiegoś czasu nie działa mi kontrolka wskazująca temperaturę silnika[/quote]
Co to za kontrolka ? przecież tam jest wskażnik wychyłowy to przypuszczam że padł ci czujnik temperatury lub słaby kontakt na wtyku.Albo masz uszkodzony termostat no i cieniutko będzie grzać za to z baku więcej będzie brać no coś mi sie rymło.
[quote=""ncbmaniak""]ostatnio używać ogrzewania bo nawet gdy silnik juiz jest nagrzany (po ok 15 minutach jazdy)[/quote]
Skąd wiesz że nagrzany ?
[quote=""ncbmaniak""]od jakiegoś czasu nie działa mi kontrolka wskazująca temperaturę silnika[/quote]
Pisz jaśniej nie ściemniaj.
Awatar użytkownika
ncbmaniak
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: ncbmaniak »

[quote=""Dziadek13""][quote=""ncbmaniak""]świeci sie na okrągło kontrolka temp. cieczy chłodzącej. [/quote]
Niedaleko mam do ciebie może podjade i doleje ci płynu do zbiorniczka to ci zgaśnie lapmka.

[quote=""ncbmaniak""]ostatnio używać ogrzewania bo nawet gdy silnik juiz jest nagrzany (po ok 15 minutach jazdy)[/quote]
Skąd wiesz że nagrzany ?
Pisz jaśniej nie ściemniaj.[/quote]

Skąd w tobie ta złośc i ironia? proszę o pomoc a nie o wypowiedzi nic nie wnoszące do sprawy przy czym głupawe i dziecinne..
jeżeli chodzi o "dolanie płynu do zbiorniczka" to gdyby to było takie proste nie zakładał bym tematu, a problem tej kontrolki jest nie jasny nie tylko dla mnie ale nawet dla znajomego mechanika, rat4 masz racje całe zamieszanie przez zapowietrzony układ :) dzięki, ale nadal pozostaje problem wskaźnika i kontrolki temperatury, jezeli chodzi o wskażnik to chyba czujniki są do wymiany ale czy to załatwi też sprawe kontrolki? pozdr!
zapraszam serdecznie na moje forum dla Gaduł! www.gaduly.forumex.pl
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

ale nadal pozostaje problem wskaźnika i kontrolki temperatury, jezeli chodzi o wskażnik to chyba czujniki są do wymiany ale czy to załatwi też sprawe kontrolki? pozdr!
czujnik masz 4 pinowy, 2 górne idą do deski rozdzielczej a dolne do ECU, było już o tym, jeśli chodzi o zapalanie się kontrolki temp wody to nie wiem bo nie badałem tego z tej strony, możliwe że idzie do zbiorniczka uzupełniającego jakiś czujnik może to o to biega.?
civic r18a2/407 1,6 HDi
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Tu jest czujnik poziomu płynu.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”