Nie odpala a kręci

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
shadow_mo
Raczkujący
Raczkujący

Nie odpala a kręci

Post autor: shadow_mo »

Witam
Kolejna przygoda z moja polówką :)
Moim problem jest to, że autko nie chce odpalić po przekręceniu kluczyka kręci kręci czasami nawet słychać, że chciałby, a nie może i nie odpali. Stało się to wczoraj rano znaczy w piątek 19.12.09. Dzień wcześniej stal na osiedlowym parkingu i w czwartek rano odpalił bez problemu, a wczoraj w nocy był porządny mróz więc aku się rozładował ale pozwilił jeszcze kilka razy obrócić silnikiem i do pracy z buta musiałem iść. Poczekałem do dzisiaj kumpel przyjechał samochodem podłączyliśmy klemy podładowaliśmy akumulator i kurcze no nie odpala nie wiem czemu wcześniej wszystko było ok.
Czy to ta pogoda ten cholerny mróz czy może świece zalane (ale chyba jakby postał dłużej to ze świec schodzi wszystko), albo jeszcze co innego??.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
CinkoPolo
Początkujący
Początkujący

Post autor: CinkoPolo »

A pompę paliwową słychać ?
Ut vincas,disce pati,ut vivas,disce mori...
Obrazek
Moja Polusia na PJ
s
sarecto
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sarecto »

no wiec tak, po przekreceniu slychac prace pompy paliwa gidzes z tylu samochodu? takie cykniecie? jesli tak to pompa dziala:P jeden punkt odpada, sprawdz filtr paliwa. wyczysc modul zaplonowy tzn palucha i te caly bebenek, sprawdz cewke a obstawiam ze to ona:P akumulator masz dobry sie domyslam ale mzoesz go ew doladowac, mozesz sprawdzic tez swiece i przewody, ale sprawdz czy cyka pompa i czy cewka dziala 2 glowne sprawy:P u mine padla cewka dosyc niedawno wiec jestem w temacie:D
Obrazek

viewtopic.php?f=29&t=8650 - zielony prawie demon:p

pomoglem? pochwal:D
Awatar użytkownika
shadow_mo
Raczkujący
Raczkujący

Aż zaraz pójdę sprawdzić czy słychać to cyknięcie. Cewka raczej wątpię ostatnio była wymieniana bo padła, ale wtedy były inne objawy niż teraz.
A jakie były by objawy tego, że pompa paliwowa padła??
s
sarecto
Mały interesant
Mały interesant

nie cyknelo by:P tzn ze popma sie nie wl. moze pracowac ale paliwo nie dochodzic... to wtedy filtr albo rpzewody.
Obrazek

Awatar użytkownika
nowaczek087
Początkujący
Początkujący

Post autor: nowaczek087 »

witam ja mialem podobny problem ale wystarczylo auto pociagnac bo akumulator mialem slaby i jak na razie pali normalnie
Awatar użytkownika
shadow_mo
Raczkujący
Raczkujący

No tak, ale prób ładowania i uruchomienia było bardzo dużo dzisiaj z kumplem chyba z 40 minut na to poświęćliśmy :)

Dobra nie znam się za bardzo na tym ale jestem samoukiem, który przewody sprawdzić i jak powinien wyglądać filtr paliwa jak już zejdę na dół. Zaraz przestudjuje jeszcze książkę serwisową
s
sarecto
Mały interesant
Mały interesant

no ja szczerze mowiac jeszce tego nie robilem...ale filtr paliwa wyglada jak metalowa puszka wielkosci mzoe wody utlenionej, taki cylinder od ktorego odchodza 2 przewody, tzn 2 strony:P jest on miedzy zbiornikiem a belka.

jak wymieniles cewke a pompa cyka to moze jednak sprawdz przewoy zaplonowe albo tego palcucha:P
Obrazek

Awatar użytkownika
shadow_mo
Raczkujący
Raczkujący

Wiesz co chyba wydaje mi się, że pompa działa, dlatego że po tylu próbach odpalenia prawie przy późniejszym każdym razie czuć było paliwo. No kilka razy nawet silnik się zakręcił znaczy było słychać jakby miał już ruszyć ale niestety :/
Awatar użytkownika
nowaczek087
Początkujący
Początkujący

Awatar użytkownika
shadow_mo
Raczkujący
Raczkujący

Takie małe gówno???? A jak to sprawdzić ?? Jutro może spróbuje jeszcze na pych znaczy kumpel pociągnie a ja będę kręcił :)
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

nie kapuje jak to zrobiliscie ze kumpel podjechal i ładowaliscie aku ? trzebabylo odpalic na kable a nie ładowac bo takie chwilowe ładowanie i tak nie pomoze. Mozesz juz szukac nowego aku bo nawet jak go podladujesz to przy wiekszych mrozach i tak wyzionie ducha bo masz blisko do pracy i nie zdazy sie podładować.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
s
sarecto
Mały interesant
Mały interesant

no jemu chyba chodzilo o odpalanie z kabli tak mi sie wydaje wlasciwie... bo jesli ladowal tylko to masz racje... aku jest kolejna rzecza do wymiany.
Obrazek

Awatar użytkownika
nowaczek087
Początkujący
Początkujący

filtr kosztuje ok 14 zl a wymiana moze z 10zl u dobrego mechanika albo samemu mozna ale to juz kanal potrzebny

ja probowalem odpalic na kable i nic nie dalo dopiero przy pociagnieciu poszlo teraz wlasnie laduje aku ale juz powoli mysle nad nowym
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

PANOWIE !!! od wtorku idzie odwilz i mam nadzieje koniec naszych klopotow az do 3 stycznia ;)
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”