witam wymienilem dzis silniczek tylnej wyciearczki oraz pająka przy kierownicy i chcialem sie spytac jak to ma dzialac?
a mianowicie po krótkim wcisnieciu manetki wycieraczka chodzi i leci plyn do spryskiwaczy,
przy długim nacisnieciu wycieraczka chodzi dłużej i leci płyne do spryskiwaczy
dotatkowo po calej oprecji wycieraczka sobie chodzi co jakis czas, wykonujac pełne ruchy.
Silnik jest ok i manetka tez jest ok ?
chyba cos jest nie tak bo z rysunków na manetce wywnioskowalem iż krótkie przyciśniecie powoduje ruch samej wycieraczki, a dłuższe przytrzymanie powoduje wprawienie wycieraczki w ruch wraz ze sprywskiwaczem
no wiec tak...jesli chodzi o tyl. to dlugie odepchniecie od siebie dzwigni wlacza spryskiwacz i automatycznie 5krotne wytarcie szyby. ktorkie wcisniecie od siebie to co 5 sekund jedno pelne machniecie. drugie takie krotkie wcisniecie to wylaczenie wycieraczki. to wszystko.
Pozwolę się podpiąć. U mnie za to jest tak że po najkrótszym jak się da wciśnięciu od razu słychać pompkę, zaczyna chodzić wycieraczka z tyłu, i zawsze coś pryśnie...ale na przednią szybę, dopiero po dłuższym przytrzymaniu idzie na tył i jednocześnie przód. Mam wrażenie że coś jest nie tak, tylko co, ma ktoś sugestie?
tak dokładnie, jak włączę sam przód to pryska na przód, jak włączę tył to leci przód i dołącza się tył. No to jest prawdopodobne, będe musiał sprawdzić te przewody..ale też czytam że wycieraczka tylnia powinna się włączać na zasadzie kliknięcia..u mnie tego kliknięcia nie ma, jest tak jakby jedno przełożenie tej dźwigni na wycieraczke tylnią, może być tak że przełącznik jest wadliwy?
[quote="pawłov"]ale też czytam że wycieraczka tylnia powinna się włączać na zasadzie kliknięcia..u mnie tego kliknięcia nie ma, jest tak jakby jedno przełożenie tej dźwigni na wycieraczke tylnią, może być tak że przełącznik jest wadliwy?[/quote]
Zależy jaką masz manetkę. Były 2 rodzaje. Taka z guziczkiem w manetce i bez. Napisz jaka jest u ciebie.
Wycieraczka z tyłu włącza się nawet jak delikatnie ruszysz dzwignią, tak jakbyś chciał użyć spryskiwacza. Tak to już jest ustawione.
mam tą bez guzika. no dobra, ale nawet na tej manetce jest narysowane że lekkie pchnięcie to wycieraczka, dłuższe to spryskiwacz. a u mnie wystarczy leciutko pchnąć i pryska od razu.