darot sprawdź na klapce wlewu paliwa - tam jest podane jakie ciśnienia do jakich opon mają być. Z tyłu z reguły się więcej pompuje jak jest auto obciążone (full bagażnik i komplet osób)
[quote=""darot""]az 2,5 i 2,3 przy 185/55/14 to ja mam takie letnie i mam 2,2 2,0[/quote]
Ale powyższa tabela odnosi się TYLKO do opon zimowych. Dla opon letnich masz dane pod klapką wlewu paliwa.
[quote=""sieran""]Nie wiem czemu ludzi dają tyle samo z przodu i z tyłu jak tył jest lżejszy...[/quote]
Akurat obciążenie osi nie jest w prostej zależności do wartości ciśnienia w ogumieniu.
Z czasów moich związków z Politechniką Świętokrzyską ( Instytut Pojazdów i Maszyn Roboczych - ale b. dawno ) :
był robiony taki test ( FSO Polonez 1,6 obciażony tylko kierowcą , przejazd kontrolny po małej pętli toru Kielce ) :
przód 1,4 , tył 2,0 = samochód jedzie normalnie, trzyma się drogi, wchodzi w łuki itd .
przód 2,0 , tył 1,4 = samochód jest niestabilny, w zasadzie nie pozwala się wprowadzić w łuk, a jak już w łuk wejdzie, ma tendencję do wpadania w poślizg tylnej osi.
A w tym samochodzie tył był wybitnie lżejszy.
Rozkład ciśnień w ogumieniu tak bardzo wpływa na charakterystykę pojazdu w ruchu, że w krańcowych przypadkach zaleca się wręcz dopompowanie opon ( nie tylko w związku z ich większym obciążeniem ). Polo III akurat jest takim przypadkiem, na najwęższych z zalecanych opon widać to najwyraźniej ( wartości ciśnień podałem uprzednio ).