[6n2] ZAMARZAJA ZAMKI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

R
RaFFi
Newbie
Newbie

[6n2] ZAMARZAJA ZAMKI

Post autor: RaFFi »

Witam, mam mały problem. Przyszły pierwsze mrozy i się zaczeło a auto było przygotowane do zimy a tu jednak:-/ zamki w drzwiach z przodu od środka nie idzie otworzyć- no chyba ze sie nagrzeje to wtedy okj. Z zewnątrz klamka działa . Uszczelki były smarowane kilka razy przed mrozami. Tylne drzwi otwierają sie bez zarzutów od środka jak i z zewnątrz. wiec o co chodzi;'-/

jak ktoś miał podobny problem prosze o pomoc
r
roman cbr
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: roman cbr »

Z tego co wiem we wszystkich samochodach VW do 2002 roku zamarzają zamki. Mimo stosowania wielu preparatów do lania w zamki parę razy wchodziłem i wychodziłem tylnymi drzwiami. Dopiero po 2001 r. zastosowano nowy typ zamków, które nie są podatne na zamarzanie.W tej sytuacji najlepsza jest opalarka lub suszarka i wygrzanie zamka i jego okolicy. Jest spokój do następnego mycia lub opadów. Byle do wiosny.
Awatar użytkownika
waskiPN
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: waskiPN »

no nie ;/.;/ panowie ja mam to samo ;/;/ i juz mnie to w kuuuu *** ;/
VW POLO KOMBI 1.9TDI 90KM - JEDYNY - GRUPA WIELKOPOLSKA
[size=12px]http://www.youtube.com/watch?v=s2zK1niinI0[/url] V max POLCI
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Ile można o tym samym klepać corocznie w każdą zime?

Temat z wczoraj
http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 20&t=11306

Ze swojej strony polecam dobrze oczyścić wnętrze, nasmarować dobrym smarem (np. Wurth) nie lać bezmyślnie WD40 jak to większość robi i macie spokój na lata. Ja u siebie robiłem ten zabieg 4 lata temu i jak dotąd nie mam problemu z zamarzającymi zamkami.

-EDIT-
Poczytajcie
http://kwasik.friko.pl/#100
Awatar użytkownika
elmer
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: elmer »

Panowie pomocy .
Mi również zamarzły zamki. z tym że drzwi z przodu za nic nie chcą sie otworzyć . ani od środka ani od zewnątrz , jakby klamka nie łapała . nawet jak auto rozgrzeje w środku . I w dodatku zamek się rozleciał . teraz mogę nim kręcić 360 stopni i nic . nie mogę rozmontować drzwi do naprawy . Myślę o zrobieniu haka i9 dostaniu się do zamka przez uszczelkę .
i nic innego mi do głowy nie przychodzi .
Czy macie łatwiesze rozwiązanie .
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote="elmer"]Panowie pomocy .
Mi również zamarzły zamki. z tym że drzwi z przodu za nic nie chcą sie otworzyć . ani od środka ani od zewnątrz , jakby klamka nie łapała . nawet jak auto rozgrzeje w środku . I w dodatku zamek się rozleciał . teraz mogę nim kręcić 360 stopni i nic . nie mogę rozmontować drzwi do naprawy . Myślę o zrobieniu haka i9 dostaniu się do zamka przez uszczelkę .
i nic innego mi do głowy nie przychodzi .
Czy macie łatwiesze rozwiązanie .[/quote]

Ale do środka auta możesz się dostać? Jeżeli tak to odstaw auto do ogrzewanego garażu i poczekaj aż zamki puszczą. Później ściągasz tapicerkę, demontujesz kasety zamków i sprawdzasz co jest nie halo.
Awatar użytkownika
elmer
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: elmer »

No niestety niemogę drzwi otworzyć od środka ani od zewnatrz . dlatego martwie się ze będe musiał dostać się do cięgna za pomocą druta przez uszczelkę . ponieważ gdy nagrzeje auto podczas jazdy to nic się nie zmienia . Gdyby tylko puściły , zaraz bym rozkręcił drzwi i zobaczył o co kaman , a tak nic nie mogę . Przynajmniej nie przychodzi mi nic innego na myśl .
Awatar użytkownika
piotrom87
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: piotrom87 »

To i ja się podepnę do tematu: Co prawda problem zamarzających samych zamków przynajmniej chwilowo mnie nie dotyczy - poradziłem sobie z tym przez napsiukanie smaru w otwór serwisowy w zamku - ale mam inną bolączkę: zamarza mi centralny lub rygiel (bolec) w tylnych drzwiach. Tzn. po otworzeniu auta pilotem, w górę idą tylko rygle w drzwiach przednich. W tylnych zaś, oba przeważnie pozostają na swoim miejscu, przez co drzwi są zablokowane. Przy dużych mrozach to nawet siłą ciężko jest je wyciągnąć do góry...
Jak to naprawić ???????????
Awatar użytkownika
piotrom87
Raczkujący
Raczkujący

Naprawdę nikt nie wie co zrobić z centralnym zamkiem żeby nie zamarzał??? Dzieje się tak nawet na niewielkim mrozie i tylko w drzwiach tylnych...
Awatar użytkownika
Areck1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Areck1 »

[quote="piotrom87"]poradziłem sobie z tym przez napsiukanie smaru w otwór serwisowy w zamku - [/quote]

który to otwór??to też bym zastosował takie "psiuknięcie":)
Obrazek
Awatar użytkownika
piotrom87
Raczkujący
Raczkujący

We wszystkich 4 drzwiach na bocznej krawędzi, nieopodal zamka, masz taką czarną, okrągłą, plastikową zaślepkę. Wystarczy ją podważyć jakimś płaskim śrubokrętem i po chwili będziesz miał dostęp do mechaniki zamka. Ja kupiłem smar w spray'u i nalałem go tam w naprawdę sporych ilościach (poszło mi ponad pół opakowania). Ale efekt jest dobry bo już 2 zima w spokoju :)

W dalszym ciągu czekam na odpowiedź na moje pytanie: Co zrobić jeśli centralny zamek nie puszcza w tylnych drzwiach przy (nawet niedużych) mrozach???
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”