Niska temp silnika.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pieco
Newbie
Newbie

Niska temp silnika.

Post autor: pieco »

Witam.
OD kiedy przyszły chłodniejsze dni mam problem z temperatura silnika w mojej Polo. Do rzeczy- w mieście po 5 km temp szybko rośnie i osiąga twardo 90 st i trzyma na amen problem pojawia się gdy wyjeżdzam dalej i jazda robi się płynniejsza i systematyczna tu na trasie wskazówka temp praktycznie leży i pokazuje 70 st mniej już nie ma. w mieście znowu rośnie i tak non stop. Dodam ze w lato padł mi termostat i wymieniałem na "jakiś" za 35 zł. Proszę o pomoc czuje ze sporo paliwa spala na trasie moje Polo.
Polo 1.4 1998r 3d
Dzieki z góry i pozdrawiam
Pieco
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

[quote=""pieco""]w mieście po 5 km temp szybko rośnie i osiąga twardo 90 st i trzyma na amen problem pojawia się gdy wyjeżdzam dalej i jazda robi się płynniejsza i systematyczna tu na trasie wskazówka temp praktycznie leży i pokazuje 70 st mniej już nie ma. w mieście znowu rośnie[/quote]
Termostat do wymiany lub też kruciec koniec kropka.Po mieście masz inne przełożenia biegów,wolniej jeżdzisz,za miastem szybciej i wiatr ci chłodzi silnik.
p
pieco
Newbie
Newbie

a polecisz coś konkretnego sprawdzonego co bym tego samego nie kupił?
P
Pawel-6N
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pawel-6N »

Obojętnie jakiej firmy termostat kupisz i tak może po miesiącu paść. Przez rok jeździłem na Whale'rze. Dwa miesiące jeżdżę na chińskim za 20 zł. może jutro padnie, a może za dwa lata. Nie ma co inwestować w część, którą BARDZO często nawala.
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Nie polecam ja mam zwykły za 40zł i chodzi jak narazie odpukać.
Obrazek
Są i takie ale cena powala.
Obrazek
A tu sprawdż czy króciec nie przebity.
Obrazek
Oby do lata.
p
pieco
Newbie
Newbie

Dzięki koledzy za podpowiedz.Na dniach będę wymieniał o rezultatach dam znać. A przy okazji po trasie jaka temp Wam trzyma przy zimowej pogodzie tak jak teraz 0 czy też lekko na minusie. W ogóle to zasłoniłem już wloty kartonem bo słyszalem ze VW są niedogrzane ale żeby aż tak hehe. Dzięki jeszcze raz myśle że będzie cieplej po trasie.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Niewazne czy trasa czy miasto , 90 stopni trzyma ... :)
P
Pawel-6N
Początkujący
Początkujący

Tak jak napisał "bleah1986" musi być 90 stopni po przejechaniu 3-4 km, w trasie i na mieście.
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

po 3-4 to w lato, teraz zauważyłem ze nagrzewa mi się po 5-6 km w mieście
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Ja mam założoną osłone pod silnik i tak już nie chłodzi mi silnika od dołu tak że 3-4 km po mieście.
Dobra rzecz koty nie mają jak tam wejśc.
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

napisze od siebie tak ze osłona silnika wazna rzecz teraz bo w trasie tak nie chlodzi dolu silnika gdzie jest termostat. Jesli w trasie sam z siebie spada na 70 to uwalony termostat. Chyba ze masz ogrzewanie wlaczone na full i dmuchawa na 4
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Ja mam benzyniaka i termostat mam u góry silnika , nawet na 4 biegu dmuchawy nie spada mi temp ;p
P
Pawel-6N
Początkujący
Początkujący

No i wszystko jasne.

[quote=""Dziadek13""]Ja mam założoną osłone pod silnik i tak już nie chłodzi mi silnika od dołu tak że 3-4 km po mieście.
Dobra rzecz koty nie mają jak tam wejśc.[/quote]

Gorzej jak się gdzieś jakiś sierściuch zaklinuje i znajdziesz go potem na przeglądzie :grin:
p
pieco
Newbie
Newbie

a teraz jeszcze cos.tylko bez smiechu albo po cichu prosze:) jest szansa bym sam wymienil ten termostat skoro mówicie ze padają po 4 w lato to chyba można wymienić samemu. Da rade czy to operacja... i potrzebny doktor
k
kamil0510
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kamil0510 »

podepne się przy okazji do tematu. u mnie sytuacja wygląda nastepująco: temp jest cały czas w okolicach 70 stopni czy w trasie czy na miejscu... chyba ze stoi na biegu jałowym to wtedy wynosi 90 stopni. termostat mialem wymieniany dokladnie rok temu. co to moze byc jakiś defekt czy możliwe ze tak normalnie działa? dziekuje za podpowiedzi...
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”