[quote="Cooyon"]Uturbiał ktoś wolnossące jednostki?[/quote]
U nas na forum nie było jeszcze chyba takiego magika (niech mnie ktoś poprawi), ale z paroma takimi przeróbkami się spotkałem - Niemcy mają nawet gotowy zestaw do AEA i AEE. A z innych marek spotkałem (net, fora, gazety) się z uturbionymi nawet 1.0 i 1.1 :-D
Np. Grabowski robi tzw. soft turbo czyli zmieniają kolektor wydechowy, dodają turbinę, robia dolot, jak trzeba obniżają kompresję (uszczelka grubsza zwykle), czasami dodatkowy wtryskiwacz lub zmiana istniejących, komp zewnętrzny strojenie i wszystko.
według mnie roznica w cisnieniu na pompie wynika z sposobu zasilania silnika widac mono wtrysk potrzebuje mniej cisnieni bo ma tylko jeden glowny wtrysk a wielopunk ma 4 wtryski do tego listwe i dlatego pomapa ma inne cisnienie
soft z tego co pamiętam to jakieś 8 klocków. Lepiej więc swapa na AJV/ARC albo AFH zrobić. Takie 1.4 60 kucy na soft turbince na jakieś 100-110 kucy byś zrobił.
Niniejszym informuję, że dzisiaj przyjechało serduszko.
Poczekam aż warstwa śniegu spadnie z trzech kilometrów do jakiś pięciuset metrów i będę zaczynał:)
Trzymajcie kciuki!
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...
"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)