Problem z ukl. zaplonowym

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

J
JaCEkkk
Raczkujący
Raczkujący

Problem z ukl. zaplonowym

Post autor: JaCEkkk »

Witam
Mam pytanie co jest nie tak z ukl. zaplonowym? Juz kiedys przestal mi palic na jeden cyl. (2 od prawej) i wymienilem swiece i bylo dobrze przez jakies 5 km i znowu zaczal przerywac. Stwierdzilem ze moze jeszcze jakas inna swieca dobrze nie pali bo juz sa stare i tak wymienilem sobie wszystkie swiece na inne uzywane ale dobre jeszcze i tym razem pojezdzilem sobie troche dluzej bo jakies zrobilem 50 km i bylo ok. Pozniej stalo polo chyba z 2 dni i gdy odpalile je po tych 2 dniach znowu pojawilo sie to samo(falowanie obrotow na biegu jalowym, przy przyspieszaniu o golnie wkrecaniu sie na obroty) i sie zastanawiam czy czasem przyczyna nie jest rozdzielacz choc 2 tyg temu czyscielem go powiezchownie i na szybko :D moze juz palec jest zly (od tej drugiej swiecy od prawej strony silnika) ?
Aaa no i kable sa oryginalne vw i nie wiem czy fabryczne czy gdzies kupione oryginalne i nie wiem kiedy byly ostatnio wymieniane :D
Macie jakies pomysly? Z gory thx za odp. ;)
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

Jaki przebieg?
Czy świeca z trzeciego (drugiego od prawej) cylindra była czarna? Jak wyglądły inne świece?
Ile oleju bierze?
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
J
JaCEkkk
Raczkujący
Raczkujący

Przebieg 215 tys. oleju z pewnoscia cos bierze ale malutko bo na razie po wymianie nie widze roznicy a olej zmienialem jakies 2 miesiace (z reszta az tak duzo nie nabilem km)
Swiece z 3 cyl. no moze troche byla czarna
Glownie moje pytanie brzmi dlaczego na 3 cylindrze nie ma dobrej iskry? Dzisiaj odlaczalem kolejno fajki i tylko po wyciagnieciu kabla WN z 3 cyl. nie bylo roznicy w pracy silnika.
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ko-ma »

[quote=""JaCEkkk""]dlaczego na 3 cylindrze nie ma dobrej iskry? Dzisiaj odlaczalem kolejno fajki i tylko po wyciagnieciu kabla WN z 3 cyl. nie bylo roznicy w pracy silnika. [/quote]
Przede wszystkim :
- zdejmij przewód z podejrzanej świecy
- włóż w fajkę inną świecę i dotknij nią do masy
- niech ktoś uruchomi silnik - obserwuj, czy jest iskra i jak wygląda ( kolor, energia )
Bo może okazać się, że iskra jest, tylko np. po nagrzaniu silnika w cylindrze nie ma kompresji...
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Zmierz kompresję na sucho i mokro.
Wszystko będzie wiadomo. Polecam opcję "szukaj" w celu uzyskania dodatkowych informacji :D
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

[quote=""Cooyon""]Zmierz kompresję na sucho i mokro.[/quote]
Polecam.

Potem podstaw drugi aparat zapłonowy może mieć już spore luzy i czujnik halla ma problemy z dokładnością.
[quote=""JaCEkkk""]Aaa no i kable sa oryginalne vw i nie wiem czy fabryczne czy gdzies kupione oryginalne i nie wiem kiedy byly ostatnio wymieniane :D
Macie jakies pomysly? [/quote]
Wymień na nowe.
J
JaCEkkk
Raczkujący
Raczkujący

Ok thx wszystkim za podpowiedzi :) i jeszcze jedno pytanie :
martwie sie tym zeby przyczyna nie bylo brak kompresji (dluzo dlubania) i pocieszam sie tym ze ta opcja mi nie pasuje poniewaz jak juz wczesniej wspominalem ze po wymianie tych swiec na inne (nie nowe) bylo dobrze przez jakies 50 km a gdyby nie trzymal kompresji to ciagle by tak bylo no nie? Czy sie myle?
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Mylisz się. Czyste świece działają świetnie do momentu, gdy zostaną zabrudzone przez olej, który dostaje się do komory spalania właśnie przez nieszczelne pierścienie.

Powodzenia!

ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”