[6n] Drgania na biegu jałowym 1.7 sdi

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
radek504
Newbie
Newbie

[6n] Drgania na biegu jałowym 1.7 sdi

Post autor: radek504 »

Witam wiem że temat był już poruszany ale nigdzie nie widze rozwiązania. U mnie też jest ten problem mianowicie na biegu jałowym całe autko drży cała deska i wszystkie plastiki. Jak dodam troszkę gazu tak na 1000-1100 to przestaje. Zauważyłem wównież że czasami jak tak dodaje gazu na biegu jałowym to tak w okolicy 1100 obrotów coś jakby strzeliło (w tłumik) takie lekkie puknięcie. Byłem na komputerku i nic nie wykazał, obroty 903 dokładnie wtryski wszystko ok. Brak mi sił bo większość mechaników rozkłada ręce. Jest to silnik 1.7 SDI AKU. Spęgło bo słyszałem że dwumasy ten model nie ma? Pomocy!!!
Awatar użytkownika
merti
Newbie
Newbie

Post autor: merti »

nie jestem pewny, ale sprawdź cały układ wydechowy, na biegu jałowym układ drży bardziej niż na wyższych obrotach. Istnieje możliwość że jeden z odcinków jest poluzowany i dotyka przenosząc drgania.
6N 1.6 1995r. AEA
Awatar użytkownika
Matelko
Początkujący
Początkujący

Post autor: Matelko »

Witam
U mnie w 6N było to samo tak jak pisze kolega radek504 oberwał się jeden wieszak z układu wydechowego i rura drży na niskich obrotach stukając o metalowy pomost obok katalizatora po dodaniu gazu do 1000 obr. drgania znikają dos czesta ustrka :d ale można to tanio zniwelować.
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

Druga rzecz po wydechu, jeżeli nie wymieniałeś dolnej łapy silnika to na 90% jest do wymiany.
Poczytaj sobie tutaj jest wszystko na ten temat, jakie są objawy i jak sprawdzić samemu:
http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... apa#p66203
Awatar użytkownika
lionheart198
Początkujący
Początkujący

Post autor: lionheart198 »

Dodam jeszcze że drgania mogą być spowodowane opadniętymi drzwiami i luzami na zawiasach. Łatwo sprawdzić wystarczy delikatnie uchylić podejrzane drzwi a drgania powinny zniknąć. Osobiscie sam muszę wymienić zawias w drzwiach pasażera z przodu bo mi telepie wszystkim.
r
radek504
Newbie
Newbie

Post autor: radek504 »

Druga rzecz po wydechu, jeżeli nie wymieniałeś dolnej łapy silnika to na 90% jest do wymiany.
Wymienione przedwczoraj bo też to podejrzewałem ale bez rezultatów!!!
p
pawlito23
Newbie
Newbie

Post autor: pawlito23 »

Witam sam wymiana dolnej łapy silnika nie pomoże bo jest tam śruba regulacyjna którą regulujesz napięcie tej poduszki . Robi się to w taki sposób że zapala się silnik i wykręca się ja wiadome nie będzie idealnie cicho ale zobaczysz będzie zmiana i wyciszy się bardzo dobrze w środku ja sam mam 1.7 sdi i tez miałem ten problem aż chciało mi wyrwać tylnią klapę pozdrawiam.
p
pinio-78
Początkujący
Początkujący

Post autor: pinio-78 »

Koledzy która to łapa ta pod skrzynią???????????, Pytam bo w moim 1,7 sdi na wolnych obrotach można zwariować.
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

[quote=""pinio-78""]Koledzy która to łapa ta pod skrzynią???????????, Pytam bo w moim 1,7 sdi na wolnych obrotach można zwariować.[/quote]

łapa znajduję się centralnie pod autem między sankami a skrzynią, a wygląda tak:
http://www.google.pl/imgres?hl=pl&clien ... ,s:0,i:105
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”