[6n2] Radio i głośniki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
dan349
Newbie
Newbie

[6n2] Radio i głośniki

Post autor: dan349 »

Witam
Mam kilka podstawowych pytań o car-audio.
1. Z radia wychodzą:
- kostka ISO
- czincz (2xRCA) przód
- czincz tył
- pojedyńczy kabel RCA podpisany ''subwofer'' TUTAJ PYTANKO: jak podłączyć jednym kablem wzmacniacz ? samym + ? póżniej głośnik też jednym kablem ?! :o (wybaczcie ale jestem zielony w tych sprawach a wszystko podłączam według instrukcji :P)
2. Czy warto wygłuszać podłoge i podsufitke? Wydaje mi się że tylko drzwi ''hałasują'' :P no i obawiam się że po zdjęciu podsufitki już jej tak ładnie nie założe albo że bedzie spadać ...
3. System podłącza się do jednych kabli ? czyli mam kable (do jednego głośnika) w drzwiach i do nich podłączam zwrotnice a pod zwrotnice oba głośniki (midbass i tweeter) ?
4. Czemu nikt nie daje wzmacniacza pod system z przodu?
5. Gdzie z tyłu proponujecie umieścić gwizdki (tweetery) ? Ja myślałem żeby w tym słupku między jednymi a drugimi drzwiami ale obawiam się że to będzie za blisko uszu osób siedzących z przodu ...
6. Ktoś ma jakieś doświadczenia z głośnikami ''pod siedzeniem'' ? Widziałem na aukcjach kilka takich wynalazków ale nie wyglądały zbyt solidnie ;/
7. Moge jednym kablem zasilającym (10mm) podłączyć 2 wzmacniacze ?
8. Mase od wzmacniacza mam przykręconą do gołej blachy, kumpel się ze mnie śmiał i uważa że masa powinna wracać do akumulatora ... Robi to jakąś róznice?
Dobiero zaczynam przygodę z car-audio więc proszę o wyrozumiałość i z góry dzieki za odpowiedź i wszelkie wskazówki oraz porady :) 3majcie się!

-- Śro Gru 09, 2009 3:47 am --

Przepraszam pomyliłem działy ... :banghead:
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

ad 1. pierwsza fundamentalna rzecz. chich 1xrca to kabel ktoy ma + i -, druga rzecz to warto wpisac w wikipedie albo google termin zamiast osmieszac sie glupimi pytaniami.
ad 2. warto wygluszyc drzwi, i tyle bo nalezy nie zapominac ze to tylko vw polo, auto miejskie, idealnej ciszy nie bedzie, badziewne plastiki beda skrzypiec, innymi slowy niekonczaca sie zabawa, wyciszysz jedno zaczniesz slyszec cos innego, itd itd itd, halasuje wszystko w tym samochodzie a tylko drzwi wydaja najbardziej denerwujace i dajace sie zlokalizowac dzwieki. moim zdaniem nie warto wygluszac podlogi i dachu.
ad 3. zalezy co masz na mysli mowiac system, jezeli wzmacniacz to podlaczasz radio do wzmacniacza, odpowiednie kanaly wzmacniacza do zwrotnic a zwrotnice do glosnikow, jezeli radio to podlaczasz radio pod zwrotnice a dalej juz wiesz
ad 4. god damn it :beg: nie wierze ze odpowiadam na kolejne glupie pytania, gdzie nikt? nikt u ciebie na osiedlu?
ad 5. nigdzie nie umieszczaj glosnikow z tylu.
ad 6. badziew jakiego swiat nie widzial.
ad 7. Obrazek drugi od gory wynik w goole po wpisaniu 1 kabel zasilajacy, dwa wzmacniacze, takich rzeczy powinni uczyc na informatyce w szkole, jak uzywac google :)
ad 8. moze kumpel ma stary samochod, w 6n2 masa do wzmaka jest na karoserii.

Pomysliles dzialy, bo jakbys przejrzal forum i zjechal scrolem troche nizej to bys zobaczyl dzial car audio.
d
dan349
Newbie
Newbie

Post autor: dan349 »

hmm ... działy pomyliłem bo miałem kilka kart otwartch i akurat nie w tej napisałem posta i juz za to przeprosiłem :blush2: odnośnie pierwszego pytania to wiem co to jest chinch (2xrca czyli jeden rca jako + i jeden jako -) ale ja się pytałem o pojedyńczy kabel rca czyli jeden kabelek ... nie wiem jak to możliwe aby w jednym drucie płyną + razem z - ?! dlatego się spytałem jak to się podłącza ... odnośnie 3 pytania jako system rozumie się głośnik w drzwiach np. midbass lub dwudrożny + tweeter (taki mały gwizdek od wysokich tonów najczęściej montowany w słupku pomiędzy drzwiami przednimi a przednią szybą) oba głośniki połączone zwrotnicą i teraz już wiem z innego źródła że oba wchodzą do zwrotnicy a zwrotnica do radia jako jeden głośnik Pytanie 4 jest bardzo rzeczowe i nawet firmy car-audio nie montują przednich głośników pod wzmaka bo to się nie opłaca i nie ma miejsca na wzmacniacz i trzebaby ciągnąc kable do bagażnika i z powrotem ... Odnośnie 6 się zgodzę ... Ogulnie rysunek ładny ale bardziej mnie interesowała grubość kabla czy nie jest za cienki ale juz znalazłem w dziale car-audio opisy tego ... Tak więc wcale mi nie pomogłeś a wręcz prubujesz mnie ośmieszyć a tak na prawde robisz z siebie idiote udając wielkiego znawcę a nie wiesz co to jest system z przodu, nie widzisz różnicy między ''chinch'' a pojedyńczym kablem RCA, i nie wiesz że prawie każde nowsze radio ma wbudowany wzmacniacz i nie wiele da wzmacniacz podpięty do kabli wychodzących z kostki ISO ... Tak więc na drugi raz jeśli nie masz nic do powiedzenia to nie próbuj na siłe udowodnić jaki fajny jesteś ... Mimo wszystko pozdrawiam i dzięki :)
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

wiec zaczne od tego ze na forum sie nie obrazamy i sam sie osmieszasz piszac takie rzeczy
po drugie system z przodu jest okresleniem bardzo niejednoznaczym

chinch to wlasnie kabel rca, jak sygnal jest mono to jest 1xrca, jak stereo to 2xrca, do subwoofera jest mono
nie wiesz że prawie każde nowsze radio ma wbudowany wzmacniacz i nie wiele da wzmacniacz podpięty do kabli wychodzących z kostki ISO
nie dokladnie kogos sluchales a teraz powtarzasz
nawet firmy car-audio nie montują przednich głośników pod wzmaka bo to się nie opłaca i nie ma miejsca na wzmacniacz i trzebaby ciągnąc kable do bagażnika i z powrotem
no skoro nawet firmy car-audio tak nie robia to chyba masz racje :agree:
Awatar użytkownika
czecho
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: czecho »

[quote="dan349"]Tak więc na drugi raz jeśli nie masz nic do powiedzenia to nie próbuj na siłe udowodnić jaki fajny jesteś ...[/quote]

Tak jak elja napisał niedokładnie kogoś słuchałeś... wiesz że dzwonią ale nie wiesz w którym kościele...

proponuję ci na początek lekturę Polski Car Audio FAQ 0.1 beta.

Niestety troszkę zaburzy to Twoje wyobrażenie o systemach car audio - ale przynajmniej przestaniesz się ośmieszać na forach, obrażając przy okazji ludzi, którzy mając pojecie o czym piszą próbują ci pomóc.

Pozdrawiam mimo wszystko ;-)
...no to nie jest problem... to się wszystko zgłasza jako usterkę...
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

[quote="dan349"]2xrca czyli jeden rca jako + i jeden jako -[/quote]

chyba jednak musisz przeczytać ten FAQ, swoją drogą bardzo dobra lekturka, nie tylko dla laików, odnosząc się do tego co napisałeś, to 2xrca oznacza podłączenie w systemie stereo, jedno rca, w którym jest + i - na lewą stronę, drugi na prawą, a jak jest jeden rca to tak jak było już napisane, jest to sygnał mono, czyli do podłączenia monoblocka, jeżeli radio jest nieco zaawansowane to ma oddzielne sterowanie na poszczególne wiązki rca :)
a wzmacniacz pod system przedni to jest minimum, żeby można było mówić o jakiejś podstawie dobrego systemu CA :this:
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”