Witam. Niedawno zakupiłem polo 6N 1.9 D 98r, przejechałem już 2000 tyś km i jak narazie wszystko chodzi jak należy poza jednym małym szczegółem. Tak jak ujełem to w temacie, kiedy silnik jest zimny to na 2 i 3 biegu pojawia się dziwne szarpanie ale tylko po zmianie biegu, trwa ono jakieś 2-3 sek i potem ustaje, czyba że zrobie taki myk że zmienie bieg puszcze sprzęgło i odczekam 2 sek i powoli dodaje gazu wtedy nic takiego się nie dzieje. Na pozostałych biegach jest ok... Bede wdzieczny za porade:) dzięki z góry i pozdrawaim.
Do luki
Dzieki za temat ale to napewno nie to...nie ma żadnego stukania tylko poprostu na 2 i 3 biegu pojawia się szarpanie silnika i lekki spadek mocy
To sie zapowiada grubsza robota w takim razie. Ale myśle że poczekam do wiosny bo nie jest to strasznie dokuczliwe jak narazie. Nasówa mi się tylko takie pytanie czemu jak się silnik nagrzeje to ta dokuczliwośc zanika;>??
[quote="action70"]Nasuwa mi się tylko takie pytanie czemu jak się silnik nagrzeje to ta dokuczliwość zanika;>??[/quote]
A no nie tylko silnik ale i sprzęgło a wiadomo metal sie rozszerza jak sie nagrzeje.
Nie lapie za bardzo o co w tym chodzi. Czyli jak sprzęgło jest zimne to nie łapie i tak się robi?????? Moim zdaniem wtedy powinno być tak na wszystkich biegach a nie tylko na niektórych. Narazie jeżdze czas pokaze czy bedzie się pogarszało czy nie. Jak tak to trzeba bedzie działać. :acute: