[6n] Spalanie 1.6 GTI 120 KM

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

q
qba2007
Raczkujący
Raczkujący

[6n] Spalanie 1.6 GTI 120 KM

Post autor: qba2007 »

Witam. Niedawno zakupiłem polo 1.6 gti 120 KM 98r. i dziwi mnie wysoko spalanie, który wynosi przy spokojnej jeździe gdzieś 10l/100km. Jak czytałem to ten silnik powinien średnio łyknąć z 7, a nie z 10. Dziwi mnie także wskazówka poziomu paliwa. Jak wyjeżdzam wskazówka się dźwiga, w wyniku czego po przejechaniu 10 km mam więcej paliwa niż przed wyjechaniem. Jaka jest rezerwa paliwa w tym aucie? Co mam sprawdzić. Z góry dzięki za pomoc. Pzdr.
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

to spalanie co podałeś tzn. 10 to w mieście jest? jak jeździsz? do ilu go kręcisz? z klimą czy bez?
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
q
qba2007
Raczkujący
Raczkujący

Te 10l to średnia z miasta+trasy. Jeżdzę bardzo spokojnie, maks. do 4 tys, do 100 km/h. W tym modelu klimy nie ma.
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

[quote=""qba2007""]W tym modelu klimy nie ma.[/quote]
GTI bez klimy? Bez jej :shock:
[quote=""qba2007""]Te 10l to średnia z miasta+trasy.[/quote]
Ile miasto? Ile trasa? Tak mniej wiecej procentowo.
[quote=""qba2007""]maks. do 4 tys[/quote]
Do 3 tys. go krec, spadnie spalanie ;]
Jakie tam masz opony?
q
qba2007
Raczkujący
Raczkujący

Procentowo to nie wiem, bo tym polo do szkoły dojeżdzam, więc pisze ile mi na takim dystansie spali (11 km w jedną stronę w tym 3 przez miasto) Oponki mam szersze niż zwykłe(dokładnie nie pamiętam wymiarów), a przeważnie jeżdze na 2,5 tys obrotów :)
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

[quote=""qba2007""]Oponki mam szersze niż zwykłe[/quote]
Dla gti zwykłe to 195 to co ty tam masz 225
Awatar użytkownika
Jpp
Początkujący
Początkujący

Post autor: Jpp »

Chłopie, nie ma GTI bez klimy.

Wszystkie autka w tej wersji miały pełną elektrykę, klimę, ABS w standardzie + ewentualnie na życzenie skórę czy detale wyposażenia. Nie mówiąc już o charakterystycznej tapicerce i palecie trzech kolorów karoserii: czarnego, srebrnego i czerwonego.
Chyba że masz wersję z silnikiem 101 KM, ale to nie jest GTI.

Jeśli chodzi o spalanie to:

Miasto - zależy jak jeździsz (but w podłodze to automatycznie 11-12 litrów), średnio 8,5-9,5
Jeśli jeździsz tak jak ja - normalnie, nie emerycko, w cyklu mieszanym - 7,5 latem, 8,5 zimą.
Ważna jest jakość paliwa i kółka. Jak dobre paliwo i seryjne kółka to przejedziesz jakieś 450-480 km na zbiorniku (mój rekord to 520), jak kólka mniejsze, oponki szersze to nawet i do 400 nie najeździsz ;)

Ze wskaźnikiem paliwa to w ogóle w Polo jakieś makagigi wychodzą. Ja często mam tak, że po odpaleniu kontrolka się zapali, przejadę w inne miejsce, odpalam drugi raz, kontrolki niet ;). Generalnie rezerwa pojawia się gdy masz paliwa na jakieś 80 - 100 km czyli powinna w naszym wypadku zapalić się gdy masz ok. 7 litrów.

Pozdrowienia.
M
Mateusz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Mateusz »

[quote=""Jpp""]Chłopie, nie ma GTI bez klimy.[/quote]
jak to nie ma gti bez klimy? skoro ja tez nie mam a mam GTI (ajv) i nie mam :(
Co do spalania to w 50/50 mieszczę się do 8 (za 100zl robię jakieś 300km)tez dojeżdżam do szkoły jakieś 12km (kiedyś udało mi się zejść do 6.8 ale to przy jeździe bardzo powolnej )a na trasie przy jeździe do 130- 150 wyszło mi jakieś 7 litrów nawet nie :) wiec tragedii nie ma ;D Wiadomo jak depniesz to lepiej na wskazówkę od paliwa nie patrzyć :D mam buciki 195/50/15 teraz zima wiec 185/60/14 różnicy w spalaniu nie odczułem. Co do wskazówki to u mnie tez cuda się dzieją ale już się przyzwyczaiłem , jak zapali się rezerwa to robię tak ok 80km i zjeżdżam na stacje:)
viewtopic.php?t=17298 <-- Polo GTI -->Black Red White<-- :)
Awatar użytkownika
jujor
Swój
Swój

Post autor: jujor »

pokaz zdjecie tej swojej polowki bo cos mi sie nie wydaje ze masz gti. po drugie spalanie jak najbardziej dla mnie normalne, ciezko mi uwierzyc ze gti moze palic 7l ::P chyba w trasei ;) dodatkowo robisz male przebiegi na zimnym silniku. jak dla mnie normalka...
Obrazek
CIVIC 1.6 VTEC
eks POLO

III miejsce Plac Manewrowy III Zlotu, Więcbork 08
II miejsce Polo IV Zlotu,
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

[quote=""Jpp""]Chłopie, nie ma GTI bez klimy.[/quote]
A nie, sorry - przypomnialem sobie, sasiad kuzyna takie ma ;] Tylko, ze na waskim zderzaku i 1.0, ale chociaz sobie nakleil emblemat GTI z 6N2 :P
M
Mateusz
Raczkujący
Raczkujący

Obrazek
Obrazek
Obrazek

a jednak istnieje GTI bez klimy :P zdjęcia już nieaktualne polo dostało sporo modów jak zrobię sesyjkę to zrobię swój temat. sory za jakość bo robione tel , ale mam nadzieje ze widać to co najważniejsze :) Kubrick i proszę bez głupich tekstów, radze zapoznać się z tematem zanim zabierzesz głos w dyskusji bo możesz się ośmieszyć :) aha i co do tych 7l to jest napisane ,że w trasie :)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jpp
Początkujący
Początkujący

jak to nie ma gti bez klimy? skoro ja tez nie mam a mam GTI (ajv) i nie mam
Zdjęcia wyjaśnią wszystko - pokaż swoje autko, nie będzie zbędnej dyskusji :)
Możesz mieć silnik swapowany z GTI.

EDIT:
A... widzę, że są.
Powiem tak - drugie GTI które widzę z boczkami bez głośników (ja też tak mam), ale pierwszym bez klimy. Dla mnie to naprawdę zaskoczenie, bo sądziłem że montowana była seryjnie. Skąd autko przybyło?

Pozdrowienia
Ostatnio zmieniony 28 lis 2009, 19:12 przez Jpp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""Jpp""]Chłopie, nie ma GTI bez klimy.
[/quote]

Zanim coś napiszecie prosze sprawdźcie u źródła czyli w cenniku Polo 6N GTI
Klima w GTI była za dopłatą 1000DM - nigdy nie występowała seryjnie w tym modelu

Kod: Zaznacz cały

Der Polo 6N GTI hatte, wie auch der 6NF, serienmäßig keine Klimaanlage. Die musste man schon extra bestellen. Die Infos zu den Zusatzausstattungen ist auf vielen Seiten fehlerhaft, aber so kenne ich die Aufpreisliste.
Awatar użytkownika
Jpp
Początkujący
Początkujący

No - to wszystko wyjaśnia.
Turzol, mogę prosić o link do stronki z tym cennikem?

Pozdrowienia

EDIT: Już znalazłem :)
M
Mateusz
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Jpp""]Zanim coś napiszecie prosze sprawdźcie u źródła czyli w cenniku Polo 6N GTI
Klima w GTI była za dopłatą 1000DM - nigdy nie występowała seryjnie w tym modelu[/quote]
no właśnie :) dzięki turzol za wyjaśnienie sprawy .
pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”