1.6 16V GTI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

J
James_Dean22
Newbie
Newbie

1.6 16V GTI

Post autor: James_Dean22 »

witam jestem szczesliwym posiadaczem polo 6n 94-99 Rok produkcji 1994 czyli jeden z pierwszych (ŁEZKA) mam kilka pytan i chcialbym je porownac z Waszym doswiadczeniem Moje polo to 1.3 55km spala w miescie 8l przy kreceniu do 2,5 tysiaczkow na kazdym biegu czy to normalne ?? na trasie oczywiscie mniej jakies 6,5 do 100 km/h przy 120km/h rabie juz cos kolo wiadra (10l) :) a v max to troche ponad 150 km/h wiecej nie idzie Czyli ogolem pali duzo a osiagow brak przyspieszenie szalu nie robi i mam juz tego dosyc ja chce w koncu jechac jechac !! :) aha koleczka mam nieco wieksze niz fabryczne bo 195/50/15 i bardzo twarde zawieszenie Wy tez ?? W sumie to kola i zawieszenie w sam raz na silnik GTI :)

Mam w planach dolozyc mu jeszcze pare koni tzn zamienic go na 1.6 16V GTI 125 km tylko czy ktos wie moze gdzie mozna taki znalezc bo juz troche tego przeszukalem a znalazlem tylko osprzet do niego i jaka jest mniej wiecej jego cena ??

Prosze mi tez powiedziec czy ów silnik wejdzie bez problemu na miejsce starego i czy beda konieczne jakies zmiany ?? jesli sa jakies modyfikacje to prosze piszcie w ktorym miejscu dokladnie i jakie ?? np. miedzy innymi czy ?? :
- wydech do wymiany ??
- skrzynia do wymiany ??
-tarcze na tyl do wymiany czy zostaja bebny ?
-oraz jakie formalnosci zwiazane sa z wbiciem nowego silnika w dowod ?? podobno musi byc jakis papier od mechanika i dokumenty na silnik ??
-koszty nie beda za duze jak na to auto
-albo czy wogole ma sens ta cala zabawa ??

potrzebuje porady prawdziwych polomaniakow :)

A MOZE JEST KTOS KTO MOZE SIE ZAJAC CALA OPERACJA SPROWADZENIA ORAZ ZAMONTOWANIA
KOMPLETNEGO SILNIKA GTI ??
JESLI SA CHETNI PISZCIE !!!!! JAK COS MOZNA DZWONIC NA KOM 512 813 773
Z gory dziekuje za pomoc Pozdrawiam !!!
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

szukaj silnika o oznaczeniu AJV czasami pojawia sie na allegro ebay.de ale latwiej chyba znalezc w niemczech dawce z takim silnikiem. Zakup silnika to okolo 2k PLN do tego potrzebujesz nowe sprzeglo, skrzynie biegow bo standardowe na 99% ne wytrzymaja osiagow GTI. do tego dochodzi kwestia hamulcowni ktora powinienes rozwiazac jeszcze przed swapem, bo wiadomo ze bezpieczenstwo na pierwszym miejscu i cos 120 kuniów musi wyhamowac.
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

Kilka osob na forum robilo taki swap. Popatrz w stylingu, chyba z polowki sa tak przerabiane - silnik wchodzi bez rzezbienia, bo to ten sam model.
Awatar użytkownika
ThundeR
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: ThundeR »

poszukaj tematu o Polo od Wasia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”