Plama z wydechu na jezdni przy postoju!!!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

B
Big_G
Newbie
Newbie

Plama z wydechu na jezdni przy postoju!!!

Post autor: Big_G »

Witam serdecznie,

Ostatnio zauważyłem dziwną sprawę, mianowicie: Na postoju, przy włączonym silniku na jezdni przy rurze wydechowej pojawia się szeroka plama, tak jak by zamiast spalin silnik "pluł" nie do końca spaloną benzyną.
Plama jest rozproszona. Po przyłożeniu ręki do wydechu czuć wilgoć i dłoń robi się mokra i klejąca ... .
Samochód mam od 1997 z salonu Polska i nigdy takiej sytuacji nie było. Mam na liczniku 130tyś km.

P.S.
Użytkuję Polo Classic'a z 97 roku!!!
Mam tez problem z pochłaniaczem oparów paliwa, ale wg. 2 mechaników VW tzw. pochłaniacz na nic nie wpływa - można go nie mieć i też jest dobrze!!! Temat pochłaniacza poruszałem już wcześniej na forum.
Awatar użytkownika
Kijus
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Kijus »

To "woda" wylatuje, na co ma niestety wpływ słaba jakość paliwa. Na jakiej stacji tankujesz?
100% technical efficient vehicle
Kijus Basic Style --> viewtopic.php?f=29&t=16986
B
Big_G
Newbie
Newbie

Post autor: Big_G »

Zawsze i wyłącznie:
BP; Statoil; Shell

W żadnej stacji innej nie tankuję i prawie zawsze 98!!!

(pod tym względem nie oszczędzam bo nie muszę. VW polo to mój jedyny samochód na chwilę obecną ale i też hobbi)

P.S. Rozmawiałem przed chwilą z mechanikiem z VW Lubin i potwierdził skraplanie w zimie przy zimnym układzie wylotowym i na wolnych obrotach.
Po prostu nie przejmować się :)
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

[quote=""BiG_G""]P.S. Rozmawiałem przed chwilą z mechanikiem z VW Lubin i potwierdził skraplanie w zimie przy zimnym układzie wylotowym i na wolnych obrotach.
Po prostu nie przejmować się :)[/quote]
Dokładnie, jak jest chłodniej to normalne.

[quote=""Big_G""]prawie zawsze 98!!![/quote]
a tu akurat bez sensu wywalasz pieniążki w błoto.
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”