[quote=""zbik""]podłącze się do pytanka , a od czego może podpasować (polo I z 81 roku)[/quote]
polo 86c lub bodajze 86c2f ale wiem ze są "patenty" srężyny z hondy amory z renault
Z niczego. Jedynie można kupić specjalnie do tego modelu. Wszystkie inne samochody mają inna konstrukcje przedniego zawieszenia. Widziałem już przeróbki oryginału ale nie opuścisz niżej jak 80mm. I to też zbyt bezpieczne nie jest
hhee temat rzeka
dostępność tylko z zasobnym portfelem
słyszałem że jedna firma co robi wszystko z niczego próbowała wejść na rynek jednak nie przeszła pozytywnie testów, kolektor do 86c2f mają w sprzedaży do G40 a nie pasuje zorientowani wiedzą o kogo chodzi
Tam jest tylko tył regulowany co nie jest niczym problematycznym bo z golfa mk1 pasuje tylne zawieszenie.
Natomiast za przednie zawieszenie w polo 86/86c/86c2f konstruktorów powinno się zamknąć na długie lata. Może i jest proste konstrukcyjnie i tanie w produkcji ale nie rozwojowe i ciężkie w naprawach.
Teoretycznie można by sprężyne osądzić na talezu który opierać się będzie na tulei gwintowanej. Nie lest to bezpieczne rozwiązanie bo sprężyna pracuje w innej charakterystyce niż została zaprojektowana. A tak że nie jest zbyt duża możliwość regulacji. Wielkość regulacji ogranicza mocowanie drażków kierowniczych i długość amortyzatorów. Już nie wspomnę że amortyzatory będą miały mały zakres pracy około 3cm.
Można by teoretycznie założyć zwrotnice z golfa 2 na swozeń 17mm i do tego zawieszenie gwintowane z golfa. Ale na przeszkodzie staje nam wysoko zamocowana mailownica w polo. Golf ma dużo niżej. Nie wiem też czy górne mocowanie daloby się jakoś dopasować.
Można przerobić zawieszenie z polo tak aby auto rura wydechową leżało na ziemi ale nie nadasię ono wtedy do jazdy po drogach.
W przed ostatnim poście podałem linka do zawieszenia TA-TECHNIX. Czy takie zawieszenie w ogóle nadaje się i spełnia wymagania jakości oraz wytrzymałości ?