Witam
Jestem szczęśliwym posiadaczem Polo 1.0 MPI. Chciałbym jak najlepiej przygotować autko do zimy. Opony mam już wymienione, przed wakacjami wymieniałem tarcze hamulcowe i klocki. Pozostały mi tylne hamulce. Co dodatkowo sprawdzić/wymienić/przygotować na zimę? Myślę o smarowaniu klamek drzwi, przygotowaniu zamków, zawiasów, dolać płyn do chłodnicy (tylko jaki?). Chcę także wymienić filtr kabinowy i tu też problem, czy wybrać z węglem aktywnym czy bez? Proszę o porady jak Wy przygotowujecie swoje Polo do zimy.
Pozdrawiam
Hmm, ja w sumie płyny i filtry wymieniłem przy kupnie auta (pół roku temu) więc na razie mam spokój. Kabinowy jak najbardziej. Co do płynu chłodniczego ja mam dynagel i sprawuje się dobrze, jednak popatrz też na oryginalnie lany czyli G12. Możesz zakonserwować podwozie, jednak ja tego nie robiłem bo nie ma potrzeby. Do tego możesz pociągnąć wszystkie gumy specyfikiem, który przedłuży ich żywot (nie pamiętam nazwy w tej chwili tego którego używałem). Na tą chwile tyle pamiętam, jak sobie jeszcze coś przypomnę to napiszę
hm... może zabrzmi śmiesznie ale ja bym polecał wozić mały worek piachu
moze być też :
łapata,
skrobaczka do szyb,
odmrażacz do szyb,
zmiotka do śniegu,
przesmarować zawiasy,
płyn do spryskiwaczy zimowy,
można też wozić łańcuchy
Vw Polo 86c2f 94r. 1.0 AAU = 60 KM i 83Nm
Vw Golf II 90r. 1.6 TDi SB -80 KM = 101KM i 198Nm
Vw Passat B4 94r. 1.9 TDi 1z 90KM = 114KM
Vw Golf III 95r. 1.9 TDi 1z 90KM
Vw Sharan 97r. 1.9 TDi AHU 90KM = 110KM
Vw Golf IV 00r. 1,9 TDI AJM 115KM
Myślałem, żeby przesmarować zawiasy smarem HSW 100. A czy zamki HSW 100 też można przesmarować? Co do worka z piachem, dobry patent, dobry, ale ja raczej nie zapuszczam się w takie miejsca, gdzie mógłbym się zakopać. Aaaa i jeszcze co z tym filtrem kabinowym? Brać z aktywnym węglem czy bez?
Pozdrawiam.
na zimę polecam jeszcze sprawdzić akumulator żeby cie czasem któregoś dnia nie zawiódł zakonserwować uszczelki drzwi,klapy bagażnika smarem sylikonowym w sprayu jak trzymasz auto pod chmurką zakupić odmrażacz do zamków i szyb
Część przygotowań za mną. Kupiłem i założyłem sobie filtr kabinowy węglowy, dmuchawa śmiga jak szalona ;] Kupiłem także smar biały półtłusty i zaimpregnowałęm zamki, zawiasy drzwi itp. Poza tym jutro będę miał wymieniane szczęki hamulcowe, wybór padł na Roadhouse'y.
ja w sumie tez się biorę za przygotowania do zimy tylko mam problem z aku ,tylko moje aku ma 60 AH to troche chyba za duże jak na polówkę ?? z silnikiem 1.4
Dzisiaj zgniotłem sobie felgę stalową. Wiec pojawił się problem. Ostro dostala nie da sie naprostowac, trzeba dokupić jedną lub dwie najlepiej nowe albo prawie nowe.
Mam założone opony 185/55/R14 uniwersalne, fele 14stki stalowki czarne i tylko tyle o nich wiem, no i zdaje sie 4x100 czyli na 4 sroby. Nie znam sie kompletnie na tych oznaczeniach felg a tymbardziej na tym oznaczeniu J-cośtam i ET.
Jaką mam dokupić felgę jakie ma mieć oznaczenia żeby się nie gryzła z resztą.