[9N3] Kod do radia VW RCD 200

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
STAR CREAM
Początkujący
Początkujący

[9N3] Kod do radia VW RCD 200

Post autor: STAR CREAM »

Witam
wie ktos gdzie on się znajduje?
Bo tak myślałem że jak wyciągnę aku to będzie pozamiatane bo mi go zakoduje.
Mam papiery wszystkie ale nigdzie kodu nie mogę znaleźć (papierki sa francuskie)
Może ktos mi zeskanować instrukcję do tego radia bo funkcja GALA nie wiem do czego jest.
Pozdrawiam
francuz - creative złomology
Awatar użytkownika
krassel
Newbie
Newbie

Post autor: krassel »

Funkcja GALA to automatyczne podglaszanie wraz ze wzrastajaca predkascia. Skala jest od 1 do 9.
9 oznacza, ze dzwiek bedzie podglaszany najmocniej
m
maks
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: maks »

Jutro ci cos podesle
Awatar użytkownika
STAR CREAM
Początkujący
Początkujący

Dzięki za odpowiedzi. Ja chyba mam ta gale nie podpiętą:( A co z tym kodem gdzie wy go macie?
Czekam na scana jeśli mi podeślesz.
Awatar użytkownika
krisek
Początkujący
Początkujący

Post autor: krisek »

funkcje GALA ustawia się poprzez przytrzymanie przez 2s pokrętła po prawej stronie.

http://rapidshare.com/files/305178716/Obraz.rar.html tutaj macie instrukcje RCD200
bierzcie i jedźcie :grin: hasło: pkp

wszystko jest ładnie opisane :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
STAR CREAM
Początkujący
Początkujący

dobrze by było umieścic ten link w bazie instrukcji i innych do pobrania wtedy juz nikt by nie wznawiał tematu
dzięki i pozdrawiam.
Ps a co z kodem ze jeszcze raz zapytam? bo przeczytałem cała instr. i na końcu jest ze nr to dane z tej instr. lub wlepki. robił ktoś kiedyś z tym kodem coś i wie gdzie go szukać. albo czy po odłaczeniu aku trzeba go w pisywać bo z instrukcji wychodzi że nie.
W
Wacholek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Wacholek »

Wznowię wątek bo również potrzebuje kodu do swojego radyjka. Mam pełną instrukcje obsługi oraz wszystkie papierki jakie otrzymałem przy zakupie i nigdzie nie ma najmniejszej wzmianki o kodzie do radia. Czy może jest gdzieś napisany a nie wiem, że to jest właśnie ten. Chce sobie wymienić radyjko by odtwarzało MP3 a oryginał sprzedać ale bez kodu to lipa będzie. Bym był wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MarioGTI »

zobacz na radiu czy gdzies nie ma zapisanego ,albo tzw ''sloneczniku'' ja tam mialem karteczke z kodem jak nie znajdziesz to sa jakies gdzie tu na forum kody ale nie zawsze dzialaja albo podjedz do jakiegos elektryka czasem sie im udaje rozkodowac,jak bys sprzedawal te radyjko bez kodu to napisz ze go brak
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km

Obrazek
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Wiec panowie to wyglada to tak, ze:
1) W instrukcji wyraźnie napisali, że radio samo się rozkoduj po czasie 1 godziny po przyłączeniu napięcia. Z autopsji wiem, że rzadko mi się rozkodowuje radio. Częsciej mi radio sie rozkodowało po grzebaniu w skryznce bezpieczników, niż po wyjeciu aku. Całą zimę latałem z aku co tydzień i nie musiałem kodowac żadnej stacji radiowej. Zatem jeśli rozładuje się samoczynnie akumulator albo jakieś inne zajdą warunki, to pamięć wyczyści. Jednakże to nie jest pamięć stale podtrzymywana napięciem, bo przy każdym ściąganiu klem, bym musiał programować radio.

2) Fabryczne radio rozpoznaje czy jest w tym samym aucie wsadzone. Jeśli nie zmieniło auta, to się samo rozkoduje.

3) GALA to funkcja dopasowania poziomu głośności to prędkości jazdy na skutek wzrostu szumu. Od siebie dodam ze w Radiach RCD200 i RCD210(np golf v takie miał) najlepiej ustawić najwiekszą czułoscgali, czyli max cyfrę, zeby było słychac że działa.

4)RCD200 robiły 2 firmy, Panasonic i niemiecka firma, której nazwy nie pamiętam, w polsce mało znana. Od któregoś roku wlasnie ta niemiecka firma robi te radia dla VW i nawet maja na stronie swojej film z produkcji. Wygladaem nie różnią się te radia mimo że 2 różnych producentów, ewentaulnie te nowsze mają troche milszy guziczki.

5) sam drązyłem temat i odpuściłem. Fabryczne radia nie mają kodu mimo iż piszą tak w intrukcji. Trzeba dowiedzieć się w ASO i to kosztuje ok 100zł, mozna tez chyba poprzez infolinię VW polska ale nie jestem pewien.
6) Kupujac radio w sklepie u dealera dostaje się kod.
7) W zeszłym roku nie było w internecie darmowych ani płatnych, znanych mi, dekoderów do tych radyjek. Ktoś u niemców panasonici dekodował, ale to była już zabawa z rozebraniem obudowy do płytki i podłącaniu się kabelkami pod płyte głowna radia. Wiec wyzsza szkoła jazdy, a kazdy elektroinkiem nie musi byc i nie jest.
8) Napewno są jakies warsztaty, które się tym zjmują. Wiem ze kiedys naaukcji w internecie sprzedawał kots radio i napisał ze zostało rozkodowane, czy ze ma klucz.
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

cruz ja mam fabrycznie kupione i mam kod do radia bo kiedys sciaglem kleme i sie rozkodowalo ,moze niech ktos napisze kto kupil nowke salonowa polo i nie musi wpisywac kodu po rozkodowaniu juz teraz sam nie wiem

Obrazek
A
Anonymous

Gdzie ty masz ten kod?

Ja nie pisałem, że radio się nie rozkodowuje. Ja napisałem, że rzadko się tak robi oraz że po godzinie czasu, gdy jest zasilanie samo sie rozkoduje, jesli już jest napis SAFE na LCD radia. W ogóle nie podlega dyskusji ten temat, ponieważ jest to wyraźnie napisane w instrukcji od radia.

Instrukcja strona 26 Obsługa, akapit Komfortowe kodowanie radia. Jeżeli wpisze się 2 razy błędny pin, to trzeba odczekac 1 godzinę, wtedy po tym czasie znów mozna probowac wpisać pin, jendakze akumualtor musi byc podlaczony przez ten czas.

Dlatego jak Ci wyskoczy SAFE a nie masz PIN, to odczekaj godzine i potem masz muzyke pełną parą. Jeśli komus takie cos nie działa, to wtedy wynika z tego, że nie ma jego radio komfortowego kodowania przeciwkradziezowego a w takim wypadku być może VW dawał kody. W instrukcji tez niby pisze coś o kodach i w instrukcji od Golfa 5 z radiem rcd 210 tez tak samo jest, że jesli ma siue fabryczne radio, to te radia maja komfortowa kodowanie i gila Was pin. Poza tym bez zdjecia plastików i ramki i radia i cudów nikt wam nie odczyta kodu PIN, dlatego jesli chcecie pin to placicie 100zł w ASO i macie PIN.

W jakiejs innej firmie załóżmy ze zaplacicie 50zł. Sądzę że zajmie to ok 30minut conajmniej + trzeba miec odpowiednie haczyki i srubokrety a z tym roznie bywa. Jak ktos nie ma narzedzi to porysuje wam konsolę. Nie mam nic przeciwko pojechaniu do niezaleznej firmy w przypadku gdy ASO jest daleko lub gdy sam wyjalem sobie radio albo kupilem uzywane od kogos.

Wszystko co opisalem tutaj bazuje na moim doswiadczeniu z wlasnym autem.
A dla tych ktorzy maja pin w fabrycznym radio niech zrobią sobie tescik przy okazji gdyby grzebali w aucie kiedys. Zalozyc klemy wlaczyc radio, jak bedzie safe to isc do domu spac, rano wlaczyc radio.

Istnieje jeszcze jedna opcja, ktos kupil uzywane auto, do ktorego żyd wsadził wczesniej kupione radio, bo czesto z placów wyjmuja lub kradną za granicą, wiec wiec samo sie nie zakoduje, bo jest w innym aucie niz fabryczne a PIN jest wlasnie dlatego że nie fabryczne :bomb:
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2011, 20:53 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

mi pisalo SAFE a kod mialem z paragonem

Obrazek
A
Anonymous

Kod miales z jakim paragonem? Paragonem od radia? Czyli kupiłes radio osobno a nie miales go zamontowanego w fabryce?
Jesli tak to nie dziw sie ze masz kod :)

Safe pisze zawsze, tylko ze jak masz fabrycznie radio to sie dekoduje samo :]
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

z fabryki z autem nie wyjechalo bo ktos go zawinal ,kupilem nowe z parogonem byl kod :D

Obrazek
A
Anonymous

No to mamy rozwikłaną zagadkę :) . Kupując radio albo od koigos albo ze sklepu VW u dealera dostaniesz kod, poniewaz inaczej nie moglbys takiego radia zamontowac, bo bys go nie rozkodował. Takze w tym temacie radia mysle ze wszystko co dało sie wyjasnic, zostało wyjasnione.

I powtarzam, w ubieglym roku, jesienią bynajmniej, nie było łatwo dostepnych dekoderów do tego modelu radia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”