Wiec panowie to wyglada to tak, ze:
1)
W instrukcji wyraźnie napisali, że radio samo się rozkoduj po czasie 1 godziny po przyłączeniu napięcia. Z autopsji wiem, że rzadko mi się rozkodowuje radio. Częsciej mi radio sie rozkodowało po grzebaniu w skryznce bezpieczników, niż po wyjeciu aku. Całą zimę latałem z aku co tydzień i nie musiałem kodowac żadnej stacji radiowej. Zatem jeśli rozładuje się samoczynnie akumulator albo jakieś inne zajdą warunki, to pamięć wyczyści. Jednakże to nie jest pamięć stale podtrzymywana napięciem, bo przy każdym ściąganiu klem, bym musiał programować radio.
2) Fabryczne radio rozpoznaje czy jest w tym samym aucie wsadzone. Jeśli nie zmieniło auta, to się samo rozkoduje.
3) GALA to funkcja dopasowania poziomu głośności to prędkości jazdy na skutek wzrostu szumu. Od siebie dodam ze w Radiach RCD200 i RCD210(np golf v takie miał) najlepiej ustawić najwiekszą czułoscgali, czyli max cyfrę, zeby było słychac że działa.
4)RCD200 robiły 2 firmy, Panasonic i niemiecka firma, której nazwy nie pamiętam, w polsce mało znana. Od któregoś roku wlasnie ta niemiecka firma robi te radia dla VW i nawet maja na stronie swojej film z produkcji. Wygladaem nie różnią się te radia mimo że 2 różnych producentów, ewentaulnie te nowsze mają troche milszy guziczki.
5) sam drązyłem temat i odpuściłem. Fabryczne radia nie mają kodu mimo iż piszą tak w intrukcji. Trzeba dowiedzieć się w ASO i to kosztuje ok 100zł, mozna tez chyba poprzez infolinię VW polska ale nie jestem pewien.
6) Kupujac radio w sklepie u dealera dostaje się kod.
7) W zeszłym roku nie było w internecie darmowych ani płatnych, znanych mi, dekoderów do tych radyjek. Ktoś u niemców panasonici dekodował, ale to była już zabawa z rozebraniem obudowy do płytki i podłącaniu się kabelkami pod płyte głowna radia. Wiec wyzsza szkoła jazdy, a kazdy elektroinkiem nie musi byc i nie jest.

Napewno są jakies warsztaty, które się tym zjmują. Wiem ze kiedys naaukcji w internecie sprzedawał kots radio i napisał ze zostało rozkodowane, czy ze ma klucz.