Wszystko o: Hamulce

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

A ja bym poszedł na kompromis i kupił ten zestaw http://moto.allegro.pl/item802171894_ta ... ibiza.html
Czytałem że dobre klocki i tarcze to są, a ate to wiadomo że są bdb, ale w poprzednich aukcjach tego typa kupowali ludziki to i mógłbyś do któregoś napisać co może o nich powiedzieć

-- 04 Lis 2009 00:24 --

Aha jeszcze dodam od siebie że klocki co z tego linku wkleiłeś to są według mnie bardzo drogie, poszukaj może kogoś może by miał taniej
Obrazek
Awatar użytkownika
suhoj22
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: suhoj22 »

Hmm...No tak tylko ja sie teraz dowiedziałem ze byly ponoć 2 wersje tarcz i 4 wersje klocków i jestem w kropce :( Posiada ktos wiedze na ten temat ?
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

O ile się dobrze domyślam to jest to tak: klocki pod tarcze niewentylowane są 2 rodzaje symetryczne czyli 4 klocki identyczne i niesymetryczne 2klocki inne są, no i jeszcze pod tarcze wentylowane które są cieńsze od wersji niewentylowanej,ale ciebie raczej nie dotyczny bo to tylko g40
Obrazek
Awatar użytkownika
suhoj22
Raczkujący
Raczkujący

Tak tak zgadza sie....wlasnie to wyłapałem na necie :) Musze tylko sprawdzić jakie sa u mnie, to napewno zalezy od typu zacisku.Wedle katalogu ATE sa niby te niesymetryczne ale sprawdze to jeszcze.
Awatar użytkownika
siwkins
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: siwkins »

[quote=""adam""]tarcze wentylowane które są cieńsze od wersji niewentylowanej[/quote]
a skąd kolega ma takie informacje? od kiedy wentylowana jest cieńsza od tarczy pełnej?
Tarcza pełna 239/10 - 4/100
tarcza wentylowana 239/20 - 4/100 model G40
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

suhoj22
napewno masz tarcze nie wentylowane. chyba ze ktos zmienil zaciski w co watpie.
Awatar użytkownika
siwkins
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: siwkins »

A ja mam takie pytanie, czy klocki asymetryczne będą pasowały na miejsce klocków symetrycznych i odwrotnie?
Awatar użytkownika
mlody90
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mlody90 »

[quote=""siwkins""][quote=""adam""]tarcze wentylowane które są cieńsze od wersji niewentylowanej[/quote]
a skąd kolega ma takie informacje? od kiedy wentylowana jest cieńsza od tarczy pełnej?
Tarcza pełna 239/10 - 4/100
tarcza wentylowana 239/20 - 4/100 model G40[/quote]
zaloze sie ze mu o klocki chodzilo.... :roll:
[size=12px]https://picasaweb.google.com/mlody.997x/GIEDA#[/url] [/color][/size]
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

siwkins umiesz czytać ze zrozumieniem :angry: :cry: :butcher: , bo mi się wydaje że nie! przecież wyraźnie napisałem że klocek do tarczy wentylowanej musi być cieńszy niż do tarczy pełnej niewentylowanej...
Obrazek
Awatar użytkownika
suhoj22
Raczkujący
Raczkujący

Tak tarcze mam niewentylowane ale nie moge dojrzeć tych klockow bo nie mam czasu sciagac zacisków i nadal nie wiem czy symetryczne czy asymetryczne :niewiem:
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Kup asymetryczne i będzie po problemie ja mam na 100% takie u siebie i będzie SI a napewno będzie pasować bo zaciski są wszędzie takie same w 2f oprócz g40
Obrazek
Awatar użytkownika
suhoj22
Raczkujący
Raczkujący

No i tutaj ciekawostka.....dzisiaj znalazłem czas rozebrałem zacisk i okazało sie ze mam klocki symetryczne :shock: . Wazne ze wiem co mam kupic :)
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Bo to raczej nie ma znaczenia tak mi się zdaje, w ETKA podane są właśnie klocki asymetryczne więc powinny pasować te i te na 100%
Obrazek
Awatar użytkownika
sebi_o
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sebi_o »

Witam,

Mam taki problem, ktory pojawil sie wczoraj gdy przy hamowaniu pedal wbil sie prawie w podloge, teraz hamuje ale trzeba mocno wciskac (wczesniej bylo tylko na dotyk pedału) wywnioskowalem ze gdzies plyn ucieka bo ze zbiorniczka ucieklo jakies 5mm plynu i tak trzyma teraz jak wciskam na maxa hamulec to nie ucieka dzis sprawdzilem cylinderki, sa cale wezyki z przodu tez cale. co to moze byc ?? kwestia odpowietrzenia teraz ?? to skad tam powietrze ?? Pozdrawiam
było:
Polo 86c2f kombi
Jest:
Golf IV SDI
Awatar użytkownika
suhoj22
Raczkujący
Raczkujący

Już tlumacze jak to jest , dowiedziałem sie :) Rok 1992 był rokiem przejściowym i do 07.1992 montowane były te symetryczne klocki a od 08.1992 już te asymetryczne. A co do tego czy pasują te i te to nie potwierdze, nie sprawdzałem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”