Demontaż osłony podszybia

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
miszszel
Newbie
Newbie

Demontaż osłony podszybia

Post autor: miszszel »

Witam!
Może uznacie to za banalne pytanie, ale nie mogę sobie poradzić z demontażem plastikowej osłony podszybia (polo III, 1.4 kat rocznik 97). Chcę wymienić filtr kabinowy. W instrukcji montażu filtra jest napisane, że trzeba zdjąć osłonę podszybia, która jest zamontowana za pomocą zatrzasków. Na stronie producenta filtra (filtron) znalazłem instrukcje montażu filtra w Polo III ze zdjęciami, jednak na tych zdjęciach osłona podszybia wygląda zupełnie inaczej niż u mnie. Nie mogę nigdzie zlokalizować tych zatrzasków. Z góry dziękuję za pomoc.

-- Śro Lis 04, 2009 10:07 pm --
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

Podnosisz maske, sciagasz gume, ktora trzyma plastiki podszybia z przodu (ciagniesz i sama schodzi), po czym caly plastik wychodzi bez problemu.
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

dokladnie 2 minuty roboty
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

Ze zmontowaniem, to nawet 2:30 ;)
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

Panowie a nie ma tam czasami 2 srubek? U mnie są pod ta gumą, co idzie wzdłuż dolnej krawedzi szyby.
Jesli mowa o tym samym :grin:
Awatar użytkownika
sidewinder3
Pan Kubeczek

Post autor: sidewinder3 »

Są. I to nie śrubki ale plastikowe kołeczki trzymające rzeczoną osłonę podszybia do karoserii. Niestety po iluśtam rozmontowaniach szlag je trafia w wyniku czego ulegaja biodegradacji.
R
Rangers76

Post autor: Rangers76 »

Do wymiany filtra wcale nie trzeba w ogóle zdejmować tej osłony
Awatar użytkownika
Kijus
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Kijus »

Bez przesady, ja tam nie wyobrażam sobie, nie zdjąć osłony. Poza tym zawsze lepszy dostęp do kanałów odprowadzających wodę i ogólnie do liści, kryjących się w czeluściach. Pozdrawiam
100% technical efficient vehicle
Kijus Basic Style --> viewtopic.php?f=29&t=16986
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

i wycieraczki zdemontuj wcześniej :)

a te zatrzaski można gdzieś dokupić lub ich zamienniki? bo mi się wyłamały :P chociaż generalnie trzyma je ta guma, aczkolwiek jakby były gdzieś to bym sobie kupił :)
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote="dumle"]
a te zatrzaski można gdzieś dokupić lub ich zamienniki? bo mi się wyłamały :P chociaż generalnie trzyma je ta guma, aczkolwiek jakby były gdzieś to bym sobie kupił :)[/quote]

w kazdym aso kupisz, ja dalem kilka zl za caly worek tych klipsow
m
miszszel
Newbie
Newbie

Post autor: miszszel »

Witam, już sobie poradziłem, zatrzaski rzeczywiście były pod tą gumą. Dziękuję za pomoc.

-- Czw Lis 05, 2009 7:31 pm --

Witam, już sobie poradziłem, zatrzaski rzeczywiście były pod tą gumą. Dziękuję za pomoc.
R
Rangers76

[quote="Kijus"]Bez przesady, ja tam nie wyobrażam sobie, nie zdjąć osłony. Poza tym zawsze lepszy dostęp do kanałów odprowadzających wodę i ogólnie do liści, kryjących się w czeluściach. Pozdrawiam[/quote]

No pewnie lepiej jest wyjąć maskownicę i połamać zatrzaski a potem jeździć i ich szukać po sklepach motoryzacyjnych.
Ale jak kto woli.
Uważam, że bez zdejmowania też można wymienić filtr a także bez problemu za pomocą odkurzacza pozbyć się liści "kryjących się w czeluściach" :D

PozDrawiaM
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote="Rangers76"][quote="Kijus"]Bez przesady, ja tam nie wyobrażam sobie, nie zdjąć osłony. Poza tym zawsze lepszy dostęp do kanałów odprowadzających wodę i ogólnie do liści, kryjących się w czeluściach. Pozdrawiam[/quote]

No pewnie lepiej jest wyjąć maskownicę i połamać zatrzaski a potem jeździć i ich szukać po sklepach motoryzacyjnych.
Ale jak kto woli.
Uważam, że bez zdejmowania też można wymienić filtr a także bez problemu za pomocą odkurzacza pozbyć się liści "kryjących się w czeluściach" :D

PozDrawiaM[/quote]

Jasne lepiej ponaginać troche plastik i motać się odkurzaczem niż kupić zatrzaski za kilka zł :)
R
Rangers76

[quote="turzol"][quote="Rangers76"][quote="Kijus"]Bez przesady, ja tam nie wyobrażam sobie, nie zdjąć osłony. Poza tym zawsze lepszy dostęp do kanałów odprowadzających wodę i ogólnie do liści, kryjących się w czeluściach. Pozdrawiam[/quote]

Ale jak kto woli.

PozDrawiaM[/quote]

Jasne lepiej ponaginać troche plastik i motać się odkurzaczem niż kupić zatrzaski za kilka zł :)[/quote]

No Comment
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

hehe, rangers coś że się tak uparł, jak większość jestem zdania, że lepiej zdjąć cały ten plastik i elegancko sobie poczyścić nie tylko z liści bo też i sporo piachu się tam może nazbierać. Dostęp do filtra jest znacznie lepszy niż bawienie się w odginanie i wsadzanie na ścisk. Mi tam zatrzasków nie było szkoda, bo praktycznie i tak wszystko pod gumą się trzyma :) no ale niektórzy lubią pod górkę jak widać :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”