termostat

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

l
lechu
Początkujący
Początkujący

termostat

Post autor: lechu »

jaki polecacie termostat? przypuszczam ze po wjechaniu w ogromna kałuże przestał działać, temp wacha sie od 70-85 stopni, czasami 90
L
Lynn
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Lynn »

Tylko firmy wahler.
Wymiana jest banalna, tylko podstaw sobie wiadro ;p
Obrazek
Awatar użytkownika
KUBUS801215
Newbie
Newbie

Post autor: KUBUS801215 »

WITAM MAM POLUWECZKE 6N Z SILNICZKIEM 1.6 WYMIENILEM NIE DAWNO PLYN CHLODZĄCY NA ZIMOWY I TEMPERATURA SILNIKA ZACZELA SKAKAĆ GENERALNIE JEST TAK SOJĄC W KORKU NAGRZEWA SIE DO 90 STOPNI I TEMPERATURA STOI NATOMIAST PRZY PLYNNEJ JEZDZIE SPADA NA 70 I TAK SIE TRZYMA

-- Pon Lis 02, 2009 10:09 pm --

MOZE KTOS WIE O CO CHOSI I CO Z TYM ZROBIC
KUBUS 801215
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

[quote=""KUBUS801215""]WITAM MAM POLUWECZKE 6N Z SILNICZKIEM 1.6 WYMIENILEM NIE DAWNO PLYN CHLODZĄCY NA ZIMOWY I TEMPERATURA SILNIKA ZACZELA SKAKAĆ GENERALNIE JEST TAK SOJĄC W KORKU NAGRZEWA SIE DO 90 STOPNI I TEMPERATURA STOI NATOMIAST PRZY PLYNNEJ JEZDZIE SPADA NA 70 I TAK SIE TRZYMA.[/quote]

Termostat do wymiany koniec dyskusji.
Tu jest

Obrazek

Ten komplet trza kupić

Obrazek

Obrazek

Ten bolec termostatu wchodzi w te siedzisko które lubi przebić lub wyłamać termostat dlatego komplet kupujemy

Obrazek]

I sprawdzić te gładzie tam można mieć problem bo nie dokręcimy nawet nowego,czekać będzie nas szlifowanie.

Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

termostat ci puszcza i dlatego tak spadają celsjusze w trasie, wymień termostat i jak to nie przyniesie efektów to wymień też króciec termostatu czyli tą czarną obudowę, powinno zagrać
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

a może tak być że się otwiera za wcześnie? bo mi się np szybko nagrzewa do 70 nawet przy włączonym grzaniu, ale powyżej to już tylko na światłach wchodzi, jakiś czas temu zalałem czysty koncentrat, ale to chyba nie ma wpływu?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

czysty koncentrat ma swój duży minus, źle odprowadza ciepło bo stężenie jego składników jest większe, co z tego, że będziesz mieć temperaturę zamarzania -40 jak w lecie czy też w korku może ci się silnik zagrzać do 100 stopni.
zbyt niska temperatura wrzenia płynu lub stosowanie wody w lecie - w czasie upałów, kiedy układ chłodzenia nie jest w stanie skutecznie odprowadzać ciepła z silnika (np. podczas postoju w korku) gwałtownie wzrasta ciśnienie, które może zniszczyć elementy układu (np. chłodnica, zbiorniczek wyrównawczy, przewody).
od innego producenta koncentratów można wyczytać:
Stężenie powyżej 70% koncentratu nie jest wskazane.
co za dużo to nie zdrowo.... :doh:
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""KUBUS801215""]MOZE KTOS WIE O CO CHOSI I CO Z TYM ZROBIC[/quote]
KUBUS801215 przede wszystkim przestań pisać z caps lock'iem. Nikt tu nie jest ślepy. A w każdym temacie w którym się wypowiadasz piszesz z caps lock'iem. Jeżeli nie znasz zasad na różnych forach internetowych to poczytaj trochę na ten temat.

PS. caps lock - oznacza krzyk
sorry za off-top
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""rat4""]czysty koncentrat ma swój duży minus, źle odprowadza ciepło bo stężenie jego składników jest większe, co z tego, że będziesz mieć temperaturę zamarzania -40 jak w lecie czy też w korku może ci się silnik zagrzać do 100 stopni.
zbyt niska temperatura wrzenia płynu lub stosowanie wody w lecie - w czasie upałów, kiedy układ chłodzenia nie jest w stanie skutecznie odprowadzać ciepła z silnika (np. podczas postoju w korku) gwałtownie wzrasta ciśnienie, które może zniszczyć elementy układu (np. chłodnica, zbiorniczek wyrównawczy, przewody).
od innego producenta koncentratów można wyczytać:
Stężenie powyżej 70% koncentratu nie jest wskazane.
co za dużo to nie zdrowo.... :doh:[/quote]

koncentrat ma niską temperaturę wrzenia?
zalałem go jak jeszcze było ciepło i nie miałem z tym problemu stojąc w korkach
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

dumle
Ostatnio byl temat na forum w dziale 6n2, koleś zalał koncentrat i też przestało mu się prawidłowo nagrzewać auto. Moze winowajcą jest ten koncentrat :)
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

trochę to by było dziwne.. ale może coś w tym jest? ;) to jest dopiero pierwsza moja zima, więc nie mam porównania, ale jakby termostat był zepsuty, to by mi się tak szybko nie nagrzewał do 70'C
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”