[quote=""bruczyk""]wiec na moj rozum wychodzi ze podlaczyles sie pod dwa + i stad miales taki jazz[/quote]
Hmmm nie zgodzę się, miałem dokładnie taki problem!
Mam 4 kable, wchodzące do kostki (włącznika tylnej szyby), probówką patrze 4x zero, włączam zapłon i już jeden plus łapę, reszta masy, przy włączonym zapłonie włączam ogrzewanie tylnej szyby - mam już 2gi plus. Dwa pozostałe to cały czas masy!
Początkowo podpiąłem się pod + który działa po przekręceniu zapłonu i włączeniu włącznika. A kabel od masy podłączyłem sobie pod jeden z przewodów "masy", i nie działa mi tylna szyba i lusterka, a ku mojemu zdziwieniu okazało się, że na masie jest +. Więc podpiąłem się pod 2gą "masę" która mi pozostała i już było normalnie. Uziemiło

Więc zastanawiałem się dlaczego, jedna masa działa druga nie.
Ale teraz widzę, że
1 +wejsciowy
2 +wyjsciowy na szybe
3 masa zarowki
4 + zarowki
Więc musiałem być podpięty pod coś innego a teraz jestem na masie żarówki, skoro szyba masy we włączniku nie ma. Generalnie mam wszystko zrobione na eleganckie kostki, więc nie wiem czy to przerabiać już teraz, zmieni to coś gdy masę wezmę z np innego miejsca? Jeśli nie ma partaniny?
Jeśli kogoś uraziłem to sry, ale ani elektrykiem ani elektromechanikiem nie jestem, raczej małym majsterkowiczem

hehe
A tak na poważnie, to sprawa się raczej już wyjaśniła.
Pozdrawiam i dziękuje za wytłumaczenie.