kilka pytan :)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
ryuk
Początkujący
Początkujący

kilka pytan :)

Post autor: ryuk »

siema mam kilka pytan odnosnie mojej polowki
1. strasznie zgrzypi mi sprzeglo i od jakiegos czasu zaczyna mnie to lekko denerwowac ale nie wiem co moge z tym zrobic.. ostatnio zalatwilem sobie towot - nadawaloby sie na nasmarowanie czegos tam? jesli tak to gdzie nasmarowac :)
2. mialem kilka razy taki problem ze po przekreceniu kluczyka przy wylaczonym silniku auto tak jakby calkowicie gaslo (nie bylo widac elektronicznego zegara i licznika) nie wiedzialem co sie dzieje ale opisze 2 ciekawe sytuacje :) pierwsza zdazyla mi sie pod sklepem - przekrecam kluczyk i pyk. wszystko gasnie tak jakby nie dawalo pradu. moglem przekrecac kluczyk do oporu ale i tak sie nic nie dzialo. cos tam pogrzebalem, poruszalem bezpieczniki i nic. po chwili zwolnilem blokade kierownicy i uderzylem kierownica w gore i zaskoczylo. pojawila sie godzina i licznik km
innym razem siedzac w aucie w garazu tak z dupy nacisnalem 2 razy sprzeglo (bez przekrecania kluczyka) i za 2 razem padlo wszystko na sekundke ale jak puscilem sprzeglo to zaskoczylo..
dodam ze normalnie przed przekreceniem kluczyka przy wylaczonym silniku naciskam sprzeglo (taki nawyk)

z gory dzieki ;)
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Punkt 2 sprawdż kostke stacyjki.
Punkt 1 prawdopodobnie czas na wymiane tulejek w pedale sprzęgła ale obstawiam tulejki w łapie wysprzęglającej sprzęgło.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
krzzbi773polo
Początkujący
Początkujący

Post autor: krzzbi773polo »

co do skrzypienia mialem to samo bo sprzeglo ciezko chodzilo jak w starze. potem wymienialem caly silnik ze sprzeglem oryginalnym i teraz nic nie skrzypi i sprzegielko chodzi leciutko.dodam ze przy starym silniku bylo zalozone sprzeglo LUK
Awatar użytkownika
Stawer
Początkujący
Początkujący

Post autor: Stawer »

Co do licznikow - tak jak kolega napisal sprawdzic kostke.

Co do sprzegla skrzypiacego - radzilbym przeczytac wszystko co sie da na temat sprzegla co zgromadzilismy na forum. Dla "pocieszenia" powiem, ze pedal moze skrzypic gdy pada jakikolwiek z elementow ukladu sprzegla, poczawszy od docisku, poprzez linke, lape, wszelkiego rodzaju tulejki lozyskujace, a na samym pedale i jego konsolecie konczac. o prostu albo sprzeglo chodzi z za duzymi oporoami i dlatego skrzypi, albo juz cos peka ;P.

Powodzenia w wytropieniu przyczyny i oby to byla ta z serii "warto sie w to pobawic i wymienic".
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Dobre nic dodać nic ująć. :rotfl:

[quote="ryuk"]1. strasznie zgrzypi mi sprzeglo i od jakiegos czasu zaczyna mnie to lekko denerwowac ale nie wiem co moge z tym zrobic[/quote]

[quote="krzzbi773polo"]mialem to samo bo sprzeglo ciezko chodzilo jak w starze. potem wymienialem caly silnik ze sprzeglem oryginalnym i teraz nic nie skrzypi [/quote]
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”