hej
mam głupie pytanie, potrzebna mi pilna odpowiedź, a nie mam przy sobie żadnych pomocnych materiałów:
-jak wygląda kwestia używania przednich reflektorów przeciwmgłowych? kiedy ke można włączyć? chodzi mi nie o połączenie elektryczne (to znaczy tylko z pozycjami), ale o warunki drogowe, kiedy wolno mi je włączyć? czy jazda w dzień przy dobrej widoczności jest legalna? tak jak to niektórzy robią.
z góry dzięki za fachową odpowiedź (w miarę możliwości z podkładką w postaci artykułu/paragrafu)
"Przednich świateł przeciwmgielnych można używać tylko w warunkach ograniczonej widoczności czyli mgła, a także na drogach krętych (taka droga powinna być odpowiednio oznakowana) niezależnie od warunków."
ajuztam, a jaki odpowiedni dział do tego? temat był w oftopie bo to chyba miejsce na takie rozmowy? nie rozumiem sensu przenoszenia do 100 technicznych, ani tym bardziej do 6N. Cyba że działy się wybiera na podstawie posiadanych modeli samochodów.
[quote="ja wcześniej"]temat był w oftopie[/quote]
więc albo się pomyliłem i jakimś cudem umieściłem go w złym dziale, albo go ktoś przeniósł
[quote="Mark"]"Przednich świateł przeciwmgielnych można używać tylko w warunkach ograniczonej widoczności czyli mgła, a także na drogach krętych (taka droga powinna być odpowiednio oznakowana) niezależnie od warunków."[/quote]
jest do tego jakiś artykuł?
co do tylnych to jest w paragrafie 30 prawa o ruchu drogowym, ale przednich chyba tam nie ma
może ktoś jeszcze posaiada jakąś wiedzę na ten temat?
albo to:
- Coraz częściej kierujący włączają światła przeciwmgłowe, ale - jak zauważyłem - nie wszyscy znają zasady ich stosowania. Proszę przypomnieć obowiązujące w tej sprawie przepisy.
Na pytania Czytelników odpowiada podinspektor Mariusz Olko z Wydziału Ruchu Drogowego KW Policji we Wrocławiu
- Jeżeli samochód jest wyposażony w światła przeciwmgłowe, kierujący ma obowiązek używania przednich świateł w czasie jazdy w zmniejszonych warunkach przejrzystości powietrza spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, które mają wpływ na bezpieczeństwo ruchu. Natomiast tylne światła przeciwmgłowe kierujący może (a to oznacza, że nie musi) włączać wraz z przednimi w warunkach, gdy przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość nie mniejszą niż 50 metrów. W razie poprawy widoczności jest on obowiązany niezwłocznie wyłączyć tylne światła halogenowe.
Ponadto kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu na drodze krętej, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza. Chodzi to o trasy oznaczone odpowiednimi znakami drogowymi: A-3 "niebezpieczne zakręty - pierwszy w prawo" lub A-4 "niebezpieczne zakręty - pierwszy w lewo" z umieszczoną pod znakiem tabliczką T-5 wskazującą początek drogi krętej.
Aha, jeszcze zacytuję fragmenty odnoszące się do halogenów
Art.30.1
Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:
1) kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:
a) włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie,
Art.30.3
Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła.
Art.51.5
Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.