Wymieniony: czujnik temp + termostat = 80 stopni ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

z
zulv
Mały interesant
Mały interesant

Wymieniony: czujnik temp + termostat = 80 stopni ?

Post autor: zulv »

Witam!

Ostatnio wymienilem termostat i czujnik na nowy bo mialem problemy z temp silnika. Po wymianie zmienilo sie tylko to, ze czujnik dobrze wskazuje temp. Wczesniej wentylator wlaczal sie przy 90 stopniach, teraz wlacza sie przy 100 stopniach. Stary czujnik wskazywal o 10 stopni mniej.

Teraz w czasie jazdy mam caly czas rowno 80 stopni. Jak stane na swiatlach to podskoczy troszeczke. Ale w pelnym pedzie niestety spada do 80 ? Jak uzyskac to uprganione 90 stopni. Ktos mi powie :) ??

Silnik to 1.4 ABD na osprzecie 1.0 AAU.

Pozdrawiam
Sprzedam]
1. Monowtrysk + silniczek krokowy(9k km przebiegu).
2. Licznik wersja podstawowa - od wersji 1.0 AAU.
t
tomasbw
Początkujący
Początkujący

Post autor: tomasbw »

Możliwe, że termostat jest nie w pełni sprawny mimo to, że jest nowy. Termostat powinien dopiero otwierać sie przy ok. 86 stopniach. Zobacz czy rura z termostatu do chłodnicy jest zimna jak silnik ma jakies 70 stopni, jeżeli nie będzie to znaczy, że termostat nie domyka się. Jeżeli wszystko będzie ok to znaczy że czujnik szwankuje. A co do wentylatora to on ma dwa etapy, pierwszy włącza się przy 92 a drugi przy 105, steruje nim termowyłącznik zamontowany na chłodnicy.
z
zulv
Mały interesant
Mały interesant

Nie wiem dlaczego ale z silniczka od wentylatora wychodza mi jedynie 2 blaszki co by oznaczalo ze mam jedynie 1 bieg chlodzenia a nie 2 jak napisales. Mam jeszcze jedno pytanko co to jest za czujnik kory wchodzi w chlodnice ? Za co on odpowiada ?

Nie mam sily juz na ten termostat wymienialem go w lipcu z tym ze jezdzilem z rozwalonym czunikiem i myslalem ze jak wymienie czujnik bedzie wszystko jak trzeba. Wymienilem czujnik i nic nie jest lepiej.
Sprzedam]
t
tomasbw
Początkujący
Początkujący

możliwe bo były dwie werskie 1 i 2 biegowe. czasem trafiają się felerne termostaty miby nowy ale i tak źle działa. czujnik w chłodnicy to termowyłącznik on włącza wentylator.
z
zulv
Mały interesant
Mały interesant

Myslisz ze jak kupie drugi raz termostat to rozwiaze moj problem ? Moze to cos z kompem czy on nie ma nic do rzeczy ?

Jak juz bede to jaki najlepiej termostat kupic ? Ostatnia kupilem firmy Gamets ( ponoc oryginalnie zakladany w vw - tak mowil sprzedawca ).
Sprzedam]
t
tomasbw
Początkujący
Początkujący

co do firm to nie oriętuję się kup sprawdzisz jak bedzie zły nadal to reklamacja czasem przyznają. komp nie ma nic do tego temperatura która pokazuje zegar jest bezpośrednio brana z czujnika temperatury PTC
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

najlepiej podpiąć pod VAG kiedy jest zimny i sprawdzić po rozgrzaniu silnika jaka jest rzeczywiście temperatura,
u mojego kolegi w audi A4 czujnik pokazuje w VAGu prawidłową temperaturę 90 stopni a na desce jakieś 80 stopni
sprawdzał kilka różnych czujników i żaden nie spasował z tym modelem żeby na desce wychylało się do 90 stopni.
Także warto to zdiagnozować, bo czasem jest inaczej jak widzimy...
civic r18a2/407 1,6 HDi
z
zulv
Mały interesant
Mały interesant

Z tym, ze jak kiedys chcialem podpiac sie pod Vaga to nie bylo podlaczenia. Komp nie mogl sie podlaczyc z moim kompem. Wiec watpie ze to rozwiazanie przejdzie.
Sprzedam]
Awatar użytkownika
sebatec
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sebatec »

Niedawno wymieniałem termostat z tego samego powodu co kolega zulv. Wskaźnik po rozgrzaniu pokazuje około 92 stopni i tak zostaje podczas jazdy. Są różne temperatury otwierania termostatów - zależy od producenta. Mój zaczyna się otwierać przy 88 a koniec otwarcia ma przy 98 stopniach producent Vernet. Wentylator włącza się przy ok 100 stopniach. A jeszcze jedno pytanie czy polo jest zagazowane i jaka jest pompa wody - występują z różną ilością ząbków więc różnią się wydajnością przepływu. Jeżeli polo jest zagazowane to w całym układzie krąży więcej płynu który musi być dogrzany. A poza tym masz 1.4 ABD więc może czujniki z tego silnika nie pasują do wskaźników z 86c. Chyba że są takie same?

Zauważyłem jeszcze że jak mam włączone ogrzewanie na pierwszym biegu to temperatura nie dochodzi do 90 stopni.
Das Auto.
v
vitodr
Newbie
Newbie

Post autor: vitodr »

podłączę sie do tematu , w moim polo temperatura nie dochodzi nawet do 70 stopni , w lecie było wszystko ok i wskaźnik dochodził prawie do 100 stopni i wentylator się wtedy załączał i było ok
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Witam forumowiczów
Powiem tak że w mojej poli odkiedy ją mam(a to już 5 latek) wskazówka temperatury nie przekacza 70stopni według zegara. jak stoje w korku temp. wzrasa do 90stopni wentylator sie włącza i wystudz silnik i jest wszystko ok.
N
Neccy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Neccy »

ja również mam kłopot z temperaturą. Przed wymiana termostatu nie dogrzewał nawet do 65 st. Teraz (wymieniałem w wakacje - termostat nowy, sprawdzaliśmy i otwiera się jak powinien) temperatura dochodzi do 70 max 75 w jeździe (nie mówię o staniu w korkach, tylko o jeździe na trasie). Dalej nie mam pomysłu czemu tak jest. Sprawdzę, czy nie mam trochę powietrza w układzie chłodzenia ale nie wydaje mi się, żeby to było to.
6
6N-Lukasz
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: 6N-Lukasz »

Najprawdopodobniej ten czujnik bądź termostat, który wymieniłeś są niesprawne

najlepiej kupic dobre jakosciowo czesci i wtedy masz wieksza pewnosc...termostat otwiera sie przy 86 i niekoniecznie jak tutaj ktos pisal wentylator ma 2 biegi bo byly 2fy ktore posiadaly tylko 1 bieg wentylatora

poza tym masz 2 czujniki temp, niebieski na silnik oraz czarny na zegary

dobre komponenty i bedzie OK

pozdraVWiam
G40 - DAS IST AUTO

2007 - ŚLESIN\'07 / TSK\'07
2008 - PORAJ\'08 / WIĘCBORK\'08
2009 - KUTNO\'09 / MAJÓVWKA\'09 / ŚLESIN\'09 / VWMania\'09
2010 - KOZIENICE\'10 / VWMania\'10
2011 - ŚLESIN\'11
N
Neccy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Neccy »

Termostat jest sprawny, sprawdzałem z termometrem, dobrze się otwiera. Wentylator jednobiegowy, włącza się ok 95 - 100 st. Może czujnik temp jest walnięty i zaniża wskazania...
Awatar użytkownika
mocus
Początkujący
Początkujący

Post autor: mocus »

kup wiec czujnik albo najlepiej oba z dobrej firmy - tez przerabialem temat i na czujniku za 8zl (TOPRAN) dzialy sie dziwne rzeczy (mialem 3 sztuki) ... po wymianie na czujnik EPS za 35zl auto wydaje sie miec nawet odczuwalnie lepszego kopa - nie polecam oszczedzac na komponentach dajacych sygnaly do urzadzenia sterujacego bo wtedy zaczynaja sie cyrki :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”