nie reaguje na pedał gazu, kontrolka EPC

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

b
brovski
Newbie
Newbie

nie reaguje na pedał gazu, kontrolka EPC

Post autor: brovski »

Witam,

Moja sprawa wiążę się z następującym problemem:
Jakiś czas temu postanowiłem wymienić cały wydech w swoim 6n2 Polo, silnik 1.0. Wymienione zostało wszystko oprócz kolektora ssącego, w którym znajduje się jeden z katalizatorów i sondy lambdy. Po całym zabiegu pojawiła się kontrolka EPC i samochód przestał reagować na pedał gazu. Silnik odpala bez zarzutu, jednak po wciśnięciu gazu nic się nie dzieje. Po podłączeniu pod komputer, VAG pokazał kilka błędów, pierwszy z nich dotyczył potencjometru pedału gazu. Udało mi się zdobyć ten czujnik, jednak wymiana nie przyniosła żadnych rezultatów. Jak się dowiedziałem od mechanika, podczas wymiany wydechu uszkodzona mogła zostać sonda lambda, być może nawet spowodowała spięcie. Obecnie podczas podłączania pod komputer, wyświetlają się błędy kilku czujników (między innymi wciąż potencjometr gazu, błąd czujnika temperatury powietrza itp.) Wciąż swięci się kontrolka EPC i brakuje komunikacji z komputerem, to znaczy raz można te błędy usunąć, tylko po to by po chwili znowu je wykryło, innym razem nie można zrobić totalnie nic.
Moje pytanie brzmi: czy ktoś z forumowiczów wie może się dzieje lub co się mogło stać? Większość mechaników załamuje ręce, inni mówią że to uszkodzony komputer w samochodzie. Jestem właśnie w trakcie poszukiwań używanego komputera, jednak boję się, że będzie tak samo jak z czujnikiem pedału gazu: wymienię na marne i wyrzucę pieniądze w błoto.

Z góry serdecznie dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

Ja stawiam na kable. Cieć co Ci robił auto albo je urwał, albo nie podłączył po rozbebeszeniu. Jedź do dobrego elektryka, albo kop sam po schematach.
VAG działa tak jak powinien - błędy będą się pokazywały do chwili usunięcia usterki.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
b
brovski
Newbie
Newbie

witam i dziękuję za odpowiedź

nie jestem elektrykiem ani mechanikiem jednak na zdrowy chlopski rozum wydaje mi się, że skoro sonda lambda jest uszkodzona, a przewody owinięte są taśmą izolacyjną praktycznie wisząc i odstając od reszty, musi coś w tym być. dziwie się tylko, że żaden z mechaników nawet o tym nie wspomniał. większość z nich przyczyn szuka w komputerze samochodu, a wcześniej w samym czujniku pedału gazu. przyznam, że nie jestem znawcą tematu, jednak pytanie brzmi: czy uszkodzona lub niedziałająca sonda lambda ma tak wielki wpływ na działanie samochodu, że w tym przypadku spowodowała brak reakcji na pedał gazu i wyskakujące błędy większości czujników?

tak wygląda to obecnie:

Obrazek

dzięki wielkie za wszelkie rady i wskazówki
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Nie dzialajaca sonda lambda nie spowoduje nigdy takiej sytuacji. Samochod co najwyzej moze Ci palic jak smok. Ale jesli spawales wydech na nie odlaczonym akumulatorze to mogles uszkodzic komputer. Posprawdzaj te czujniki ktore Ci wskazuje VAG, jesli okaza sie sprawne to wtedy wypadalo by sprawdzic kompa, mozesz podjechac na szrot i podpiac jakis na probe.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
b
brovski
Newbie
Newbie

zagadka polega na tym, że nic nie było spawane. wciąż nie wiadomo co jest przyczyną i nie zapowiada się na rozwikłanie tego wszystkiego.

[quote=""Cooyon""]Ja stawiam na kable. Cieć co Ci robił auto albo je urwał, albo nie podłączył po rozbebeszeniu[/quote]

chodzi o kable sondy lambdy, czy może jakieś inne?
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Kable od czujnika pedału przyspieszenia do komputera.
Chyba, że masz linkę gazu (nie wiem jak jest w 6N2), to wtedy napisz dokładnie jaki był numer błędu (może chodziło o czujnik położenia przepustnicy).

Skąd jesteś?
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
b
brovski
Newbie
Newbie

w tym modelu mam czujnik pedału przyspieszenia zamiast linki. slyszalem, że okazało się to porażką i w kolejnych modelach były już linki.

nie mam jak podać numerów błedów, jednak mogę wymienić kilka z nich z pamięci:

1. błąd czujnika pedału przyspieszenia
2. błąd czujnika położenia przepustnicy
3. błąd czujnika temperatury

i bodajże jeszcze z dwa błedy czujników, których nawet nie pamiętam.

obecnie przebywam w UK
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Ło masakra...
Błędy 1 i 2 moga być powiązane.
Poszukaj w VAG'u w blokach pomiarowych, czy jest coś takiego jak położenie pedału przyspieszenia.
Na bank jest położenie przepustnicy. Zobacz, czy tam się coś zmienia jak wciskasz gaz.
Jak nie, to musisz sprawdzić kable - jak pisałem wcześniej możliwe, że przy wymianie wydechu połączenia zostały naruszone.

Jeśli połączenia są ok - to trzeba podstawić ECU. Zarejestruj się na jakimś angielskim forum Polówek. Może ktoś mieszka w pobliżu i bedzie można podstawić ECU bezkosztowo.
Martwi mnie ten czujnik temeratury powietrza...
Czy przed wymiana wydechu sprawdzałeś go na VAG'u?

Powodzenia!

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”