[86c2f] Kontrolka temperatury silnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

t
tomasbw
Początkujący
Początkujący

[86c2f] Kontrolka temperatury silnika

Post autor: tomasbw »

Witam wszystkich

Mam problem z moim polo, podczas jazdy czasami zapala się kontolka temperatury silnika mimo iż wskaźnik pokazuje 90 stopni. czasami potrafi zapalić się odrazu po odpaleniu, jak silnik jest zimny. Mój silnik to 1.3 mono. Co to może być??
t
tomasbw
Początkujący
Początkujący

czujnik ?? ale temperature normalnie pokazuje. Wentylator normalnie działa na 2 prędkościach.
S
Siwyfox
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Siwyfox »

Chłopy muj termometr niepokazuje 90 stopni tylko koło 80 i wentylator w chłodnicy sie włancza i A od tego że silnik niełapie tych 90 stopni to sie jakoś psuje czy co?
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Siwyfox
No silnik jest niedogrzany, wpływa to niekorzystnie na silnik. Do tego więcej pali.
S
Siwyfox
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""bleah1986""]wpływa to niekorzystnie na silnik[/quote]
Czyli co sie z nim dzieje poprostu się psuje?

A i mam jeszcze jedno pytanko jak odpowietrzyć układ chłodzenia po kompletnym spuszczeniu płynu chłodzącego
Ostatnio zmieniony 22 paź 2009, 22:57 przez Siwyfox, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

coś takiego znalazłem na necie, poczytaj

http://www.capri.pl/forum/236432
S
Siwyfox
Raczkujący
Raczkujący

bardzo przepraszam że tak post pod postem ale mam jeszcze jedno pytanko bo nik mi niechce na nie odpowiedziec czy jak wkładam termostat to czy on tam sie naczymś trzyma jes do czegos przymocowany czy jak go włoże i poszcze to on mi wypadnie pytap ponieważ dziś wkładałem termostat i niewkręcałem go czy coś tam tylko luźno go włożyłem i przytknołem krucieć z przewodem do chłodnicy i to dopiero skręciłem dwoma śrubami
t
tomasbw
Początkujący
Początkujący

[quote=""Siwyfox""]bardzo przepraszam że tak post pod postem ale mam jeszcze jedno pytanko bo nik mi niechce na nie odpowiedziec czy jak wkładam termostat to czy on tam sie naczymś trzyma jes do czegos przymocowany czy jak go włoże i poszcze to on mi wypadnie pytap ponieważ dziś wkładałem termostat i niewkręcałem go czy coś tam tylko luźno go włożyłem i przytknołem krucieć z przewodem do chłodnicy i to dopiero skręciłem dwoma śrubami[/quote]

termostat nie jest niczym przykęcony jest tylko wsadzony jak masz problem z odpowiednik ułożeniem to przyklej sylikonem.

-- Pią Paź 23, 2009 1:20 pm --

[quote=""Siwyfox""]Chłopy muj termometr niepokazuje 90 stopni tylko koło 80 i wentylator w chłodnicy sie włancza i A od tego że silnik niełapie tych 90 stopni to sie jakoś psuje czy co?[/quote]

zależy czy jedziesz tak długo autem żeby mogł nagrzać sie do 90 stopni. Jeżeli tak to sprawdź termostat może nie domyka się do końca.

[quote=""Siwyfox""]A i mam jeszcze jedno pytanko jak odpowietrzyć układ chłodzenia po kompletnym spuszczeniu płynu chłodzącego[/quote]

Na odpalonym silniku rób to. Pod szybą jest czarna plastikowa osłona zdejmij ją pojawi się taki mały biały zaworek. odkęć go do połowy i czekaj aż zacznie lecieć czysty płyn (bez bombelków powietrza). i zakrecasz :grin:

-- Pią Paź 23, 2009 1:21 pm --

a ma ktoś pomysł na moją kontrolkę??
p
piotrwan
Newbie
Newbie

Post autor: piotrwan »

Ja od kilku dni mam podobny problem z kontrolką temperatury........Bardzo prosimy o pomoc, z góry dziekujemy

Chciałbym dodać że zauważyłem, że zapala się również po włączeniu dmuchawy na 3 stopień , lecz gdy już się silnik zagrzeje to jest ok.dziwne.....hmmm.Wczoraj znów zaświeciła po zapaleniu silnika i świeciła dłuższy czas ,dmuchawa była wyłączona.
6
6N-Lukasz
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: 6N-Lukasz »

a masz w ogóle plyn w chlodnicy ??
G40 - DAS IST AUTO

2007 - ŚLESIN\'07 / TSK\'07
2008 - PORAJ\'08 / WIĘCBORK\'08
2009 - KUTNO\'09 / MAJÓVWKA\'09 / ŚLESIN\'09 / VWMania\'09
2010 - KOZIENICE\'10 / VWMania\'10
2011 - ŚLESIN\'11
t
tomasbw
Początkujący
Początkujący

ja mam plyn i stan tez jest dobry
p
piotrwan
Newbie
Newbie

Tu nie chodzi o płyn,wskaznik pokazuje własciwą temperaturę.Co do chłodzenia to wszystko jest OK.
Wczoraj to już kontrolka z oleju się zapaliła, a po chwili to juz swiaciła
"na stałe" z kontrolką temperatuty( wcześniej migały).
Nadal proszę o pomoc,to musi mieć związek z instalacją elektryczną(przerwa lub zwarcie tylko w którym miejscu)

Jeszcze jedno pytanie mam a mianowicie czy jest osobny czujnik temperatury do kontrolki czy tylko ten tak zwany "czarny"?(polo z 1993 roku, silnik 1043,benzyna)

Prosze o pomoc.
6
6N-Lukasz
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: 6N-Lukasz »

czarny ktory pokazuje temp. na zegary...masz przy zbiorniku wyrównawczym czujnik ilosci plynu?? moze tutaj tkwi problem...
G40 - DAS IST AUTO

2007 - ŚLESIN\'07 / TSK\'07
2008 - PORAJ\'08 / WIĘCBORK\'08
2009 - KUTNO\'09 / MAJÓVWKA\'09 / ŚLESIN\'09 / VWMania\'09
2010 - KOZIENICE\'10 / VWMania\'10
2011 - ŚLESIN\'11
p
piotrwan
Newbie
Newbie

6N Łukasz - przeczytaj dokładnie mój post a nie zgaduj proszę,nie chodzi tu o poziom płynu jak juz wczesniej wspominałem,wszystkiego sie dowiesz z postu, narka
Nadal prosze o pomoc no i z góry dziekuję.

-- Czw Lis 05, 2009 12:10 pm --

Ja juz swój licznik naprawiłem.
Rozebrałem go w "drobny mak" i składając wyczyściłem wszystkie styki .
Wszystko działa, widocznie nie było gdzieś dobrego kontaktu.
n
niedzwiedzmilus
Newbie
Newbie

Post autor: niedzwiedzmilus »

a mi wogóle sie niezapala kontrolka temperatury i żaży sie delikatnie od kierunków kontrolka co to może być
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”