Witam!!
Wczoraj kupiłem polo coupe z 1994r.
Technicznie stan igła, wcześniejszy właściciel zakończył kapitalny remont zawieszenia itp.. wszystkie amorki, gumy w zawieszeniu, tulejki, łożyska, końcówki drążków, zrobił zaprawki.. trzeba tylko pomalować tylne błotniki, gdyż wspawane są reperaturki od kombi ;] - nieźle wygląda.. Tyle w ramach pochwały.. 800zł uznałem za cenę którą jest wart samochód..
Problem.. Sprzedawca zapewniał mnie że w aucie jest skrzynia 5-biegowa.
Niestety auta nie odpalałem przed zakupem. Zaufałem mu na słowo, gdyż to znajomy mojego taty.
Dziś udało mi się uruchomić auto po prawie dwu letnim postoju. Chodzi świetnie, czas się przejechać... I gdzie jest 5tka?
Z numeru VIN wynika, że to 1994r. w dowodzie 1995 (składak).1994r? mają wszystkie skrzynie 5? W czym tkwi problem? Lewarek od biegów wychyla się w prawo tak jakby ona miała tam być ale zamiast 5 to redukuje mi na 3..
Czy to oznacza że zostałem zrobiony w konia? A może trzeba podregulować? Miał ktoś taki problem kiedyś?
Przy 1.0 jak najbardziej może być 5 biegów, ponieważ ja nawet mam szczerze to trochę Ci się dziwię maryoxx, że kupują auto nie wsiadłeś do środka aby zobaczyć czy w ogóle biegi chodzą, no ale w sumie za takie pieniądze to nie ma co płakać :rotfl:
szczerze mowiac mam polo ze skrzynia 4 i jestem z niej bardzo zadowolony, jedyny bol to ze powyzej 100km/h jest glosno w aucie i wtedy tej 5 brakuje (ale jak muzyczke sie podkreci to jest ekstra)
A ja się zgadzam. W tamtych czasach skrzynia "piątka" była rarytasem w opcji na życzenie klienta i jeżeli była oczywiście dostępna do danego silnika, albo montowano ją w specjalnych wersjach Polo, trudno może sobie to wyobrazić ale 5-cio biegowa skrzynia to był kiedyś luksus w tej klasie aut Być może miałeś 5, ale została zmieniona na 4, podsumowując, dużo litrówek z piątkami nie jeździ.
Ja też jestem szczęśliwym posiadaczem polusi od 5 lat:) mam 1.0 coupe AAU z 1991r i mam orginalnie 5 skrzynie. A na lewarku ile masz biegów? jak 5 do przodu to wszystko jasne no chyba że masz zmienioną gałke;)
Szczerze mówiąc to mi na skrzyni 5 brak biegów... Znaczy według mnie skrzynia jest za krótka :glare: jadąc te ok 100km/h jest już dość głośnoo bo i obroty silnika nie małe... Mogę praktycznie cały czas śmigać po mieście na 4/5 biegu.
ja mam 2f ktore w fabryce było golasem-fox i nawet wg nalepki w bagazniku mam kod skrzyni 5b ktora jest zalozona a polo z 91 roku wiec trza troche poczytac a nie strzelac ze w 1.0 nie ma 5b
[quote=""adr0444""]ja mam 2f ktore w fabryce było golasem-fox i nawet wg nalepki w bagazniku mam kod skrzyni 5b ktora jest zalozona a polo z 91 roku wiec trza troche poczytac a nie strzelac ze w 1.0 nie ma 5b[/quote]
ja nie wiem czy wiesz ale .. nie do wszystkich silnikow byly montowane 5 , po zatym koncern VW liczy sobie za kazdy dodatek .. ja nie wykluczylem tej skrzyni , poprostu nie jest to tak czeste , a wiekszość polowek ma juz skrzynie wymienione , i zazwyczaj wymienione na 5 , chodz 4 do litrowek sa lepsze bo maja dluzsze przelożenia ..
Sorry ale nie zgadzam się że do litrówki lepsza jest czwórka przecież polo na skrzyni 4 biegowej czy na 5 biegowej jedzie tak samo szybko czyli przełożenie całkowite na najwyższym biegu jest takie samo no chyba że porównujemy skrzynie od różnych motorów.
Tysiączka ma mniejszą moc,niższy moment obrotowy i do tego jeszcze osiągany przy większych obrotach na dodatek sporo krótszy skok tłoka niż motor 1.3 więc według mnie piątka jest jakby stworzona do tysiączki.Co tu dużo gadać 1.05 mocą nie grzeszy a jak biegów gęściej to sprawniej się buja .Zresztą mam porównanie moje sterane HZ z piątką lepiej się zbiera niż kolegi AAU z czwórką mimo że jego młodsze i w lepszym stanie.Jeśli zaś chodzi o pytanie autora tematu to co za problem wejść pod auto piątka ma blaszany czarny dekiel a czwórka nie ot i cała filozofia.