Szarpanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
AdamiGo
Newbie
Newbie

Szarpanie

Post autor: AdamiGo »

Witam,

Mam problem podczas ruszania i zmiany biegów w moim POLO.
Kiedy ruszam z 1 zaczyna szarpać autem tak samo gdy zmieniam biegi na 2 lub z 2 na 3 również lubi szarpać autem gdy puszczam sprzęgło.
Dzisiaj gdy podjeżdżałem na światłach zauważyłem że gdy lekko dodaje gazu na 1 biegu podczas toczenia się auta na samym sprzęgle zaczyna szarpać...

Czym to jest spowodowane?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

możliwe, że cewka kończy życie i do wymiany, spróbuj podpiąć inną cewkę z jakiegoś VW, np golfa z podobnego rocznika.
Jeśli nie będzie szarpać to masz winowajcę,
pasuje też zajrzeć w świece i kable oraz kopułkę i palec, ewentualnie przeczyścić i złożyć do kupy,
civic r18a2/407 1,6 HDi
A
AdamiGo
Newbie
Newbie

Post autor: AdamiGo »

a może to być spowodowane złym ustawieniem zapłonu?
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Ja bym sie przyjrzał zapłonowi a dokładniej czujnik halla,ale pierwsze niech polo porozmawia z vagiem.

Objawy
Szarpanie, nierówne przyspieszanie, trudność utrzymania stałych obrotów... np. jechanie na 4 biegu ze stałą prędkością 80km/h sprawia problemy; odczuwalne jest poszarpywanie... przy przyspieszaniu i zwalnianiu nie jest to takie odczuwalne; no i przede wszystkim błąd wykazywany na VAGu :

00515 Camshaft Position (Hall) Sensor (G40)
16-10 Signal Outside Specifications Intermittent
Ludzie prosza was używajcie szukajki co trzeci temat to szarpanie a serwer nie jest z gumy.
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

powodów może byc wiele. JAk najbardziej moze to byc zaplon, zuzyte sprzeglo, uwalona sonda, kabel wn, swiece, zapchany filtr paliwa i jeszcze cos tam napewno.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”