Licznik szaleje [foto]

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Licznik szaleje [foto]

Post autor: Ralph »

I znowu problemy z licznikiem. Jak sie z predkościomierzem uporałem, tak teraz przyszedl czas na cos bardziej poważnego.

Opis:
Jade sobie kulturalnie drogą i od tak bez żadnej przyczyny zapala się kontrolna od świateł długich, wskazówka od obrotomierza opada na dól jak w przypadku braku obrotów, zegarek sie calkowicie wyłącza i co najciekawsze: wkaźnik temperatury i wskaźnik paliwa idą do góry.

Jak to wygląda?
Obrazek Obrazek

wersja w trakcie jazdy i wersja na postoju.

Tylko licznik głupieje, bo świateł długich mi nie włącza temperaura pracy jest w normie czyli 90*C.
Zeby wszystko zaczelo poprawnie funkcjonować musze wyłaczyć swiatła. Całkowicie, bo nawet na postojówkach robi mi tego typu numer.

Dzis z Katowic do Jastrzębia przejechalem z tak "funkcjonalnym" licznikiem.
Po zgaszeniu silnika na jakiś czas i odpaleniu ponownie przez chwilę bylo ok.
Po takim numerze godzina na zegarku sie kasuje. Kilka razy juz mialem to cudo, ale myslalem ze to przejdzie.

Pytanie co jest grane i co mi robi takiego figla?
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
Lobuz
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Lobuz »

podłącze sie pod temat bo mam podobnie z zegarkiem.. odpalając auto rano, po dniu max dwóch zegarek sie zeruje.. reszta działa jak należy, miął ktoś tak i co na to poradził?
a u Ciebie Ralph może kostka źle styka? albo jakiś bezpiecznik?
Awatar użytkownika
NeVWille
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: NeVWille »

Ralph możesz mieć zwarcie na taśmie licznika przetarte styki itp
Obrazek
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Zapomnialem dodać, że podświetlenie licznika też w tej sytuacji nie działa. A jak kręce pokrętełkiem od ustawiania jasności podświetlenia, to na liczniku reaguje tylko lampka od dlugich.

Jak znajde czas, to wygrzebie licznik i zobacze jak ta kostka jest wsadzona. Na bezpieczniki tylko rzucilem okiem.
Wciaż myśle, że to jakies zwarcie będzie, bo jak walczylem z nagrzewnicą to z zaworku odpowietrzającego leciala fontanna płynu.
No ale to bylo dość dawno temu. Chyba, że Borygo do chlodnic aluminiowych ma jakiś wlasciwosci szkodzące ;)

NeVWille w sensie licznik do rozebrania?
Obrazek
Awatar użytkownika
mt4d
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mt4d »

ja mam identyczna sytuację ... i w moim przypadku wystarczy puknąć w licznik od góry i wszystko wraca do normy ... prawdopodobnie coś nie styka na wiązce kabli i kostce w liczniku
mt4d aka Cinek
Optymista myśli, ze świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie, co to za otwór.
http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6978
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

macie luzy na wtyczce , badz wilgoc sie zebrala i zwarcie robi .. wkoncu zimno jest i ciagle na ogrzewaniu sie jeździ .. co do resetu zegarka to winna elektroniki zegarow .. poprostu przy rozruchu jest za wielki spadek napiecia i podtrzymanie zegara pada .. jest ono na kondensatorze ,ktory jest bardzo maly :/
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Passlandis
taka wersja zegarow poprostu , z tym ze jesli chodzi o zlącza kompa to sie nie zgodze , bo zegary nie sa w zaden sposob do kompa podlączone :grin:
Obrazek
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

nie ja projektowalem to :blush2: , ale poprostu fabrycznie nie montowali tej kontrolki .. jak byś te zegary rozebral ,to nawet miejsc nie bedzie na diode i połączenia z dalszą częscią licznika :) ..
Obrazek
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

[quote="Passlandis"]A dlaczego u Ciebie nie ma czerwonej diody i jej ikonki od temperatury? :acute:[/quote]

taka juz moja wersja licznika :blush2:
jak mnie pamięć nie myli, to moj poprzedni licznik z duzym wskazówkowym zegarkiem [oryginalny z tej wersji Polo czyli Universal] mial tę kontrolkę. Jednak wolalem obrotek o kontrolki temparatury :)

-- Dzisiaj, 18:41 --

Edit:

Wyną za szalejący licznik obwiniam wtyczke. Jeszcze licznika nie wygrzebalem, aby całkowicie teorie potwierdzić, bo jak zwykle mam problem ze zdjęciem tego cholernego plastiku dookoła przycisku od swiateł awaryjnych.
Wiem, że to będzie wina wtyczki lub kabli od wtyczki, bo dzisiaj wcisnąłem licznik z lewej strony (tam latwiej spuścić go z zaczepów, bez wciskania czegokolwiek w otworki) i po tej zagrywce wszystko wrocilo do normy. Obrotomierz, podswietlenie i cala reszta wskaźników działają poprawnie.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”