Mam problem, a mianowicie moja Polówka 1.4 z silnikiem APQ 60 km. powyżej prędkości 80 km/h przestaje przyspieszać. Do 80 idzie normalnie, a już przy 80 jakby się zatrzymała, w ogóle nie chce przyspieszyć chodź pedał już mam podłodze, ze 2 kilometry przy pełnym gazie zajmuje osiągniecie setki. Wiecie czego moze to być przyczyna?
1. A jakie obroty osiąga silnik w czasie przyspieszania powiedzmy na V biegu ( czy przypadkiem nie slizga sie sprzęgło )
2. Czy na niższych biegach można obroty "dokręcić" do, powiedzmy, 5000 ?
Na pozostałych biegach można go przeciągnąć, tzn 4500 tysiąca obrotów spokojnie się da, ale na piątce zatrzymuje się przy 2000 z kawałkiem i potem bardzo bardzo bardzo wolno wskazówka obrotomierza się rusza
-- Śro Paź 21, 2009 12:49 pm --
a jakie są objawy ślizgającego się sprzęgła, bo jeśli chodzi o biegi to wchodzą ładnie, bez żadnych zgrzytów.
szczerze mówiąc to nie mam pojęcia, jak dla mnie nie było żadnych okoliczności przynajmniej tak mi się wydaje. przeważnie jeżdżę po mieście, a problem zauważyłem nie dawno jak wybrałem się na trasę. Silnik nie pobiera oleju, tylko mechanik mówił jak byłem z tym wydechem, że sprzęgło się kończy ale jeszcze z rok można pojeździć.