Jakiej firmy polecacie opony zimowe do 200 zł?

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

grandprix, tak owszem w rajdówkach opony są jak od roweru i mają kolce, ale one są dobierane na konkretne warunki i pewno jeszcze zależnie od stopnia zbicia sniegu itp. są różne warianty. W autach cywilnych takie dewiacje sie nie sprawdzą bo zimą auto zasadniczo jeździ po mokrym lub suchym asfalcie ewentualnie brei, śniegu lub lodzie(tutaj zimówki są tak samo bezradne jak letniaki). Na wszystkim poza śniegiem i mu pochodnymi lepiej się sprawdzi stosunkowo szeroka i niska opona. Sorry ale jazda na 165 i jakimś dużym profilu to jak pływanie pontonem, zero sterowności i przyjemności z jazdy i trzymanie na mokrym i suchym do dupy. 3/4 zimy nie ma sniegu więc rozmiar 185 uwazam za optymalny.
C
Ciastek
Początkujący
Początkujący

Post autor: Ciastek »

[quote="turzol"]Aoox napisał(a):
Fulda Montero 2 - świetna oponka, za przyzwoitą cene :). Polecam osobiście.

Potwierdzam, nic lepszego w tej cenie nie ma[/quote]

Ja też polecam te oponki sam na takich śmigam :oki:
ZIELONE TDI - ECO 137KM/307NM
YAMAHA R1
6
6Rpolo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: 6Rpolo »

[quote="Ciastek"]turzol napisał(a):
Aoox napisał(a):
Fulda Montero 2 - świetna oponka, za przyzwoitą cene . Polecam osobiście.

Potwierdzam, nic lepszego w tej cenie nie ma

Ja też polecam te oponki sam na takich śmigam [/quote]
a ja ich nie polecam, miałem takie i szału nie było, słabo wg. mnie spisują się na śniegu i mokrej brei, zresztą bardzo szybko pojawiła się następczyni Fulda montero 3 co wg. mnie potwierdza że 2 była do poprawki
\'99 Citroen Xsara 1.4B 75KM 2002-2006
\'02 Nissan Almera 1.5B 98KM 2006-2008
\'99 Seat Arosa 1.7SDI 60KM 2008-
\'09 VW Polo 6R 1.6TDI CR 75KM 2009-2010
\'10 VW Polo 6R 1.2 TSI 105KM[/colo
r
raval
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: raval »

wlasnie dzisiaj pojechalem wymienic oponki, ktore dostalem od sprzedajacego mi auto i jak sie okazalo jedna z opon miala dziure wielka jak berlin, a reszta raczej nie nadaje sie do jazdy. co mnie dziwi bo wg. mnie bierznik jest w miare dobry.
jako, ze duzo podrozuje musze miec dobre opony, dlatego zdecydoealem sie na kupno nowych. jak wiadomo, jest sezon zimowy i raczej okazji na opony zimowe nie ma.
moje pytanie jest takie, mam u siebie rozmiar letnich opon 195/55/R15, chcialem kupic ten sam rozmiar, zauwazylem jednak, ze rozmiar 195/50/R15 jest o kilkalanscie badz kilkadziesiat zlotych tanszy. przy kupnie 4 opon, roznica robi sie duza, ale mam obawe, ze opony beda za niskie, raz czy dobrze to bedzie wygladalo, dwa czy komfort jazdy bedzie ok. napiszcie czy macie jakies porownanie, czy pokusic sie o ciut nizsza opone czy sie nie wyglupiac i kupic rozmiar, na ktorym jezdze?
z gory dziekuje za pomoc.
Awatar użytkownika
Pimpek
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: Pimpek »

[quote="Ciastek"][quote="turzol"]Aoox napisał(a):
Fulda Montero 2 - świetna oponka, za przyzwoitą cene :). Polecam osobiście.

Potwierdzam, nic lepszego w tej cenie nie ma[/quote]

Ja też polecam te oponki sam na takich śmigam :oki:[/quote]

AMEN :!: :bow:

[quote="6Rpolo"] Zresztą bardzo szybko pojawiła się następczyni Fulda montero 3 co wg. mnie potwierdza że 2 była do poprawki[/quote]

Wymagania rynku.... Prawie wszyscy producenci opon wprowadzili coś nowego, więc na co Fulda miała czekać :?: :scratch: :shock:

Ja założyłem Bridgestone LM25, i nie chce już innych opon... :jester: :crazy: 185/60R14'' :grin:
Potrzebujesz pomocy w doborze opon lub felg? Pisz na PW lub na gadu.

Ślesin \'09 Najstarsze Polo Zlotu

Obrazek

"Mam zawieszenie za które ten samochód lubi mój dentysta i silnik za który u
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

Mialem do ostatniej zimy Fuldy Kristal Montero 2 ... BYlem bardzo zdowolony i trzymala dobrze na suchym mokrym i sniegu i nie plywala przy rozmiarze 185/60. Teraz Kupilem Klebbera HP2 w tym samym rozmiarze .... moze na mokrym suchym i sniegu dobre ale o matko boska !!!! Zakrety dlugie łuki nierówności starsznie nie bezpieczna opona mam wrazenie jak bym nie mial stabilizatora i rozwalone amory. Strasznie miekkie scianki chyba ma ... Narazie jakies 200 km maja za plecami i boje sie ze sie nie poprawi to. Fakt opone trzeba dotrzec ale ta sie nie slizga tylko wygina. Napompowałem 2,5 bara i minimalnie pomogło :/ Pewnie Kasa w bloto poszla ...
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
komar
Początkujący
Początkujący

Post autor: komar »

dwa tygodnie śmigam na oponkach
195/50/15
BFGoodrich Winter G jestem zadowolony i cena dobra 230
jak na razie bardzo fajnie sie trzymają na suchym i mokrym asfalcie :good:
nie sprawdzałem jeszcze w warunkach typowej zimy ale mam nadzieje ze nie będzie rozczarow :amen: Obrazek
m
marekT
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: marekT »

No to trochu odświeżę.
Mam pytnie w sprawie opon Fulda powiedzcie mi proszę czym się rózni montero od montero 2.
O ile gorsza jest starsza generacja?
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

[quote="grandprix"]Zimowa opona o rozmiarze 175 to jakis koszmar.[/quote]
Ja tam nie odczuwam niedogodnosci - druga zime jezdze na 175 i sa bardzo dobre. Chociaz ostatnio zatanczylem na skrzyzowaniu, ale przymarzla woda i szklanka sie zrobila taka, ze na 2 z lekkim gazem kola zaczely sie krecic w miejscu...
g
gemius
Newbie
Newbie

Post autor: gemius »

... ja tez polecam Fulde, super się trzymają i wżynają w śnieg:)

Oby tylko nie za szerokie wybrać.
l
leoxx
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: leoxx »

Ja zakupiłem Fuldy Montero 3 w rozmiarze 185/60/R14... i jestem bardzo zadowolony. Jak narazie nie miałem problemów z przyczepnością ani na suchej, ani na mokrej nawierzchni.. na śniegu też oczywiście sprawują bardzo dobrze... oczywiście jeżdżąc z głową :) Dużym plusem jest również ich cicha praca. Nie zauważyłem większego hałasu w porównaniu do Michelinków letnich. Osobiście do 200 zł polecam.
Obrazek

Polo Variant 1.9TDI 90KM AHU;
CB Uniden 510xl + Hustler IC-100
Awatar użytkownika
Radoslavv
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Radoslavv »

Witam.

Panowie nie chce zaczynać kolejnego wątku, powiedzcie mi proszę, mając Polo 2006 r. (9N3) jakie oznaczenie opony zimowej do felg stalowych, które dostałem do auta z salonu VW potrzebuję? Chodzi mi o rozmiar, czyli te magiczne określenia 185/60/R14 itp? Bo felgi są 14stki z tego co wiem, ale nie znam się na tych pozostałych 2 oznaczeniach?

Widzę, że polecacie Fuldy, niestety nie mam ich nigdzie na allegro w okolicy, są za to Barumy polaris 2 i Goodyeary Kelly, czy mogę się do nich uśmiechnąć spokojnie, czy raczej szukać tych Fuld z wysyłką z innego miasta, bo w sumie wysyłka z tego co szukałem za 4szt. to tylko 20zł, a człowiek sprzedaje 165/70r14 165/70/14 FULDA MONTERO 3 po 160zł/szt.?

Dzięki za pomoc.
Obrazek
Awatar użytkownika
Radoslavv
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Radoslavv »

:boredom:
Obrazek
p
pawex
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pawex »

[quote="leoxx"]Ja zakupiłem Fuldy Montero 3 w rozmiarze 185/60/R14... i jestem bardzo zadowolony. Jak narazie nie miałem problemów z przyczepnością ani na suchej, ani na mokrej nawierzchni.. na śniegu też oczywiście sprawują bardzo dobrze... oczywiście jeżdżąc z głową :) Dużym plusem jest również ich cicha praca. Nie zauważyłem większego hałasu w porównaniu do Michelinków letnich. Osobiście do 200 zł polecam.[/quote]

ja w końcu kupiłem oponki Klebera - miałem je wcześniej w golfie III , jestem bardzo zadowolony :) polecam
Awatar użytkownika
d4ri0
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: d4ri0 »

odświeżam temat bo powoli zaczynam myśleć o kołach zimowych. czy na 7 calowa felgę wejdzie 165/ 65/14 czy to będzie za duży naciąg? Bo 185/55/14 to bez problemu, ale czy to nie za szeroka opona na zimę?
[size=12px]http]

[size=12px]viewtopic.php?f=58&t=61866[/url]
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”