Witam mam pytanie do urzytkowników Polo 9N z silnikami 1,4 tdi 75km
a mianowicie jaki akumulator jest seryjnie montowany w waszych polówkach,
chodzi mi o Markę, Ah i A
Z góry wielkie dzięki
Ja mam u siebie Centre Futura 64 Ah i 640A. I podobne właściwości były w jakiejś książce w sklepie z Akumulatorami. W katalogach Boscha jest 70 lub 74 Ah ale uważam że to za dużo do 1.4 TDI. Poprzedni właściciel zamontował w moim Polo 60Ah i 540A i był za słaby prąd rozruchowy bo przy 3*C już mulił przy odpalaniu.
Ja mam 74 Ah od Boscha i jestem super zadowolony! Nic się nie dzieje od roku, a w zimie zero problemów z odpalaniem. Więc ten 74 Ah do 1.4 TDI według mnie jak najbardziej tak!!!
Możesz śmiało kupować tą Centre Future mam taką w swojej polówce i daje radę. Co prawda aku rozładował mi się kilka razy w zimie ale to z powodu mrozu ponad -20st C i krótkich tras
Dodając swoje 5groszy, w prawdzie mam 6N2 ale tez 1.4 tdi mialem akumulator 62ah 540a rozruchu i klękał przy mrozach. Teraz Zamontowalem 72ah prad rozruchu 680 i jestem bardzo zadowolony. Jezeli chodzi o koszt akumulatora to za boscha S4 w Katowicach dalem 280zl podczas gdy u mnie w Opolu koszt 400zl. Mala roznica
[quote=""Gaweł""]Możesz śmiało kupować tą Centre Future mam taką w swojej polówce i daje radę. Co prawda aku rozładował mi się kilka razy w zimie ale to z powodu mrozu ponad -20st C i krótkich tras[/quote]
Ja po roku czasu cofam swoje słowa. Ten akumulator to był błąd, zbyt szybko się rozładowuje przy dużych mrozach. W tym roku trasy są dużo dłuższe niż rok temu (minimum 15 minut jazdy po odpaleniu), a i tak trzeba go doładowywać co tydzień. Ładowanie i pobór prądu w spoczynku było sprawdzane dwa razy w różnych zakładach i jest dobre. Więc akumulator nie trzyma parametrów albo 15 minut nie wystarcza by uzupełnić prąd pobrany przy rozruchu auta.