[6n2] Wymiana oleju silnikowego

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
aagunia
Newbie
Newbie

[6n2] Wymiana oleju silnikowego

Post autor: aagunia »

Witam Wszystkich. Nabyłam polo 1.4 MPI 2001 r.. Chciałabym wymienić olej. Autko ma przebieg 105 tyś km i jeździ na Castrolu syntetycznym chyba 5W30. Mam do Was dwa pytania.
1. Czy jeździć dalej na syntetyku, czy wymienic na półsyntetyk?
2. Czy filtr oleju to jest ta puszka koło alternatora z przodu?
Z góry dziękuje Wam za odpowiedzi :)
r
roman cbr
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: roman cbr »

Jeżeli przebieg jest autentyczny i silnik nie bierze oleju , to warto lać ten syntetyk. Filtr oleju znajduje się z przodu silnika niedaleko alternatora. Przy wymianie oleju trzeba pamiętać tez o wymianie filtra powietrza. :amen:
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Ja w takim przypadku wlałem Mobil Super S, miałem przebieg 120 tyś km jak kupiłem Polo, piszesz że chyba Castrol 5W30, czyli nie jesteś pewna co było lane poprzednio. Polecam Mobil Super S 10W40, nie warto przepłacać, oczywiście to moje zdanie.
l
lesio86
Newbie
Newbie

Post autor: lesio86 »

hej, kupilem podobny silnik polo jak kolezanka powyzej -> 1.4 mpi V16 z przebiegiem lekko ponizej 150tys. Jaki najlepiej olej do takiego silnika? Takie same propozycje jak powyzej? najlepsza opcja jest kupno takiego samego jak mial poprzedni wlasciciel czy moze jest jakis konkretny ktory sie najlepiej sprawdza dla tych silnikow ? :)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

najbezpieczniej będzie jak zalejesz półsyntetyk 10W40, z najwyższej półki to motul, liqui moly, valvoline maxlife, patrz na oznaczenie klasy oleju: np API : SL/CF interesuje cię tylko literka po S, najlepsze oleje na rynku mają klasę SM np. petronas, petro canada etc.
civic r18a2/407 1,6 HDi
l
lesio86
Newbie
Newbie

super dzieki wielkie :) inna osoba tez mi polecila Motul -> 6100+ 10W/40, szczerze mowiac nie slyszalem wczesniej o tych olejach. Sytentycznego nie potrzeba chyba co nie? Ile takiego oleju sie kupuje, 5l ? jestem calkowity laik, az wstyd pytac ;)

http://allegro.pl/listing/search.php?fr ... Poka%C5%BC

Znalazlem u siebie 3 rozne, i cena sie sporo rozni, czy to znaczy ze te tansze moga byc podrobione czy raczej tamten jeden to po porstu jakis drogi sklep ?
Ostatnio zmieniony 19 paź 2009, 11:16 przez lesio86, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Klimator
Początkujący
Początkujący

Post autor: Klimator »

Wydaje mi sie ze jak kupisz 5l to ci 1l zostanie na dolewke w razie czego ;]
Polo 6n2 1.4 MPI 2001 benz + gaz
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

wchodzi do miski 3,2 litra, jak kupisz dokładnie 3 l to powinno starczyć i mieścić się w połowie bagnetu,
civic r18a2/407 1,6 HDi
l
lesio86
Newbie
Newbie

takie pytanko jeszcze - jakiej firmy kupić filtry oleju / paliwa / powietrza zeby byla cena/jakosc dobra, ale nie jakies najdrozsze :P (jakby ktos mogl conajmniej 2 marki, bo nie wiadomo czy bedzie konkretna) z gory dziekuje :)
Awatar użytkownika
bcs
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: bcs »

Ja tak trochę od kuchni i promocyjnie :)
Jeśli jeździłeś na Castrolu 5W30 spokojnie możesz wlać dalej syntetyk. Warunkiem jest fakt czy nie masz jakiś znacznych ubytków oleju od ostatniej wymiany. Zasadniczo na dobrym oleju możesz wykręcić nawet 200 tyś. Jest taka niepisana zasada że powinno się przejść na półsyntetyk po 150 tyś, ale to jak w życiu zależy od indywidualnych warunków.
Mogę zaproponować Ci olej który VW leje ja pierwsze zalanie do swoich autek - Fuchs Titan GT1 Longlife III 5W-30 - za cenę 144,90 za 4 litry plus przesyłka za pobraniem (poczta bo taniej) 20 zł. Olej spełnia normy VW 504 00 i 507 00 (które są wymagane do Twojego auta - to nowe normy ale zawieraja wszystkie starsze które są rekomendowane dokładnie do Twojego VW).
Jeśli zdecydujesz się na półsyntetyk to mamy Fuchsa 10W-40 za 67,90 (plus przesyłka). Ceny które Ci podaję są tylko dla chłopaków, hmm i dziewczyn :blush2: też, z forum.
Wystarczy Ci bańka 4 litry bo potrzebujesz 3,2 litra, reszta na ewentualna dolewkę.
Jeśli się wstrzymasz do poniedziałku to sprawdzę co mógłbym Ci zaproponować z dobrych filtrów w dobrej cenie.
Zastanów się nad tym Fuchsem, nawet jeśli nie zamówisz u mnie to weź go pod uwagę przy zakupie. VW nie bez kozery leje go w fabrykach do swoich autek. Fuchs jest trochę w cieniu innych marek bo nie reklamują się tak intensywnie jak Mobil czy Castrol, ale to naprawdę najwyższa półka. Zapytasz dlaczego VW rekomenduje Castrola w serwisach ? Bo Fuchsa nie ma w każdym zakątku świata tak jak Castrola i stad polityka firmy, ale leja go na pierwsze zalanie.
Nasz sklep ze skrzyniami biegów i olejami] SKLEP - SKRZYNIE BIEGÓW
Nasze Aukcje na Allegro] AUKCJE ALLEGRO
Forum o Skrzyniach Biegów] [url=http://www.f
l
lesio86
Newbie
Newbie

nie szukam tutaj osob ktore reklamuja swoje produkty tylko prosze o porady, wiec wybacz :) motul juz zostal wybrany. prosilem o jakies dobre marki filtrow
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

ja stosuję filtry Tutela albo Filtron, niektórzy jeszcze dopłacają i kupują droższe firmy Mann albo bosh, różnicy nie zauważysz i tak.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
bcs
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Chciałem pomóc zarówno technicznie jak i z zakupem oleju (ta reklama to wbrew pozorom tez chęć pomocy ;) ). Widzę że jednak przeskakujesz na półsyntetyk. Może jednak zostaniesz na syntetyku, MOTUL też ma w swojej ofercie 5W-30. Z filtrów możesz kupić Manna lub Knehta. Filtron robi już też przyzwoite filtry w dobrej cenie, ale filtry powietrza nie zawsze trzymają wymiary.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

ale filtry powietrza nie zawsze trzymają wymiary.
pierwsze słyszę, nigdy nie spotkałem się z takim problemem ze strony filtrona,
masz jakieś dowody na te rozbieżności w rozmiarach? :scratch:
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
bcs
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Miałem 2 przypadki. Jeden z Mazdą Xedos - filtr był odrobinę za duży do tego Filtron zaoszczędził na plastikowej ramce. Drugi przypadek to Micra w której ten gumowy rant nie chciał się zmieścić w obudowie filtra. Dałem radę, ale się nawkurzałem. Zaznaczam ze oba filtry były kupione po numerach producenta. Było to jakieś 2 lata temu. Nie twierdzę że Filtron robi złe filtry, wręcz przeciwnie bo stosujemy je w firmie i nie narzekamy. Mam po prostu złe doświadczenia z filtrami powietrza.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”