Prędkościomierz i licznik km nie działają

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Prędkościomierz i licznik km nie działają

Post autor: Ralph »

Problem jest taki, że prędkościomierz i licznik km nie działają. Cała reszta zegarów chodzi tak jak powinna czyli lapki świecą, a wskazówki się ruszają.

Zapewne ma to jakąs przyczyne w tym co robiłem dluzszą chwilę wczesniej. A co robiłem?
Z okazji "pieknej" deszczowej pogody wziąłem się za przesmarowanie wentylatora od ogrzewania.
Czyli odpiąłem i wymontowałem komputer i oczywiscie wentylator wraz z nagrzewnicą. To ostatnie zostalo w domu rozebrane i w miare możliwosci przesmarowane.

A pytanie brzmi jaki to ma związek z licznikiem i predkościomierzem?
Podpowiedzcie gdzie może być przyczyna, bo ja po ciemku i w deszcze mialem serdecznie dość jakiegokolwiek grzebania przy samochodzie. Szczegolnie, że nie potrafilem zalozyć z powrotem zasicków na węże i teraz gubie pomalutku płyn z nagrzewnicy :banghead: ale to sie zrobi, bo wiem jak.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
freeyourmind
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: freeyourmind »

po mojemu demontujac to wszystko gdzies Ci sie pociagnelo za linke od licznika.ona jakos tam gdzies chyba idzie.wyskoczyla z gniazda i dlatego wszystko zdechlo.wyjmij licznik pociagnij za linke od predkosciomierza i zapakuj od nowa wszystko i powinno dzialac.bo wiesz bez linki to licznik w naszych polach sie nie zakreci :) pozdro
Stare dobre czasy / przed montażem LPG... Obrazek
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

to jutro po nocce bede oglądał jak to wygląda.
Obrazek
A
Amino
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Amino »

Jak otworzysz maske to w okolicy puszki z bezpiecznikami wchodzi linka do kabiny. Spróbuj ją tam dopchnąć tak jak byś chciał wepchnąć ją do środka. Powinno pomóc.
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Pomogło :) Obyło sie bez wyciągania licznika.
Obrazek
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

ja bym na Twoim miejscu i tak wyciagnąl licznik i wsadzil to dokladnie , bo jak lekko Ci cos nie bedzie stykać to koncowka sie wyrobi i bedzie lipa :/ niestety ale ta koncowka jest platikowa :/
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

[quote="alienek"]ja bym na Twoim miejscu i tak wyciagnąl licznik i wsadzil to dokladnie , bo jak lekko Ci cos nie bedzie stykać to koncowka sie wyrobi i bedzie lipa :/ niestety ale ta koncowka jest platikowa :/[/quote]

Mam to na uwadze i mam to w planach, ale skoro na dzien dzisiejszy działa, to moge wygrzebywanie licznika przelozyć z niedzieli na poniedziałek :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Grabek-Łańcut
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Grabek-Łańcut »

a co jeśli wkazówka od prędkościomierza idzie do 50 kmh i zacina sie? wczesniej demontowałem licznik w celu zmiany tarcz (wskazówke też zmieniałem, oczywiście zaznaczylem sobie "wolny spadek" itd itp...) mimo tego poprostu sie zacina i jak np pukne ręką w licznik to skacze po troszce do góry, i tak pukając przez moment idzie w miejsce prawidlowej prędkości....

i tak za kazdym razem :]

wie ktoś moze o co biega?
Obrazek

Obecnie poszukuje jakichś fajnych felg do mojej mashiny <!-- s]
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

próbowałeś tego co Ci na priwa poslalem ? czyli dociśniecie wskazówki.. mozesz miec podobniejak Ralph , linka nie dochodzi , albo jest koncowka jej wyrobiona , sproboj dociskaj tez linke jak Amino napisal :)
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
Grabek-Łańcut
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Grabek-Łańcut »

wyjalem licznik... zdjąłem wskazówke i zalozylem jeszcze raz i hula :]
Obrazek

Obecnie poszukuje jakichś fajnych felg do mojej mashiny <!-- s]
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”