ogrzewanie szyby tylnej

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

v
vitodr
Newbie
Newbie

ogrzewanie szyby tylnej

Post autor: vitodr »

poprawiał ktoś może jakimś wynalazkiem te ścieżki grzejące na tylnej szybie ? w mojej polówce ktoś musiał je nieźle drzeć bo praktycznie wszystkie są wytarte , czeka mnie kupno szyby czy może można to czymś poprawić ?
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Są specjalne lakiery na bazie srebra przewodządze prąd .

Polega to na tym, że przy użyciu dwóch taśm klejących [najlepsza bedzie tasma do zabezpieczania powierzchi - latwiej ją odkleić - kupisz np. w sklepach budowlanych lub z lakierami] zaznaczasz ścieżkę:

taśma zabezpieczająca
----------------------
taśma zabezpieczająca

Nastepnie przy użyciu pędzelka nanosisz srodek na szybę. Tego się używa jak lakieru do paznokci.

i jeszcze cytaciki z forum elektrody:
Po pierwsze musisz dokładnie odtłuścić ścieżki które będą pokrywane farbką.
Odtłuszczaj jedynie wzdłuż ścieżki, nigdy w poprzek.
Następnie przylep taśmę samoprzylepną z dwóch stron ścieżek, wykonaj to bardzo precyzyjnie.
Teraz możesz swobodnie malować ścieżkę farbką (farbka musi być bardzo dokładnie wymieszana, są w niej opiłki Al).
Zrywasz taśmę i spokojnie czekasz na wyschnięcie farbki.
Musi działać.
Jakość działania i wygląd ścieżek zależy tylko i wyłącznie od Twojej precyzji.
po pierwsze należy go dobrze wymieszać {to podstawa} następnie wiadomo :) okleić ścieżki taśmą klejącą z obu stron , i nakładamy klej {ja nakładałem 3 warstwy z odstępem 3h , po każdym naniesieniu kleju odrywałem taśmę na nowo i kleiłem ją ponownie przy następnym nanoszeniu , chodzi o to że kleju raczej nie nałożysz idealnie na szerokość ścieżki i jak zaczniesz zrywać taśmę po wyschnięciu to warstwa kleju zaczyna odchodzić od ścieżki i wszystko się niszczy
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
v
vitodr
Newbie
Newbie

no w summie o czymś takim myślałem ale ja mam prawie wszystkie ścieżki do poprawienia i właśnie się zastanawiam czy to jest opłacalne
Awatar użytkownika
Buncik
Newbie
Newbie

Post autor: Buncik »

Ja równierz mam małe pytanie:
Jeśli te "druciki" w szybie nie sa poprzerywane to dlaczego moga nie dzialac (grzac), jesli inne dzialaja? W sumie to mi tylko 3 srodkowe dzialaja :niewiem:
v
vitodr
Newbie
Newbie

moje też są niby nie przerwane ale zdarta jest ta warstwa która przewodzi prąd

-- Czw Paź 15, 2009 12:30 pm --
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

U mnie tez nie wszystkie grzeją te u góry wcale chyba 3-4 pasków i 2na dole. Pytanie czy da się ta "renowacje"
przeprowadzać łatwo z otwarta klapa/zamknięta- od środka siedzieć, czy możne odkręcić ja całkiem, jeżeli już odkręcać czy nie będzie później problemu przy montażu, chodzi o to czy klapę jakoś się ustawia czyt. reguluje
na śrubach ??
Obrazek
K
Kobi
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kobi »

A ja mam inne pytanie ... czym odtłusić szybke ? Starczy zwykły płyn do szyb ? Bo kupiłem niedawno taki preparacik bo nie grzeją dwie ścieżki mniej więcej na środku, a chciałbym to naprawić ...
t
tolek102
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: tolek102 »

plynem do szyb to conajwyzej sobie umyjesz szyby a nie odtłuścisz
do odtłuszczania moim zdaniem najlepsza jest benzyna ekstrakcyjna, koszt to jakieś 2,50zł za 1l ;]
Ortografia to moja bardzo słaba strona, więc wybaczcie mi wszystkie błędy :D
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin1.4
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: marcin1.4 »

najlepiej rospuszczalnikiem nitro.ja tak robie u siebie od czasu do czasu i powiem wam ze po takim zabiegu wycieraczki super zbieraja wode
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

jesli moge wtracic .. ze starosci szyby sie odbarwiaja ,i czasami ubytkow nie widac .. dlatego lepiej cale scieżki odnowic ww. preparatem , bo czasami ejst tak ze wszystkie wygladaja idealnie a ktoras nie grzeje .. co do odtluszczenia to polecam stary nie zawodny denaturat .. tylko ze on strasznie w leb wali :banghead: hehehe , konsystencja tego lakieru jest na tyle spojna ze moze od dolu ,przy otwartej klapie malowac :) i bedzie gites :)
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
v
vitodr
Newbie
Newbie

na ile ścieżek starcza jeden taki lakier ?
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

Gdzieś na forum kiedyś obiło mi się o oczy że gościowi szyba strzeliła, po włączeniu grzania, z tego co kojarzę przyczyna była właśnie w niciach, za bardzo się rozgrzały.
Co do malowania całej szyby tym klejem, to chyba za drogo wyjdzie moim zdaniem... lekkie poprawki owszem...
t
tolek102
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: tolek102 »

ja kupiłem 2 fiolki tej reperaturki po 9zł za sztuke na allegro i wydaje mi się że powinno wystarczyć na prawie całą szybę, (3 scieżki mam tylko dobre)
jak nie będzie znów jutro padać to pomaluje i zobacze czy wystarczy
Ortografia to moja bardzo słaba strona, więc wybaczcie mi wszystkie błędy :D
Obrazek
v
vitodr
Newbie
Newbie

też się muszę za to zabrać bo pogoda coraz gorsza i przyda się ogrzewanie szyby
1
19CarlLevis84
Newbie
Newbie

Post autor: 19CarlLevis84 »

tolek102
Jak już zrobisz ścieżki, to napisz, jak to robiłeś, czy miałeś jakieś problemy, jaki efekt, itp.

A czy możesz podać link do aukcji z tymi fiolkami?
pozdr
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”