[6n2] Demontaż kierownicy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
sztawla
Newbie
Newbie

[6n2] Demontaż kierownicy

Post autor: sztawla »

Witam.Proszę o opis jak krok po kroku ściągnąć kierownice.Chcę wymienić przełącznik kierunkowskazów.Kierownica posiada poduszkę wiec trochę sie boje. A może lepiej jechać do warsztatu?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Spoko loko, nie mueisz zaraz do warsztatu lecieć :)

1. Odłącz akumulator. Dla bezpieczeństwa. Wtedy poducha ci nie wypali. Można oczywiście bez odłączania aku ale po co ryzykować?
2. Zdejmij osłone kolumny kierownicy.
3. Od tyłu kierownicy masz dwie śruby imbusowe które musisz odkręcic żeby wyczepić poduszkę. samej poduszki nie musisz rozłączać
4. Odkęcasz kierownicę. Dość duża nasadka jest potrzebna
5. Odkręcasz trzy śruby które trzymaja przełączniki zespolone i wyciągasz manetkę którą chcesz wymienić.

Montaż w odwrotnej kolejności.
s
sztawla
Newbie
Newbie

Dzięki za podpowiedz. Jak odkręce śruby imbusowe to zejdzie cały środek kierownicy wraz z poduszką ,czy trzeba może coś podważać.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Jak odkręcisz te dwie śruby, to środek czyli poducha wyjdzie bez problemu. Już podczas odkręcania bedzie stawała się luźna.
Jak masz odpowiednie narzędzia to temat jest na max 30min (z odpoczynkiem :) ).
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""czaja454""]

3. Od tyłu kierownicy masz dwie śruby imbusowe które musisz odkręcic żeby wyczepić poduszkę. samej poduszki nie musisz rozłączać
[/quote]

Wszystko się zgadza poza tym pkt. W 6N2 zaślepka poduszki jest na metalowych zatrzaskach, nie na śrubach. Trzeba w oba otwory umieścić płaski srubokręt i trafić w metalowe wąsy, na których trzyma się jasiek. Początkowo jest dość trudno wycelować odpowiednio, ale jak ktoś ściągał jaśka w 6N2 kilkakrotnie to nie będzie miał z tym problemu
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""turzol""]zaślepka poduszki[/quote]
Co masz na myśli pisząc "zaślepka poduszki"? Kolega sztawla napisał że ma normalna poduszkę.
Chyba że coś mylę :)
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""czaja454""][quote=""turzol""]zaślepka poduszki[/quote]
Co masz na myśli pisząc "zaślepka poduszki"? Kolega sztawla napisał że ma normalna poduszkę.
Chyba że coś mylę :)[/quote]

Poduszka sama w sobie jest zwinięta pod nakładkę z tworzywa, stąd często mówi się na to zaślepka poduszki.
s
sztawla
Newbie
Newbie

Dzięki za podpowiedzi.Jutro sprubuje wymienić przełącznik.O wynikach opowiem po robocie.
b
blue
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: blue »

Kilka podpowiedzi:
1. Klucz do kierownicy: 24 nasadkowy, odkręć kierownicę na wyprostowanych kołach,
2. Osłona kolumny kierownicy mocowana na dwie śrubki i zatrzaski, najpierw zdejmujesz dół obudowy, potem górę,
3. Po zdęciu kierowniczki nie kręć taśmą od airbagu - u mnie się urwała z niewiedzy - efekt 120 zeta w plecy.
s
sztawla
Newbie
Newbie

Dziękuje Wszystkim za pomoc.Wymieniłem przełącznik kierunkowskazów i zaoszczędziłem dzieki Wam 70zł.To prawda co pisał kolega Czaja .Poduszka trzyma się na zatrzeskach,troche pokombinowałem i pusciły.Reszta to prościzna.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""sztawla""]To prawda co pisał kolega Czaja .Poduszka trzyma się na zatrzeskach[/quote]
O tym napisał turzol. Jemu należą się podziękowania :)
Awatar użytkownika
bartek885
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: bartek885 »

[quote=""sztawla""]Dziękuje Wszystkim za pomoc.Wymieniłem przełącznik kierunkowskazów i zaoszczędziłem dzieki Wam 70zł.To prawda co pisał kolega Czaja .Poduszka trzyma się na zatrzeskach,troche pokombinowałem i pusciły.Reszta to prościzna.[/quote]

Jak to zrobiłeś ? ja już 2 dzień kombinuje i nie mogę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”