Jadąc samochodem (Polo 9n 2002r.) nagle poczułem, że auto w ogóle nie przyspiesza(a właściwie prawie nie, bo przyspieszenie było minimalne) na każdym biegu. Po wyłączeniu i włączeniu auta przyspieszał idealnie, lecz za jakieś 10 km. problem pojawił się znowu. Wyłączyłem i włączyłem i znowu było dobrze i tak w kółko... Co to może być? Zastanawiałem się czy to coś może z turbiną... Proszę o pomoc!
Konieczne jest sprawdzenie komputera. Spotkałem się z czymś podobnym w Ibizie 1.9 TDI ale to było jednorazowe po prostu turbo się przeciążyło i komputer je odciął wtedy samochód nie przyśpieszał a po ponownym rozruchu było wszystko ok. Nie wiem jaki masz silnik ale w Ibizie pomogło ustawienie kąta wtrysku paliwa.
[quote=""legionista""]Jadąc samochodem (Polo 9n 2002r.) nagle poczułem, że auto w ogóle nie przyspiesza(a właściwie prawie nie, bo przyspieszenie było minimalne) na każdym biegu. Po wyłączeniu i włączeniu auta przyspieszał idealnie, lecz za jakieś 10 km. problem pojawił się znowu. Wyłączyłem i włączyłem i znowu było dobrze i tak w kółko... Co to może być? Zastanawiałem się czy to coś może z turbiną... Proszę o pomoc![/quote]
Nie napisałeś o jaki silnik chodzi ale jak piszesz o turbinie to pewnie o TDI. A nie zapala się żadna kontrolka? Może silnik przełączać się w tryb awaryjny, wtedy trzeba by go jak przedmówca rzekł do kompa podpiąć żeby zobaczyć co go boli.
Dodam jeszcze że od paru dni dzieją się dziwne rzeczy: tzn. jakiś czas świeciła mi się kontrolka grzania świec, dziś świeciła się kontrolka temperatury prawie od razu po włączeniu auta... Wszystko gaśnie po jakimś czasie a auto chodzi ok. cały czas... jutro muszę pojechać na komputer i się dowiedzieć co i jak... a co waszym zdaniem może być nie tak? Słyszałem że wgranie sterowników do komputera 1500 kosztuje więc troszeczkę sporo
Jesli chodzi o brak mocy to poprostu auto przeszlo w tryb awaryjny. Może tak się dziać za sprawą EGR lub częściej zacierających się kierownic w turbinie. Ktoś kto jest kumaty i podepnie pod kompa odrazu wylapie wszystkie dolegliwości. Wskaźnik temperatury lubi szaleć, ale najczęściej jest to spowodowane uszkodzonym czujnikiem. Daj znąc jak już wrócisz od diagnosty.
jak sądzicie można jeszcze dziś przed wizytą u mechanika pojeździć czy lepiej postawić i nie jeździć? sorry za te "dziwne pytania" ale początkujący jestem:)
Odnośnie braku mocy-jeśli jest spowodowane turbiną lub EGR to często gęsto pomaga przebutowanie auta podczas jazdy tak aby wywaliło syf ze spalin. Najlepiej jest go na każdym biegu przeciągnąć pod czerwone pole.Nic niemasz do stracenia.
Wyciągnij radio z kieszeni, może ktoś napisał kod na obudowie. Jeżeli kupiłeś radio z samochodem i nie dostałeś kodu od sprzedającego to skontaktuj się z nim może będzie wiedział jaki jest kod, w ostateczności zanieś do serwisu gdzie rozkodowują radia.
Oh well, wherever, wherever you are,
VW POLO's gonna get you, no matter how far :butcher:
[quote=""ZbysheK""]w ostateczności zanieś do serwisu gdzie rozkodowują radia.[/quote]
Lepiej podjedź jak przynosisz smao radio to traktują cię jak potencjalnego złodzieja bo nie wiedzą czy tego radia nie wytargałeś niedawno z jakiegos auta