Witam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc. Mianowicie posiadam polówkę 6n 1.9 diesel 68ps, przebieg oryginał!! 255 000. Sprawa dotyczy tego, że podczas pracy silnika na wolnych obrotach buczy w środku auta. Wiadomo, że te silniki nie grzeszą przesadną kulturą pracy i nie robiłbym z tego tytułu problemów ale dosyć dużo jeżdżę (od początku maja do końca sierpnia 20 000 km) i jest to dla mnie meczące. Dochodzi do tego, że kiedy stoję na światłach muszę dodawać gazu żeby zwiększyć obroty bo się nie da wysiedzieć. Część osób powie, że poduszki.. nie bo dzisiaj odebrałem auto z warsztatu, sprawdzili wszystkie poduszki, do tej pod akumulatorem mieli wątpliwości więc ją wymienili i jest to samo... ja osobiscie nie znam się na mechanice więc byłbym wdzięczny za pomoc. Może ktoś miał lub zna taki przypadek..
Dodam tylko, że silnik, skrzynia są w bardzo dobrym stanie, auto jest serwisowane na bieżąco nie mam z nim problemów, aha rocznik 1999.
Pozdrawiam
Podejrzewam, że poducha może tylko pozornie dobrze wyglądać ja tak miałem. Koło dwumasowe było by przyczyną pod warunkiem, że podczas ruszania i w momencie zmiany biegu by telepało. Warto sprawdzić też kont nachylenia wtrysku, bo możliwe, że coś się rozregulowało. Znam ten ból w korkach wstydziłem się otwierać szyby wiec non stop zwiększałem obroty żeby przestało telepać
mmafight Przyczyną trzęsienia na 200% jest poducha pod silnikiem !
Zwłaszcza w silnikach AEF 1.9D
Bardzo szybko można to sprawdzić, wystarczy ją odkręcić od silnika (4 śruby) potem odpalić - wszystkie drgania powiny zniknąć.
Proponuję zakup w ASO po rabacie 283zł i następne 200tyś km będzie git.
Rzemiosło jest za 120zł ale siądzie bardzo szybko.
Polecam przeczytać wszystkie moje posty na temat tego modelu :amen:
[quote=""ghul177""]silnik wtedy nie spadnie jak się odkręci te śruby?[/quote]
Nie jeździć i nie gazować, bo oberwie pozostałe łapy !!
Gwarantuję, że nie spadnie, tylko do testu. 1 test na zakręconej:
Na wolnych obrotach nacisnąć pare razy pedał hamulca - po wciśnięciu silnik zmieni troszkę obroty (słyszalne, na wskazówce prawie nie widoczne) i znacznie nasilą się drgania.
Najbardziej trzęsie po przejechaniu paru kilometrów, jak się stanie na światłach z wciśniętym pedałem hamulca - bo drgania silnika przenoszą się przez dociśnięte klocki na karoserie, nawet jest to wyczuwalne po zaciągnięciu ręcznego. 2 test z odkręconą łapą:
Zrobić tak samo jak w teście 1 - jeżeli będzie niewyczuwalna zmiana pracy silnika i drgań to łapa musi odejść :amen:
Sporo w ASO sobie liczą. Ja zapłaciłem za oba łożyska w tylnych kołach + uszczelniacze i poduchę 370 zł (cżęsci i robocizna) ciekawe kiedy padnie bo jak na razie jestem zadowolony
-- Pon Wrz 28, 2009 5:25 pm --
Najbardziej trzęsie po przejechaniu paru kilometrów, jak się stanie na światłach z wciśniętym pedałem hamulca - bo drgania silnika przenoszą się przez dociśnięte klocki na karoserie, nawet jest to wyczuwalne po zaciągnięciu ręcznego.
Dokładnie te same objawy miałem popieram przedmówce poducha
lionheart198
To wcale nie drogo zapłaciłeś jeżeli to z robocizną, bo same łożyska kosztują 66zł i to rzemiosło a poduchy są w granicach 300zł - oryginały.
Hmmmm ciekawe a gdzie roboczogodziny
Jeśli wszytko będzie ok :oki: to opisze warsztat w odpowiednim dziale, bo jak na razie jest jeszcze za mało przejechane żeby stwierdzić o jakości wsadzonych komponentów. Mogę tylko dodać że sama poducha kosztowała 130 zł więc jest to raczej zamiennik.
a ja wyjełem ta gume z tej poduszki i bróciłem ją odwrotnie i tex jest ok. koszty - 0 i roboty 20 minut każdy to moze zrobic a nie lecieć z byle g... do aso
[quote=""piotreku6n""]a ja wyjełem ta gume z tej poduszki i bróciłem ją odwrotnie i tex jest ok. koszty - 0 i roboty 20 minut każdy to moze zrobic a nie lecieć z byle g... do aso [/quote]
JA zrobiłem podobnie ale najpierw rozkręciłem całość potem wyczyściłem z kawałków rdzy pomalowalem i złożyłem różnica jest
[quote=""mmafight""]Witam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc. Mianowicie posiadam polówkę 6n 1.9 diesel 68ps, przebieg oryginał!! 255 000........ [/quote]