Przełącznik wycieraczek z "komputerem"

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

h
horses
Raczkujący
Raczkujący

Przełącznik wycieraczek z "komputerem"

Post autor: horses »

Hej.

Ano jest cos takiego jak przełacznik wycieraczek ze sterowana predkością.

Tylko mam pytanie czy do samochodu w którym tego nie ma (nie wiem czy oryginalnie było) da się coś takiego zamontować. W sensie moze jest wiązka do której da się to podłączyc ?

PZDr
Adam
Obrazek
Awatar użytkownika
jaro
Początkujący
Początkujący

Post autor: jaro »

Tak ja w swoim 2f taki zamontowałem instalacja elektryczna na to pozwala :)
h
horses
Raczkujący
Raczkujący

O dziekuje za (po)odpowiedz :) Teraz kwestia, rozumiem ze gdzies jest kabelek luzem ?

I chodzi o cos takiego

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

W golfach byl przekaznik z taka funkcją. Mysle, ze po wymianie przekaznika bylaby mozliwosc sterowania czasem.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
jaro
Początkujący
Początkujący

O kurde teraz mnie zaskoczyłeś myślałem, że chodzi o zamontowanie tylko przekaźnika z taką funkcją. Prawa manetka, którą masz teraz w aucie ma tylko 2 pozycje? U mnie są 3: 1- praca czasowa, 2- wolno, 3-szybko
h
horses
Raczkujący
Raczkujący

No to u mnie jest tak samo. Mnie chodzilo o zamontowanie manetki ze sterowaniem jeszcze tego czasowego.
Obrazek
Awatar użytkownika
jaro
Początkujący
Początkujący

Nie ma czegoś takiego, układ czasowy zapewnia ten specjalny przekaźnik, a steruje się go wajchą z tej pierwszej pozycji: szybkie właczenie i wyłączenie jej odpala odliczanie czasu (czekasz np. 6 sekund) i wtedy z powrotem wajcha na pozycje pierwszą (czasowa) i wycieraczka pracuje od tego momentu w ustalonych przerwach co 6 sekund.
h
horses
Raczkujący
Raczkujący

A wiec tu jest dokladniejsze zdjecie.

Obrazek

Zaglebilem sie w ETKE i tu nie ma w opcji takiego przelacznika... ale nie wiem dlaczego sa dwa przekazniki
191 955 531 - przekaznik automatycznej regulacji pracy wycieraczek
3B0 955 531 - sterownik czestotliwosci przcy wycieraczek

jezeli sie takiego przelacznika nie da zamontowac to nic sie w koncu nie stanie i tak musze szybko go wymienic bo co rano wsiade do samochodu to sie wszystkie wycieraczki wlaczaja.

OK jeszcze wpisalem numer tego przelacznika do ETKI i sie pojawilo "przelacznik wycieraczek, spryskiwacza szyb, wyswietlacza wielofunkcyjnego z przyciskiem pamieci"

No to chyba w sklepie jest pomylka i do Polo to nie pasuje.
Obrazek
Awatar użytkownika
jaro
Początkujący
Początkujący

Heh to jest manetka ze sterowaniem kompa pokładowego tzw. MFA, jeśli wymieniać to tylko na zwykła lub przekaźnik, standardowy od przednich wycieraczek ma oznacznie 19 (stałe opóźnienie), a taki z regulacją czasu jeśli mnie pamięć nie myli ma nadrukowany nr 99.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2008, 22:30 przez jaro, łącznie zmieniany 1 raz.
h
horses
Raczkujący
Raczkujący

No fakt, w necie pogrzebalem troche, czyli mozna temat zamknac. Musze cos zamowic, najwiecej przelacznikow jest HP, sa tez Febi i Magneti Marelli, to ktore wybrac. Ja bym Febi obstawial.
Obrazek
Awatar użytkownika
analogman
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: analogman »

Istnieje jeszcze druga opcja-
Wsadzasz układ czasowy, regulowany potencjometrem - ustawiasz pracę wajchy na dół i zamiast sygnału do przekaźnika prowadzisz sygnał do tego układu. On z kolei steruje prędkością pracy przekaźnika wycieraczki. Schemat gdzieś widziałem na elektrodzie.
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Mialem tak w maluchu, i powiem szczerze bardzo mi tego brakuje w kazdym innym samochodzie.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
Odi
Początkujący
Początkujący

Post autor: Odi »

Takie coś jest bardzo przydatne, ojciec miał w Maluchu (dodatkowe pokrętło pod kierownicą) i jak się przyzwyczaiłem to w Polo bardzo mi tego brakuje. Będzie trzeba poprosić żeby mi w Polo kiedyś założył :)
p
patryk84
Newbie
Newbie

Post autor: patryk84 »

A jak to jest z tylną wycieraczką? Popychamy do przodu - pracuje, popychamy ponownie - przestaje pracować, ale zauważyłem, że jak parę razy się popchnie to zasuwa szybciej. Jak nią dokładnie sterować?
Awatar użytkownika
jaro
Początkujący
Początkujący

Lekie popchnięcie włącza prace cykliczną i tak samo się wyłącza, a do oporu trzymając to jest spryskiwacz+szybka praca(przetarcie).
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”