Ciekawy dzwiek

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
tomas26
Raczkujący
Raczkujący

Ciekawy dzwiek

Post autor: tomas26 »

witam wszystkich fanów Polo
mam do was pytanie czy sie spotkaliscie z takim przypadkiem a wiec tak,jak sobie rano odpaliłem Poli wszystko fajnie chodzi ,gdyż dzień w czesniej zrobiłem wymiane Oleju,filtrow(paliwa,powietrza i pyłkowy)swiec +kabelki,nawet wymieniłem kopułkę i palec rozdzielacza i wyregulowałem gaz i filtr (ale nie sam w servisie) nawet przepustnice wyczśsciłem i wyregulowałem(adaptacja kompem ) ,wiec rano sobie uznałem ze trochę Poli przepalić do sklepu (auchan) a ze droga jest tam szybkiego ruchu to but poli pokazała 175 na gazie :grin: wiec radocha ale po zakupach gdy wracałem to na 5 biegu było słychać gwiżdże jak się dodaje gazu wiec zastanawia mnie co to może być :beg:
dzieki za wszystkie sugestie
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

zdefiniowalbys konkretniej ten gwizd. pierwsze co mi przyszlo do glowy to konczy sie skrzynia biegow.
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ko-ma »

Czy nie jest to świst zasysanegop powietrza - przez źle zmontowaną obudowę filtra powietrza
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

IMO jesli jest zle zamontowana obudowa to bedzie gwizdac przy kazdym biegu a nie tylko przy 5.
Awatar użytkownika
tomas26
Raczkujący
Raczkujący

obudowa filtra dobrze przymocowana( śruby trzymią dobrze) i tylko na 5 słychac
dzięki za pomoc :piwo:
No to do mechanika :glare:
m
maras2003
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: maras2003 »

A może słychać od pewnej prędkości, np. 100km/h, ale na 4 biegu dźwięk silnika Ci to zagłusza :)
Postaw autko na klocki, wrzuć piątke i sprawdź...
Awatar użytkownika
tomas26
Raczkujący
Raczkujący

Jak bedzie pogoda to w ciepie na klocki,objaw przenosi sie na 4 bieg ale rzadko na piatce to norma przy predkosci 110 kmh
czyszby czyszczeni zaszkodziło :buba:
Awatar użytkownika
krzysiu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krzysiu »

A może katalizator zatkany? :roll:
Awatar użytkownika
tomas26
Raczkujący
Raczkujący

katalizatror chyba nie bo ten dzwiek jest podobny jak by byla turbina taki gwist ,kolega mowił ze moze byc mało oleju
Awatar użytkownika
SkoreK
Początkujący
Początkujący

Post autor: SkoreK »

Dopisze się do tematu. U mnie jest to samo z tego co pamiętam już od 4 biegu. Taki gwizd jak turbinka, zauważalne szczególnie przy niskich obrotach tzn. wrzucam piąteczkę, obrotów jest przykładowo 1,7k i słychać gwizd przy rozpędzaniu. Z tym, że olej, filtr oleju i filtr paliwa trzeba by było wymienić już. To może być przyczyną?
Polo XII.98r. 1.0 50KM AER
Obrazek
m
maras2003
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: maras2003 »

Co do autora, może jakiś filtr (powietrza) źle wsadziłeś i tam gdzieś powstaje ten gwizd ?
Awatar użytkownika
tomas26
Raczkujący
Raczkujący

nic z tego wszystko prawidłowo zamontowane u mechanika,wiec nadal sie zastanawiam co to jest ?
SkoreK a możesz powiedzieć po jakiej wymianie to się zaczeło dziać,ja to zaważyłem po wymianie oringa na przegubie i dolaniu aleju do skrzyni bo trochę zwiało może w tym jest przyczyna
Awatar użytkownika
SkoreK
Początkujący
Początkujący

Post autor: SkoreK »

Mój model tak ma, odkąd go mam. Lekki gwizd występował już u pierwszego właściciela (auto jest cały czas w rodzinie, więc wiem, że dbano o nie). Nie wiem co jest przyczyną gwizdu i od kiedy się zaczęło.
Polo XII.98r. 1.0 50KM AER
Obrazek
Awatar użytkownika
tomas26
Raczkujący
Raczkujący

ciekawe z czego sie to wzieło thx za pomoc for all
Awatar użytkownika
KoStEk
Administrator
Administrator

Post autor: KoStEk »

Podepne sie pod ten temat moze ktos cos wiecej jeszcze dopisze choc mysle ze bez ingerencji mechanika sie nie obedzie. Polo 1.4 95rok silnik AEX. Autko bylo u mechanika bo troche rzeczy w nim powymienial, lacznie z olejem w skrzyni biegow. Problem zaczal sie wlasnie jak wracalem od mechanika do pracy(trasa okolo 100km), zaczal byc slyszalny gwizd na 5 biegu i tylko wtedy jak przyspeszalem, im szybciej tym gwizd narastal. Czy to oznaka ze 5 powli zakonczyla zywot czy cos powazniejszego w skrzyni??

Na CB rozmawialem z mobilkiem, ktory mowil ze mial Seata Cordobe z silnikiem 1.4 i mial podobny problem z 5 biegiem, mowil cos o podkladce na walku ktora mogla sie poluznic i mozna to sprawdzic bez wyciagania skrzyni przez dekielek. Druga sprawa moze byc to ze lozysko powoli konczy zywot.

Dopiero co odebralem Poloweczke od mechanika(problem ten wczesniej nie wystepowal, dopieor po tej wymianie oleju). Dodam ze mechanik mowil iz wlal do skrzyni 2 litry oleju, taka norma.
Moje byłe POLO 6N KOSTEK
----------------------------------------------------------------
Ślesin 2012, 2013, 2014
II miejsce Turniej Tenisa Stołowego-2013
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”