Ogrzewanie. Klapy?

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

C
Chris1221
Newbie
Newbie

Ogrzewanie. Klapy?

Post autor: Chris1221 »

Dzień dobry.
Może nie Polo ale auto z częściami to samo.
Tcross 1.6 TDI 2019r dsg.
Taki problem. Słabe ogrzewanie temperatura robocza złapana. Ciepło zaczyna się robić po dopiero 30km i to leci takie letnie. Wczoraj trasa leci ciepłe w miare. Zgasiłem odpaliłem auto i zimno. Termostat wymieniłem. Strzelam że może być nagrzewnica albo silnik klap. Reset klap robiłem nic nie pomoglo.
Ktoś miał coś podobnego ? Jakieś sugestie ? Pozdrawiam
X
Xawier5x
Newbie
Newbie

Post autor: Xawier5x »

Po wymianie termostatu sprawdziłbym najpierw, czy układ jest dobrze odpowietrzony i czy oba przewody do nagrzewnicy faktycznie robią się gorące. Jeśli jeden jest wyraźnie chłodniejszy, to nagrzewnica może być przytkana i wtedy zacząłbym od płukania, bo cena nowej to spory wydatek. Jeśli oba są gorące, a z nawiewów dalej leci letnie albo zimne, bardziej podejrzane są klapy mieszające albo ich napęd. Warto też podejrzeć temperaturę płynu na diagnostyce, bo wskazówka na zegarach nie zawsze pokazuje dokładnie, co się dzieje. Jak już wyjdzie, co konkretnie jest winne na iParts znajdziesz wszystkie potrzebne części.
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”