Witajcie klubowicze, moje polo z roku 2008 z silnikiem 1.2 BZG ma problem z obrotami. Problem polega na tym, sytuacja pierwsza gdy czujnik położenia sprzęgła jest podłączony do instalacji po przez wtyczkę, silnik przy puszczonym sprzęgle po lekkim dodaniu gazu wchodzi na znacznie wyższe obroty niż powinien to zjawisko pojawia się nie zależnie na jakim biegu jest samochód, gdy jest któryś bieg włączony i sprzęgło puszczone to po od puszczeniu gazu samochód jeszcze chwilę ciągnie i dopiero zaczyna zwalniać. Na luzie w tej samej sytuacji obroty lecą w górę jak wcześniej wspomniałem. Sytuacja druga, czujnik sprzęgła jest odłączony od instalacji, problem opisany wyżej znika lecz czuć że samochód nie wie kiedy sprzęgło zostało wciśnięte i odrazu spadają obroty do zadanych normalnie jak na biegu jałowym. Też muszę zaznaczyć że czujnik podmieniłem z takiego samego polo które jest sprawne, ale problem też nie zniknął. Może ktoś miał podobny problem lub coś może podpowiedzieć? Dziękuję bardzo za przeczytanie oraz możliwe sugestie. Pozdrawiam i miłego dnia.