[9n] montaż zdalnego pilota do centralnego zamka - pomocy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
Polo_Patrycji
Newbie
Newbie

[9n] montaż zdalnego pilota do centralnego zamka - pomocy

Post autor: Polo_Patrycji »

Edytowane 04.12.15r.
Witam ponownie, mamy już w końcu zakupiony sterownik czy ktoś będzie potrafił nam pomóc w montażu co gdzie i jak podłączyć? Zamieszczamy zdjęcia instrukcji obsługi oraz link do aukcji który kupiliśmy. Pozdrawiam:)

http://allegro.pl/sterownik-zamka-centr ... 60951.html

http://zapodaj.net/images/ae0b9fafe287c.jpg

http://zapodaj.net/images/efb899426ffaa.jpg

WItam, jestem nowa na forum i według zaleceń najpierw przeszukałam forum na własną rekę natomiast nie moge nigdzie znaleźć konktretów.
Mam Polo z 2001r. z centralnym zamkiem ale otwierane z kluczyka a chcialabym z pilota.
Moj chłopak obiecal mi, że jeśli znajde instrukcję jak to wszystko podłączyć to zamówimy z allegro jakis uniwersalny sterownik i mi to zrobi.

Więc bardzo ładnie proszę o instrukcję montażu takiego sterownika - gdzie się wpiąć w jakie kable itd itd : )

pozdrawiam , Patrycja :wave:
Ostatnio zmieniony 04 gru 2015, 17:54 przez Polo_Patrycji, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Witam koleżanko,wystarczy trochę poszukać na portalach aukcyjnych i już jest,(to nie jest reklama) znalazłem już po 5 minutach pilot+ sterownik do Twojego auta,pod warunkiem że auto ma już central zamek,tylko że sterowany z kluczyka. Bo jeśli wcale nie posiada central zamka to już inna bajka.

dla przykładu;
http://allegro.pl/sterownik-zamka-vw-go ... 98572.html
Awatar użytkownika
Minimarek
Początkujący
Początkujący

Post autor: Minimarek »

Witam.
Ogólnie to sterowanie centralnym odbywa się za pomocą jednego kabla. Chodzi konkretnie o niebiesko-biały (niebieski z białym paskiem), który znajdziemy w przelotce drzwi kierowcy a potem w wiązce kabli po lewej strony od nóg kierowcy i tam najlepiej się dołączyć. Trzeba zdemontować dźwignie otwierania maski i zdjąć ten plastik. Sterowanie odbywa się następujący sposób: łącząc ten przewód z masą (minusem akumulatora) zamki się zamykają. Łącząc ten przewód z masą poprzez rezystor 180ohm drzwi się otwierają. Jeśli moduł komfortu posiada opcje domykania szyb to dłuższy impuls masy powoduje również zamknięcie szyb.
Rezystora 180ohm najpewniej nie będzie w zestawie, należy się w niego zaopatrzyć w sklepie elektronicznym. Koszt około 20gr. Wystarczy zwykły 1/4 wata.
Kabla niebiesko białego nie przecinamy, tylko się do niego dołączamy (inaczej stracimy możliwość otwierania/zamykania kluczykiem).

Zależnie od tego, jaki sterownik zostanie kupiony mogę dokładnie opisać co i gdzie należy podłączyć. Warto znaleźć również od razu w wiązce przewody koloru czarno-biały i czarno-zielony. Są to przewody kierunkowskazów, aby każde otwarcie/zamknięcie z pilota było sygnalizowane. Polecam więc wybrać sterownik, który posiada już diody na przewodach od kierunkowskazów (albo odpowiedniej budowy przekaźnik), aby nie bawić się dodatkowo w lutowanie.

Przykładowo dla sterownika BX70,który sam montowałem w swoim 9n wyglądałoby to tak (w większości uniwersalnych sterowników kolorystyka jest podobna)
-Czarny, żółty i zółto-czarny do masy (minusa zasilania)
-Biało czarny przez rezystor 180 ohm połączony z białym, dołączamy do tego wszystkiego różowy (domykanie szyb) i to wszystko do niebiesko-białego w samochodzie
-Dwa niebieskie z sterownika łączymy jedne z czarno-biały, drugi z czarno-zielony w samochodzie(kierunkowskazy)
-Czerwony podłączamy pod stałe +12V (polecam w skrzynce rozdzielczej albo w skrzynce bezpieczników)
-Pomarańczowy i pomarańczowo-czarny zostawiamy niepodłączone.
-Opcjonalnie jeśli będzie syrena -zielony do syreny
-Żółty zostawiamy niepodłączony.
P
Polo_Patrycji
Newbie
Newbie

Post autor: Polo_Patrycji »

No i bajeczka, właśnie o taki opis mi chodziło! :) Mam nadzieje, że w końcu będę miała otwieranie z pilotaa moje upragnione : ) pozdrawiam !!
a
arksota
Newbie
Newbie

Post autor: arksota »

witam polo 9n1
otwieranie masą 180 Ohm kolor przewodu w drzwiach kierowcy niebiesko-biały
zamykanie masą 770 Ohm kolor przewodu w drzwiach kierowcy brązowo-zielony
a
alarec
Newbie
Newbie

Post autor: alarec »

Pozwolę sobie zasłużyć na złotą łopatę.

Zamontowałem w.w sterownik bx70s w 9N 2002. Działa super, prócz małego szczegółu.
Zamknięcie przez pilot nie gasi lampki podsufitki.
Z kluczyka normalnie lampka gaśnie, lub zapala na otwarcie.

Czy ktoś jest w stanie pomóc?
j
jozek_d
Newbie
Newbie

Post autor: jozek_d »

Witam
Pozwolę sobie odkopać temat, ponieważ mam problem na który nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.
Wpiąłem się w niebiesko biały przewód i otwieranie/zamykanie działa cacy.
Problem jest natomiast  z domykaniem/otwieraniem szyb. Przytrzymanie kluczyka w drzwiach powoduje otwieranie/zamykanie szyb, natomiast przytrzymanie masy lub masy przez 180 om na niebiesko białym już nie.
Czy trzeba podać jeszcze jakiś inny sygnał by szyby zaczęły pracować ?
Ostatnio zmieniony 22 sie 2021, 14:29 przez jozek_d, łącznie zmieniany 1 raz.
g
grzesiek80
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: grzesiek80 »

Witam.
Tez miałem taki problem. Ja poradziłem sobie tak, że sygnał do zamknięcia zamka wpiąłem w drzwiach do przewodu idącego bezpośrednio do zamka. Koloru nie pamiętam. Otwieranie musi zostać na niebiesko białym w słupku. Szyby się domykają.
j
jozek_d
Newbie
Newbie

Post autor: jozek_d »

Tak też myślałem, że najlepszym wyjściem będzie podłączenie się bezpiośrednio do zamka. Przewód niebiesko biały prawdopodobnie nie jest sygnałem bezpośrednio z zamka jak niektórzy piszą.
Mogę liczyć jeszcze na jakieś wskazówki odnośnie samego przeprowadzenia przewodu z drzwi do kabiny ? W jaki sposób można zdjąć tą gumową harmonijkę by nic nie uszkodzić ?
g
grzesiek80
Raczkujący
Raczkujący

Niebiesko biały musi zostać do otwierania zamka. Osłona gumowa zejdzie bez problemu. Gorzej z przeprowadzeniem przewodu. Nie ma gotowego miejsca. Jak ktoś ma dostęp,  to może uzbroić wtyczki w piny i tak połączyć. Ja przewierciłem otwór i tak przeprowadziłem przewód.
D
DaCoPL
Newbie
Newbie

Post autor: DaCoPL »

Witajcie.
Prosiłbym o pomoc w podłączeniu pod sterownik centralnego zamka prawego kierunkowskazu.
Sprawa dotyczy VW Polo 4FL 9n 2008r 1.4L 80KM.

Centralny zamek z pilota działa, zamyka drzwi i otwiera. Nie działa domykanie szyb (ale ktoś już pisał o tym, że musiał podpiąć się bezpośrednio przy zamku). Natomiast mam problem z sygnalizacją zamykania i otwierania kierunkowskazami.

W wiązce, która idzie z drzwi znalazłem czarno-zielony przewód i pod niego się podpiąłem (tym samym uzyskując sygnalizację lewymi kierunkowskazami), natomiast w tej wiązce nie mam czarno-białego przewodu.

Czarno-biały przewód znalazłem nieco wyżej, wychodzący z jednej z kostek (w kostce na pinie obok jest też czarno-zielony). Wpiąłem się pod niego, ale prawe kierunkowskazy nie działają (oczywiście kierunkowskazy sprawdzone i wszystkie normalnie działają).

Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie mam się podłączyć, żeby uzyskać sygnalizację zamykania i otwierania na wszystkich kierunkowskazach?

Poniżej zdjęcia jak to u mnie wygląda:
https://zapodaj.net/9068d2c142623.jpg.html
https://zapodaj.net/594b6a532f18b.jpg.html
https://zapodaj.net/fe079c1698583.jpg.html
Ostatnio zmieniony 07 sty 2023, 20:15 przez DaCoPL, łącznie zmieniany 1 raz.
g
grzesiek80
Raczkujący
Raczkujący

Ja podłączyłem przewody do kierunkowskazów w module pod kierownicą. Kolory takie, jak piszesz. Mam zdjęcie z opisem wtyczek i pinów gdzie trzeba się podłączyć, ale nie mogę go tu dodać. Możesz sprawdzić, gdzie pojawia się napięcie po włączeniu kierunkowskazu i tam się wpiąć. Możesz podesłać mi maila,  to wyślę Ci zdjęcie, które wykorzystałem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”