Po wymianie drzwi nie działa centralny i głośnik

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mati8201
Newbie
Newbie

Po wymianie drzwi nie działa centralny i głośnik

Post autor: mati8201 »

Witam w zwiazku z wgnieceniem drzwi w moim polo 6r z 2013roku byłem zmuszony wymienic prawe drzwi. Przełożyłem całe drzwi od innego polo młodszego bo z 2014r. Dziś się okazało, że po wymianie drzwi nie działa centralny ale tylko w tych drzwiach - pozostałe działaja bez zastrzeżeń a takze nie działa głośnik. Zamykam samochód wszystki drzwi są zamkniete poza tymi wymienionym nie słychać aby zamek w nich pracował. Przy zamykaniu na lusterku miga lampka, szyby góra dół działają. Co moze byc tego przyczyną
Awatar użytkownika
irdeto
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: irdeto »

Albo coś z kablami, lub przy tej wtyczce , może nią wyciągnąć i ponownie włożyć, poruszać nią..
Kiedyś jakiś ruski filmik był, że właśnie coś przy tej wtyczce nie stykało.
No chyba że głośnik padnięty i zamek.
Jak stare drzwi są do kasacji, to można rozebrać tapicerka i podejrzeć jak lecą kable do głośnika np. i znaleźć je we wtyczce które to.
Jakiś zwykły miernik, omomierz czy przejście jest przez głośnik.
Ale żeby pomierzyć przejścia w nowych, to by też cza tapicerę otworzyć.
Dobrze ze masz w razie czego dawcę, by poprzekłądać, nie cza kupować jak działały w starych.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2022, 23:14 przez irdeto, łącznie zmieniany 1 raz.
m
mati8201
Newbie
Newbie

Wczoraj poszperałem po necie i ktos przy pasacie pisał ze w drzwiach jest jakis moduł który trzeba przełozyc lub przeprogramowac ktos cos wie na ten temat
Ostatnio zmieniony 16 cze 2022, 8:51 przez mati8201, łącznie zmieniany 1 raz.
m
mati8201
Newbie
Newbie

Jeszcze udało sie przebadac miernikiem kostkę pomiędzy głośnikiem a wtyczką w drzwiach i wszystko gra piny również ok a głosnik nie gra poprzednio grał
Awatar użytkownika
irdeto
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: irdeto »

No to ciekawe...
Może jeszcze sprawdzić sam głośnik, ja takie z kolumn np. to zawsze sprawdzałem bateryjką nawet płaską,
to jak było słychać że membrana trzeszczy, to jest niby dobry. a jak cicho całkiem, to padł.
Ale to prosto na zaciskach głośnika robiłem i oglądałem czy druciki od cewki czasem nie urwane, by nie potrzebnie w błląd się nie wprowadzić.

Raczej modułu nie ma , no chyba że się mylę.
Tu "rusek" wyciąga taką wiązkę z drzwi :
https://youtu.be/ZYSviuM0O8M?t=280
m
mati8201
Newbie
Newbie

Dzięki wszystkim za pomoc okazało się, że wiązka była inna problem rozwiazany  ;D
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”