Napięcie ładowania akumulatora.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

g
grzesiek80
Raczkujący
Raczkujący

Napięcie ładowania akumulatora.

Post autor: grzesiek80 »

Witam.
Mam prośbę do użytkowników polo 9n3 szczególnie z silnikiem 1.4 benzyna.
Zawsze myślałem, że napięcie ładowania akumulatora powinno wynosić ok. 14,1V. U mnie jest 13,8 a po włączeniu klimatyzacji 13,4V.
Czy możecie zmierzyć napięcie u Was? Elektryk mi powiedział, że jest trochę za niskie ale stwierdził że może takie być.
Liczę na Was  :)
g
grzesiek80
Raczkujący
Raczkujący

Czy na tyle osób wyświetlających post naprawdę nikt nie jest w stanie zmierzyć napięcia ładowania?
To do czego służy to forum? Przecież to prosta sprawa.
q
qdyn
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: qdyn »

To forum nie żyje już dawno, w dieslu 1.4 mam 14.5-14.2V, ale w benzynie masz mniejszy akumulator więc i ładowanie mniejsze, jeżeli odpala i elektryka nie świruje to możesz olać
g
grzesiek80
Raczkujący
Raczkujący

Mam problem ze spadającymi obrotami przy hamowaniu, a przy włączonej klimie nawet gasnie. Gdzieś przeczytałem, że niskie napięcie ładowania może być przyczyną.  Dlatego szukam informacji, jak jest u innych. Przepustnica czysta.
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

Napięcie raczej okej, u mnie jest podobne i wszystko ok. A robiłeś adaptację przepustnicy?
g
grzesiek80
Raczkujący
Raczkujący

Tak robiłem. Nie mam innych pomysłów.
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

Sprawdź alternator, może już się kończy. A zrób jazdę testową z wyłączonymi wszystkimi odbiornikami energii światła, nawiew itp i zobacz czy tak samo się będzie zachowywał
g
grzesiek80
Raczkujący
Raczkujący

Mam zamontowane ledowe światła dzienne. Zachowanie cały czas takie samo. Ostatnio zrobiłem próbę w czasie jazdy. Mierzyłem napięcie przez wtyczkę zapalniczki. Jest ponad 14 nawet na światłach, ale obroty i tak spadają. Wtedy spada też napięcie, ale to zrozumiałe. To nie jest przyczyną. Ciekawe że po kilku miesiącach od ostatnich pomiarów, teraz napięcie jest sporo wyższe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”