Silnik po remoncie, nierówno pracuje na luzie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

c
czechows
Newbie
Newbie

Silnik po remoncie, nierówno pracuje na luzie

Post autor: czechows »

Witam klubowiczów,

mam polo 9N3 silnik 1.2 BZG benzyna przerobiony na gaz (BRC), prawie 140kkm.

Od kilku tysięcy kilometrów silnikiem mocno "trzęsło" na zimnym starcie i na luzie, po dodaniu gazu jechał ok, jak się nagrzał też było ok, czasem wychodziły misfires. Po diagnozie endoskopem dół silnika ok, głowica do wymiany (gniazda zaworów), "gazownicy" powiedzieli mi że to nie od instalacji bo w Polówkach benzynowych też czasem padają w tym silniku przy takim przebiegu.

Gazownicy zrobili mi mały remont, zmieniona głowica (na regenerowaną), przy okazji łańcuch rozrządu, olej, płyn chłodniczy itp, pierścieni nie tykaliśmy bo auto nigdy nie jadło oleju i trzeba by pewnie silnik wyciągać. Do paliwa został dodany oczyszczacz paliwa. Problem zniknął, natomiast pojawił się inny: stojąc na luzie, z nogą na hamulcu czasem wyczuwam lekkie "kaszlnięcia" silnika -- 2-3 pod rząd. Obroty zostają na tym samym poziomie, check engine się nie pojawia. W poniedziałek jadę do warsztatu znowu, być może uda się odczytać jakiś błąd. Ale w międzyczasie -- czy ktoś z Was się z tym spotkał, jak myślicie czy to problem czy po prostu nowa głowica się "dociera", a może przez domieszkę do paliwa?
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”