Wymiana oleju w skrzyni biegów 1.4 85KM

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mickul
Newbie
Newbie

Wymiana oleju w skrzyni biegów 1.4 85KM

Post autor: mickul »

Witam posiadam polo v 6r 1.4 85km benzyna. 2011 rocznik, obecnie 80k przebiegu. Jeden mechanik mówił  że w tym aucie koło 100 k km się wymieni dopiero olej...  Czy już przespałem?
v
vaaks
Początkujący
Początkujący

Post autor: vaaks »

mickul pisze: Witam posiadam polo v 6r 1.4 85km benzyna. 2011 rocznik, obecnie 80k przebiegu. Jeden mechanik mówił  że w tym aucie koło 100 k km się wymieni dopiero olej...  Czy już przespałem?
Trochę przespałeś, ale zawsze mozesz się poprawić i wymienić. Zalecany olej do tej skrzyni  Castrol Syntrans V FE 75W-80 .
m
mickul
Newbie
Newbie

Post autor: mickul »

To coś się stanie? Mechanik wprowadził mnie w błąd? Jak planuje na kwiecień to zrobić jak będę rozrząd robil itd. to będzie ok?
Awatar użytkownika
irdeto
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: irdeto »

Witam

No i przyszedł czas na wymianę, choć podczas rozmów z wieloma domowymi mechanikami, zdania były bardzo podzielone czy wymieniać czy nie,
skoro nie ma wycieków.. Nawet facet co robił tydzień temu przegląd mówił by nie ruszać bo jest sucho :(
Mimo to i tak zdecydowałem się wymienić, auto ma 10 lat a nie widać wpisów w "service plan" by wcześniej ktoś w Niemcach wymieniał.

Przy okazji "corocznej" wymiany oleju w silniku za jednym wejściem do kanału to machłem.
Przed spuszczeniem sprawdziłem palcem we wlewie czy ewentualnie coś brakuje, ale było pełno po otwór wlewowy.
Olej wyleciał taki jak na foto.

Aha, ilość oleju która weszła do skrzyni , to około 1,75 litra.
Zalane aż zaczęło wypływać, tak jak było przed wymianą.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 maja 2021, 5:06 przez irdeto, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
irdeto
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: irdeto »

artek096 pisze: Hey dzięki że szybko odpisałeś, Ja wymieniałem ostatnio w seacie 1.6 mpi 5 biegowa manualna i zleciało 1.45 i tyle samo jak wlałem było pod korek bo już wylewało się. Dlatego się zdziwiłem że i tutaj piszą tak jak przy seacie że 2L wchodzi a komuś tylko 1 L wszedł to mało. Też 2L zamówiłem a powiedz mi przy jakim przebiegu zmieniłeś olej i i czy bardzo był ciemny i czy jakieś opiłki zauważyłeś? I na jaki zmieniłeś ? Ja na FUCHS TITAN SINTOFLUID 75W dedykowany pod numer fabryczny VW 0555 12 A2.
Przebieg był ok. 50 tyś , mam zapisane dokładnie w tej książce - servis plan , wszystkie jakieś naprawy/wymiany tam wpisuję.
Ale polo miało wtedy 11 lat .
Myślę że niepotrzebnie to robiłem, ale niech już jest.
Na powyższym fotkach widać jakiej barwy wylatuje ze spustu , oraz jaki wlewałem.
Opiłków nie widziałem, w wiaderku też nie. Na pewno był ciemniejszy niż ten nowy.
I dobrze że zamówiłeś 2 litry , później tylko byś się denerwował jak wszystko rozgrzebane.
A nie wiem czemu ten ktoś napisał , że mu litr starczyło, czy to z głowy, czy z doświadczenie, nie wiem..
Ostatnio zmieniony 03 lis 2023, 22:25 przez irdeto, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”